Резултати от 1 до 14 от общо 14

финален избор на ТП, конвертори, бойлер и слънчеви панели

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Dec 2015
    Живее в
    Varna
    Мнения
    9
    #1

    Cool финален избор на ТП, конвертори, бойлер и слънчеви панели

    Здравейте. Следващите две седници трябва да направя финален избор за ТП,бойлер и солари.Много ще се радвам на съвети и мнения на специалистите тука, като Lazar и други.
    Та къща във Варна, отопляема площ около 200м2 (2 етажа). Навсякъде подовото е положено. Предвидени са по проект и желание: отопление на подово, 300лтр бойлер, 2 солара за топлата вода и 6 броя стенни конвентора за охлаждане +2 лири в баните. Та човекът който ми изгради подовото и който би трабвало да доизгради и завърши системата ми предлага следното:
    2 броя ТП GT-SKR020(ВТОРАТА В ТАБЛИЦАТА ДОЛУ). Идеята му е едната ТП да е основна, втората да е спомагателна на първата при нужда и да отговаря за бойлера, същевременно ще има и резервен вариянт в случай че откаже едната. Ще има и малък разширителен съд заради конверторите. Интересува ме-някакви отзиви за тези ТП? Други предложения(със съответните доводи)? Двете ТП в момента са под 10000 лв общо. Общият им капацитет надхвърля този сметнат по ОВК проект (12,9 за охлаждане и 11 за отопление).


    За бойлер ми предложи Теси или Елдом-предполагам че са същите за който Lazar говори и препоръчва, но ще видим какво е сложил в офертата.
    За конвертори тези (има и в бял вариянт):


    За соларите-чакам офертата, така че всякакви препоръки са добре дошли.
    Като приоритети - надежност, комфорт, елементарно управление че съм с 3 моми в къщи и жена ми е скарана с техника с повече от 2 копчета или функции (и винаги техниката е виновна!).
    Имам монофазен ток (отказаха ми 3-фазен).
    Знам че ТП са китайски, но то кое не е в днешно време.
    Като лимит-да кажем че не е определящ, но се опитвам да се събера в 20000 лв за всичко.
    Много благодаря на отзовалите се с предложения и мнения. Изчел съм почти всичко във форума, но нещата в тази област се менят толкова бързо че публикации от преди 6-10 месеца вече са остарели

    Прикачени изображения Прикачени изображения

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #2

    Отговор: финален избор на ТП, конвертори, бойлер и слънчеви панели

    Благодаря за доверието, па макар за второ мнение. Въпреки оскъдната информация, рамково нещата изглеждат нормални, но пък най-важни са детайлите. Народът е казал, че дребните камъни обръщат каруцата, едрите ги заобикаляш. Добре е да имаш добри идеи, но много по-важно е как ще ги изпълниш. Ако ти се чете, мога да ти дам подходящо четиво за случай, подобен на твоя, да видиш как може да се окепази една добра идея от безхаберни майстори:
    https://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?f=23&t=61349

