Първоначално публикувано от Eddie
Така, приготвям се да си лягам и хващам за пореден път Бързи пари по бТВ...
Решавам ей така на шега да се включа...
Става дума за някакво глупаво уравнение с кибритени клечки. Въртя си аз на 1011 (55 стотинки без ДДС) и се регистрирам постоянно. В един момент водещата Поли избира "случайно" предполагам, един от "участниците", който решава уравнението и печели 800лв. След това набират пак "случайно" предполагам някаква жена, която трябва да познае номера на колата, която уж "случайно" ще дадат на някой участник. Жената избира 4 цифри които да бъдат номера на колата, водещата Поли отваря плика, в който се намират цифрите, и жената не познава. По време на обажданията ми системата казваше по някоя цифра от номера на колата, и понеже аз навъртях достататъчно пъти, научих и четирите цифри (но не и как са подрени, разбира се). Цифрите, които чух по телефона бяха, 8,4,0 и 7, а номера на колата беше 8704. До тук всичко е честно... какво става обаче, когато моята съмняваща се във всичко личност, решава да провери нещо... Нещото в случая е не че "системата" избира някой "случайно" , който решава уравнението и печели 800лв, ами това, че докато върви решаването на текущата загадка - т.е. някой потребител в момента говори с водещата, както и следващата загадка, в която номера на колата вече е показан и няма какво да се познава за тая кола, импулсния телефон си е все така активен и нежния изкушаващ глас на Поли ме приканва да се регистрирам за колата.
Е, аджеба, как работи работи тая система, която "случайно" избира хората, които в момента се обаждат, при положение че докато си върви решаването на загадката - т.е. в момента някой решава загадката, или се опитва да познае номера за колата, системата продължава да приема обаждания - т.е. да набутва потребителите с 55 стотинки без ДДС за обаждане, и да приканва потребителя да се регистрира. Това продължи дори и след като се видя какъв е номера на колата. Телефона си работи дори и по време на рекламите, които вървят в паузите и нямат нищо общо със загадките, дори и след като свърши предаването - т.е. приканва те да се регистрираш за вече свършила игра...
Цялата работа е една голяма мушенгия за наивници, както обича да казва един приятел, и плаче за проверка, само дето в България ограбения влиза в затвора, а ограбващия получава наградата* :knuppel2:
* За справка - фараона Майкъл Капустин, който наскоро осъди държавата в Страсбург да му заплати няколко хиляди евро обезщетение.
P.S.* в тая светлина винаги ми е била интересна процедурата по раздаването на скъпи награди, дето "случайно" ги раздават ей така - под "строгия" надзор на нотариус, който вижда как някакъв индивид натиска копче от клавиатурата на някой лаптоп... ще кажеш че нотариуса разполага със сорса на програмата, "случайно" избираща печелившия, и я е инсталирал на лаптопа 0,2 секунди преди да почне предаването.