-
миене на фритюрник
здравейте,
вчера реших да си поизмия гореспоменатия уред, защото не беше ползван доста време и не знам кога е мит за последен път. разглобих го и видях, че всичко е покрито с някаква гадна засъхнала мазнина и мръсотия. впоследствие се оказа, че мизерията няма миене, чрез използването на стандартни миещи препарати(сапун, веро, разни уж специални препарати, дори прах за пране!) дори и след престояване в тях за 24 часа.
та въпроса ми е - знаете ли някакъв препарат да се свърши лесно работа, без да се засегнат металните и пластмасови части?
-
Re: миене на фритюрник
CIF
След това обаче добре измивай с вода (там, където не можеш да миеш - няколко пъти с влажна/мокра кърпа)
Оставям химиците да коментират взаимодействието на хлора с алуминия...
-
преди 2-3 години ми беше попаднал един препарат, който сваляше мазнината като с магическа пръчка, но така и не го намерих пак като го свърших, а името не запомних
но от химическа гледна точка всяка основа ще ти свърши идеална работа. те са за предпочитане пред киселините, макар че и оксаловата киселина е добър избор. само дето металните части също ще взаимодействат.
ако никой не се сети за добър търговски препарат и опреш до "направи си сам", разтвор на сода за дъски (натриев карбонат) в гореща вода ще ти реши проблема. хем и няма да се притесняваш за железарията :)
-
С парочистачка става. При всяко сменяне на мазнината така го чисти госпожата....
-
-
Ако съд се изважда от фритюрника и имаш достатъчно голяма тенджера вземи го извари и после със стандартен препарат го доизмий. Иначе метода с натриевата основа(сода каустик) няма начин да не стане.
-
Иначе метода с натриевата основа(сода каустик) няма начин да не стане.
[/quote]
Aха - 100 % пробвано но с казан и кошница от хром никел. И дебели гумени ръкавици защото после :angry:
Става и с .. / ама не си спомням името :shocked: Бели кристали , разтварят се във вода .Става основа. Ама името ???
Бях си взел от "Шеринга" на Радиозавода ама преди 6 години .Вече са последни остатъци.Ако някой химик се сети за името добре ще е .
-
Няма проблеми с натриевата основа. Няма да работиш с големи концентрации, иначе е точно бели кристали които се разтварят във вода. Бъчвите нали така се мият. Разбира се, че е добре да се позлват гумени ръкавици, то това важи за всички миещи препарати.
Кристалите които имаш сигурно са натриева основа.
-
Най-ефикасния метод,с който си служа - оцет и някакъв препарат за съдове.Оцетът разтваря тая клеясалата мазнина и не уврежда повърхностите.При мен се получава дори при скарата,която колкото и добре да е измита след използване,месеци по-късно като я извадя пак да я ползвам,все още има по нея такива засъхнали частици,които с друго не мога да отстраня.
Пробвай.Женско мнение.
-
probvai s FAVORIT, prodava se v magazinite i ne e skap!
moje i s tankite lekarski rakavici..namaji go i ostavi da presedi polovin-edin chas, posle pod topla voda s gabichka i vsichko pada, vreden e samo ako vatre e aluminii..razqjda go! no ako e alpaka, nqma nikakvi problemi
-