Отговор: Термопомпа PellasX
Наигра ли се вече с климатиците :)
Не съм я виждал тази марка, ама не ми прилича не Бентли.
Е, че не е бентли не е. Ама като се има предвид, че хората и с импровизации от климатик докарват приличен ефект....
Цената за моноблокче ме блазни 5000 и малко лв. Трябва ми за малка постройка 45-50м2
А климатиците, от как спрях да им обръщам внимание много добре работят:BigGrin
Гледам ползват компресори на МЕ и Панасоник, и помпи на Грундфос, което е добър знак, но пък то да беше само това.
Ако намериш някаква полезна информация или се престрашиш, дай обратна връзка, че и аз трябва да слагам, a цената е 2-3к надолу, което никак не е малко.
Цитат:
Първоначално публикувано от
mimojef
Здравейте,
някой има ли наблюдения/впечатления от термопомпите PellasX.
Предлагат ми система с такава помпа около 6Kw, но не съм чел много за марката. Единственото което знам, че са с компресори Панасоник и май са Полски.
Ще съм много благодарен ако някой сподели впечатления от тази марка.
Поздрави.
Виждам, че темата е стара, но миналата седмица сложихме такава термопомпа (на тази фирма) на къщата - 165кв РЗП, разполага с външна изолация 10 см ситропор и 5 см фибран на северната страна, вата на 75кг на тавана, дограма Шуко, намира се в родопско село, което става доста студено през зимата. Досега сме я отоплявали с камина на дърва с водна риза, като инсталацията с радиаторите от нея остава, на места има подово. Допълнителното, което се инсталира е буферен съд.
Термопомпата е тази: https://dixishop.bg/klimatizaciya/25...panasonic.html
10kW с компресор Панасоник и EVI клапан. Относно консумацията нямам наблюдения все още, но откъм комфорт мога да кажа, че съм прероден. Това с дървата е ужасяваща хамалогия, която няма да ми липсва никога. Къщата е на майка ми и беше решила да мине от дърва на пелети и много се равам, че успях да я убедя за някой лев отгоре да си спести преминаването от трън на глог. Надскочихме съпротивлението към новите технологии. Пуснахме я преди 3 дни и й трябваше около половин - един ден да темперира, температурата на водата е настроена да е 40 градуса, термоглавите са на 3 или 4 и навсякъде е супер комфортно, няма ги амплитудите от камината на дърва - като я набухаш с дърва вдига 28 градуса по стаите, а след 3 - 4 часа е хладно. Последните дни максималната температура е 11-12 градуса, а през нощта става 2-3, като в понеделник го дават да пане около 0-та... Термопомпата изобщо не се чува вкъщи. Ако някой нещо го интересува съм на разположение.
Честито, да си я ползва със здраве жената! Нека да мине една зима...:wink:.
Има ли подпомагащ нагреватели ако да колко киловата е?
10kW ми се струва, че няма да ви стигнат да топлите 165м2 с радиатори, ако идеята е била да топлите цялата къща.
Ще чакаме да споделиш като дойде зимата. Дано се справи.
Цитат:
Първоначално публикувано от
bobivg
Има ли подпомагащ нагреватели ако да колко киловата е?
10kW ми се струва, че няма да ви стигнат да топлите 165м2 с радиатори, ако идеята е била да топлите цялата къща.
Ще чакаме да споделиш като дойде зимата. Дано се справи.
Има, да, на буферния съд, но не знам с каква мощност е - ще трябва да го проверя. Иначе за тази мощност: не съм си я самоопределил. Дойде инженер, с който измерихме стаите, той си записа и изчисли. Каза дори, че 8-9кв машина биха били предостатъчно. През 80% от времето помпата ще отоплява само долния етаж, който е едни 75-80 кв (едни част 10-15 кв са стълбища и площадки, които не влизат в отоплителната площ, въпреки че има едно малко радиаторче там, но то е колкото да отвръща температурата). Надявам се да се оправи... :)
Но все пак не сме само на радиатори.. има и подово, макар и не навсякъде.
Като има 3кВт на буфера, естетвено, че ще се справи. Честито!