  4. Novice
    Тук е от
    Dec 2015
    Живее в
    Varna
    Мнения
    9
    #3

    Отговор: финален избор на ТП, конвертори, бойлер и слънчеви панели

    Лазаре благодаря. Нека да уточня някой неща:
    1. Въобще мнението ти не е на втора линия. Преди около 3 години когато изграждаха подовото, пак се допитах тук за мнение. Ти пак се бе отзовал веднага с някой безцени съвети тогава, но явно бе такъв период че не беше свободен тогава. И още нещ-тогава ти наблягаше предимно на газови инсталации не на ТП . Както и да е. Та тогава, както много тук препоръчват, проучих и се свързах с препоръчан човек(фирма) от които бяха доволни двама мой приятели. Та въпросния човек ми изгради подовото и е логично сега пак той да продължи с завършването на инсталацията. Умишлено не споменавам имена за да не се сметне за реклама, но ако някой поиска контакти -ще му ги пратя. Та от въпросния човек аз също съм много доволен-и като работа, и като отношение, и въобще от всичко. Нямам ни най-малки поводи да се съмнявам в него, но това не изключва разбира се сондирането на второ-трето мнение. Все пак става въпрос за няколко десетки хиляди инвестиция.
    2, Започнах да чета въпросния ферман. на 18 страница съм, но още не ми е ясно кой е главния злодей/виновник. Найстина е доста подобно на моя случай и определено не искам да повтарям перипетите на горкия доктор. Относно тази така наречена каскадна инсталация с 2 ТП-това се роди като идея сега и не съм чел, та затова и птам. На обяснения звучи добре - същото като на въпросния доктор: едната е основна, другата е спомагателна и работеща за бпйлера със соларите. Но на практика-случват ли се така нещата? тов питам.
    3. Относно оскъдната информация - готов съм да предоставя всякаква стига да я имам. Просто незнам каква би била полезна.
    Къща на два етажа във Варна:
    1 етаж-хол,трапезария и кухня-цялото е едно голямо Г-образно помещение, перално, баня с тоалет и коридор - общо към 90м2. Разпределителната кутия е в пералното:
    4.pdf
    3.pdf
    2.pdf

    2етаж - 3 спални, гардеробно, баня с тоалет и коридор.
    Дограма Кьомерлинг с троен стъклопакет, общо 70м2 за цялата къща. външна изолация 15см система на Теразит

    Покрива е на плоча като-50% е плосък покрив, 3/4 от него е покривна веранда а останалите 1/4 е мястото на слънчаците. Другата половина на покрива е двускатен с подпокривно пространство. Във покривната плоча има фибран и хидроизолация. Допълнително върху плоските части положих една допълнителна двуслойна хидроизолация и отгоре е застлан с гранитогрес.
    Изцяло вътре и двата етажа са застлани с гранитогреси. На първия етаж (маза няма) в подовата плоча има фибран и хидроизолация. Върху плочата положихме 5см фибран, после подложката за тръбите която също си има някаква изолация, после тръбите, метална скара и замазката. На 2 етаж не сложих фибран а направо вложката за тръбите(за да не спирам топлото надолу към 1 етаж).
    Общо по спомен влязоха към 1200мтр тръби, Котелното (поради липса на маза) съм го изградил на 3-я етаж(металната конструкция). Помпите или помпата ще е монтирана горе на стената на котелното, слънчаците са отгоре котелното(демек тръбния път е почти никакъв).


    Та живо се интересувам от тези ТП? Каскадна инсталация-работи ли и мнение кое е по добре-1 16кВ ТП или 2 по 10? Термоконтролерите ще са бежични. Тези конвертори-някакви впечетления? За бойлера е ясно-ще е теси или елдом от серията им за ТП.
    ПП: някой от снимките са на доста ранен етап. В момента всичко е положено-замзки, гранитогреси, мазилки машинни + навсякъде мазилки вътрешни декоративни.
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  5. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    2,528
    #4

    Отговор: финален избор на ТП, конвертори, бойлер и слънчеви панели

    Подовото ти е направено много добре, браво на майсторите.
    Относно ТП, вземи си маркова доказана ТП, не се занимавай с тези китайци.

