Някой да знае къде могат да се видят цените на термопомпите на Панасоник??Цитат:
Първоначално публикувано от justify
Преглед за печат
Някой да знае къде могат да се видят цените на термопомпите на Панасоник??Цитат:
Първоначално публикувано от justify
Интересно, моята /същия климатик 71ца/ денс си вдигна консумацията около 4 пъти в сравнение с вчера предвид на рязката промяна в температурата. Дали не живеем в различни геогравски ширини????????Цитат:
Първоначално публикувано от vanko68
"Интересна" картинка, не бих я нарекъл графика. Имам няколко въпроса:Цитат:
Първоначално публикувано от vanko68
1.Жълтата линия е темп. на фреона, на входа на серпентината в бойлера, идвайки от климатика?
2.Оранжевата линия е темп. на фреона, на изход от серпентината в бойлера, отивайки към пластинчатия топлообменник?
3.Червената линия е темп. на фреона, на изхода на пластинчатия топлообменник, отивайки към климатика?
4. Ако 1,2 и 3 са да, защото линка с инсталацията не се отваря, къде е монтиран този бойлер, има ли той изолация, каква е консумацията на топла вода, да не би да е спукан тръбопровода за ГБВ?
5. Явно има "зверска" изолация на къщата, за да я отоплява с толкова малко, а колко е за отоплението на къщата и колко е за БГВ има ли кой да ни каже.... :)) :-memnon :))
нещо не ти разбирам хумораЦитат:
Първоначално публикувано от geozap
На база данните от "графиката", можеш ли да кажеш, колко процента от топлината отиват за отопление и колко за БГВ. Па тогава, ще поплачем заедно, няма да се смеем.
За Декември платих 179лв ток за къща 240м2, отопляеми 180м2. Според мен това е важното. Относно бойлера, имам идеи да го байпасирам при достигане здадена температура.
Още не съм сложил двутарифен електромер, къщата е съвсем нова, като поизсъхне и сложа двутарифен се надявам да падне още сметката.
Разгледай тук:
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=10&t=28205
графиката е правена за мое лично ползване, ако не те кефи - не я гледай.
[img width=800 height=480]http://img64.imageshack.us/img64/8595/tpphp.png[/img]
Това в кръга на шегата...
http://img411.imageshack.us/img411/1071/efektiwnost.jpg
А малко пояснения за 7.01.2011г от 11:40 до 12:10 червена - оранжева? :-memnon
Ето ме отново във форума за да споделя инфо за термопомпата в нашата къща, направена от Геосолар на Коликовски. Машинката си работи отлично :grin:, сметките ни са от 170 до 230 лв на месец. Последната е за януари. След работа около един месец компресора Копеланд скрол стана още по-тих. Малко преди Коледа Коликовски ни се обади да попита всичко ли е наред и има ли проблеми :yikes. Това в БГ рядко се случва. В началото на тази година се появи проблем с потопяемата помпа. От Геосолар реагираха доста бързо и фирмата вносителка на потопяемите помпи ни смени двигателя за три часа- слава богу беше в гаранция :RTFM:.
Ох, дано да свършва скоро тази зима, че ми писна- дори с и термопомпа. Искам слънце и плаж, но това е друга тема :lipsrsealed:
Здравей МИМ
Понеже и аз съм решил да слагам ТП вода-вода от Коликовски(говорил съм с него по телефона наистина изглежда точен човека) искам да те помоля да ми дадеш повече подробности за вашата.За тези 5900лв които споменаваш ТП може ли да работи и в режим охлаждане, има ли отделен кръг за БГВ(бойлер).Аз съм решил да си правя инсталация сам и ме интересува вие как сте си я направили Коликовски ли ви насочи как точно да изпълните самата инсталация.Ако имаш и снимки ще си златна.
Благодаря ти предварително.
Здравейте.
Интересува ме тези от вас, които се отопляват с термопомпа, всички ли сте с водно подово и/или конвектори? Има ли някой с радиатори?
става и с радиатори, но трябва да са доста преоразмерени заради по-ниската температура на водата. Е, ако изпържиш термопомпата да гони 55 градуса нито ще е ефективно, нито термопомпата ще изкара дълго, но ще става и с по-малки радиатори :)
препоръчвам ти подово + конвектори
Здравейте,
започвам да строя къща 177 кв.м. и изчетох почти всичко за видовете отопление. Спрял съм се на вода-вода, тъй като има подпочвени води и със сондаж ще мога да изкарам вода от 9-11 м. Моля, ако някой има възможност да ми предложи цена или съвети. Прилагам скици на къщата. Сглобяема къща, с полагане на 2 см. фибран по тавани и под, ПВЦ дограма с К стъкло.
сега пак мломотят нещо за 20% вдигане на цената на тока.
не прави глупости дай парички сложи сериозна изолация. не 2 - 20 сложи.
плати веднъж , а не всеки месец на ерп-то.
пък после ще минеш с по-малка помпа.
извинявам се за офф-а.
Лошото е че къщата е готова, както и инсталацията и радиаторите. Дори тази зима изкарахме на духалки, но втора не искам така.Цитат:
Първоначално публикувано от naughty hacker
Иначе има изолация 8 см, има ефект - факт.
ами наслагай климатици, почти същото ще ти излезе