  6. Novice
    Тук е от
    Dec 2015
    Живее в
    Varna
    Мнения
    9
    #5

    Отговор: финален избор на ТП, конвертори, бойлер и слънчеви панели

    Благодаря. Аз за това казах че нямам оплаквания от моя мастор.
    Казваш маркова не китайска. ОК, да видим:
    Дакин-made in China
    Samsung-made in China
    LG-Korea
    Mitsubishi i General-и те май са в братската Китайска република.
    Та според мен, а не само, купувайки така наречената маркова ТП-плащаш едни 30% отгоре за марката. А дали е по добра-
    Ако отвориш сайта на тези ТП GT:
    Термопомпа моноблок GUANGTENG (e-solar.bg)
    ще видиш че не става въпрос за самоделка правена незнайно в кой гараж, а за доста сериозен завод.
    Поглеждайки препатката на Лазар за добрия доктор с марковите ТП-упс греда, не че ми е ясно още къде му е бил проблема.
    Та тези въпреки че са китайски-може би са доказани вече - те това питам. и другото е - да заложа на една по голяма или на две по малки? кое ще е по добре с оглед бъдеща експлоатация, икономичност и прочие. Имайки в предвид че става въпрос за Варна където не можем да се похвалим с студени зими, последните 3 години пък хептен не видяхме ни сняг ни нищо. И затова съм споменал специялно Лазар-защото той оперира в нашия край и е наясно с климата.

  7. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #6

    Отговор: финален избор на ТП, конвертори, бойлер и слънчеви панели

    Цитат Първоначално публикувано от Dimitar Nikolov Виж публикацията
    Лазаре благодаря. Нека да уточня някой неща:
    1. Въобще мнението ти не е на втора линия. Преди около 3 години когато изграждаха подовото, пак се допитах тук за мнение. Ти пак се бе отзовал веднага с някой безцени съвети тогава, но явно бе такъв период че не беше свободен тогава. И още нещ-тогава ти наблягаше предимно на газови инсталации не на ТП . Както и да е.
    Преди 5 години беше, не преди 3. Наблягам на това, което е актуално, подовото е винаги актуално, със всякакъв източник, но е вярно, че тогава бях извикан за газификация от теб, а не за термопомпа. Тогава ТП не бяха толкова актуални, заради скъпото вложение, а аналогични месечни сметки. Последната зима нещата се измениха, не се знае как ще е следващата. Не те обвинявам, не се сърдя, парите са си твои. Предполагам моята оферта за подово да е била по-скъпа, заради компонентите (Рехау). Важното е нещата да се получат и да има хепи енд. Тази марка е с добри отзиви, каскадното решение е добро, предвид високата минимална мощност. Важното е да се свърже всичко както трябваи да свири като ансамбъл

  8.  
     
  9. Novice
    Тук е от
    Dec 2015
    Живее в
    Varna
    Мнения
    9
    #7

    Отговор: финален избор на ТП, конвертори, бойлер и слънчеви панели

    Което си е право-право си е. Благодаря ти Лазаре. Ама нистина ли минаха 5 лазарника? да го е, как фарчат годинките. Не е било до оферти-защото оферта от теб не съм искал и не съм получавал, или поне не помня. Помня че бе нещо в полза на газова инсталация, при положение че газта ми е до оградата и оригиналния ми овк е с газов котел. Но жена ми има панически страх от газ та затова отидох към ТП.
    Благодаря за мнението ти за ТП-те. Сега ако кажеш/препоръчаш и солари, направо слагам салатата. Поздрави

  10. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #8

    Отговор: финален избор на ТП, конвертори, бойлер и слънчеви панели

    Цитат Първоначално публикувано от Dimitar Nikolov Виж публикацията
    . Не е било до оферти-защото оферта от теб не съм искал и не съм получавал, или поне не помня. ..
    Благодаря за мнението ти за ТП-те. Сега ако кажеш/препоръчаш и солари, направо слагам салатата. Поздрави
    Бах маа му, защо ги пишем тези оферти (че и безплатни), като не ги четете?!? Ами то си е няколко часа висококвалифициран труд! Погледни си пощата от 22.10.2017г, 18.33 часа и си виж офертата. Явно на толкова много фирми си поискал оферти, че вече си забравил! Там е включена и оферта за солар, само цените не са актуални.

  11. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010
    Мнения
    2,764
    #9

    Отговор: финален избор на ТП, конвертори, бойлер и слънчеви панели

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar Виж публикацията
    Бах маа му, защо ги пишем тези оферти (че и безплатни), като не ги четете?!? Ами то си е няколко часа висококвалифициран труд! Погледни си пощата от 22.10.2017г, 18.33 часа и си виж офертата. Явно на толкова много фирми си поискал оферти, че вече си забравил! Там е включена и оферта за солар, само цените не са актуални.
    За тези термопомпи има ли документи да се види как е изпълнена хладилната схема? Таблици как се изменя мощността спрямо външната температура и температурата на водата която се търси? Не съм правил голямо усилие да търся, но от линка и 5 минути гугле нищо не открих. Би трябвало да има някакъв service manual от който да може да се придобие някаква представа за възможностите и.

  12. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #10

    Отговор: финален избор на ТП, конвертори, бойлер и слънчеви панели

    На линка са дадени мощностите и СОР-а при A7/W35 (СОР=4,16), A2/W35 (СОР=3,75) и A-7/W35 (СОР=3)

  13. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010
    Мнения
    2,764
    #11

    Отговор: финален избор на ТП, конвертори, бойлер и слънчеви панели

    Данните от брошурката ги видях, но от там примерно не става ясно какво се случва да кажем при -7 външна и температура на водата 50-55 градуса която ще му е нужна когато си топли бойлера. До колкото разбрах идеята е втората ТП основно да се грижи за това. Ако не може да изкара такива температури и доподгрявамето става с нагревателя в болера, почва леко идеята да се губи от слагането на 2 броя ТП.

  14.  
     
  15. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #12

    Отговор: финален избор на ТП, конвертори, бойлер и слънчеви панели

    Цитат Първоначално публикувано от bobivg Виж публикацията
    Данните от брошурката ги видях, но от там примерно не става ясно какво се случва да кажем при -7 външна и температура на водата 50-55 градуса която ще му е нужна когато си топли бойлера.
    Трябва да се има предвид следното:
    1. Във Варна температури -7*С има няколко дни в годината
    2. При температура -7*С втората термопомпа се очаква да работи за отопление - такава е идеята на каскадата - в меко време да работи едната, а в студено време да работят и двете. Така че втората ТП е основно за отопление, но в меко време ще работи за бойлер
    3. Колкото и да е нисък СОР-а при -7/60, все ще е по-висок от нагревателя

  16. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010
    Мнения
    2,764
    #13

    Отговор: финален избор на ТП, конвертори, бойлер и слънчеви панели

    Горе долу съм съгласен с изключение на точка 3. Малко звездите ми го говорят ама като гледам брошурата под 0-та до -5 тази ТП не вярвам да изкара повече от 50 градуса вода.

  17. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #14

    Отговор: финален избор на ТП, конвертори, бойлер и слънчеви панели

    Дори и така да е, това не е определящо, важното е, че при 0/35 и -7/35 показателите са добри. В много случаи (дори и при маркова ТП) инвеститорът се отказва да топли БГВ с ТП по различни причини. Дори аз ползвам моята ТП само за отопление и охлаждане, а БГВ е от солар, но това не ме прави недоволен от резултата
    Този пост е редактиран от Lazar; 02-06-22 в 07:54.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Фотоволтаици (Слънчеви Панели) Подгряване на вода.
    От bai_Petko във форум Други начини за отопление
    Отговори: 714
    Последно: 07-03-23, 20:05
  2. Соларни панели с бойлер и буфер!
    От Sikandher във форум Отопление
    Отговори: 8
    Последно: 26-12-20, 21:43
  3. Слънчеви панели за ток за къща.
    От krasimir77 във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 62
    Последно: 23-11-20, 13:25
  4. Финален избор на 42"
    От asenkolev във форум Телевизори
    Отговори: 3
    Последно: 13-08-15, 12:34
  5. варианти за монтаж на слънчеви панели
    От ba4_dido във форум Други начини за отопление
    Отговори: 15
    Последно: 11-05-13, 19:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе