Re:Икеа се ебава с българите
gosho_d, като заговорихме за хипермаркет, можеш да се поинтересуваш от цените примерно на една друга верига - Лидъл. Разликата в ценатаи качеството на една и съща стока продавана у нас и примертно Испания или Германия се различават в пъти и то в полза на ония гадове западняците, които се разписват да речем срещу 3-4000 евра на месец. Луда работа. Ама и ние сме си баш прости овце, винаги готови за стригане. Та и за тези мебели същата работа. Ми, не им пазарувайте, бре! Да не са само те? Или предлагат най - доброто?! Съмнявам се.
Чакай сега, тук опираме пак до пазар и до първото ми мнение. И в случая не си съвсем прав - вчера си харесах Лидълския компресор
http://www.lidl.bg/cps/rde/xchg/lidl...ndex_11716.htm - 179 кинта, и за това, което представлява, е на добри пари
Ти ме накара да проверя колко е в Германия
http://www.lidl.de/de/Haus-und-Garte...sor-PKO-270-B2
99,99 евро :wink:
Цитат:
Първоначално публикувано от avast3
gosho_d, като заговорихме за хипермаркет, можеш да се поинтересуваш от цените примерно на една друга верига - Лидъл. Разликата в ценатаи качеството на една и съща стока продавана у нас и примертно Испания или Германия се различават в пъти и то в полза на ония гадове западняците,
Уф, ама не става само с акъл! Трябва и ядене... Цените на българските стоки са 30% по-високи, при това за 30% от качеството.
Цитат:
Първоначално публикувано от Kasap
Уф, ама не става само с акъл! Трябва и ядене...
Прав си, ама нямаме и държава, щото тези хипер-мипер вериги създават работни места, стимулират потреблението и местното производство, ползвайки отчасти продукти на местни производители, макар и да им усукват ръцете, а също плащат и немалки данъци. Нашите велики партийни и стопански ръководители са щастливи и не ги закачат. А гадовете правят грандиозни печалби за наша сметка. Тези печлби, в голяма част си отиват при фирмите майки, а не се вливат в нашата рахитична икономика. Гадините си свиркат, щото са си оплели кошницата в нашата корумпирана държавица и ни заливат със скъпи боклуци.
Цитат:
Първоначално публикувано от Kasap
Цените на българските стоки са 30% по-високи, при това за 30% от качеството.
Де да беше само толкова, щях да го преживея някак.
Аз не разбирам, защо човек който е измислил как да си максимизира печалбата да е "гад". Защо не седнете да измислите вие как да изкарате достатъчно, че да не ви пука. Те хората от Икеа отдавна са си опекли работата, с нищо не са виновни, че тука всеки чака някой да дойде да го оправи.
mitiu, никой нищо оригинално не е измислил. "пари при пари отиват", така че не се опитвай да... знам ли... защитаваш правото на силния да си разиграва коня както иска, защото и ти сигурно мрънкаш срещу цената на парното
какво лошо има, че Топлофикация е измислила как да си максимизира печалбата? ;)
Да, но Топлофикация е държавно /или общинско/ дружество и целта му не е да генерира печалби от хората плащащи данъци, които пак отиват за общината/държавата.
Колко години трябва да минат, че думичките като "частник" или фирмаджия както е популярно да се казва по пейките с пенсионери да са лоши думи. Не знам защо продължава да битува този соц- начин на мислене сред хората.
ами защото е верен :))
и си в дълбооока грешка, че целта на Топлофикация не е да генерира печалби. именно презумпцията, че щом едно нещо е държавно, то следва да бъде безкористно в услуга на хората, е соц.начин на мислене, така че съжалявам, но си противоречиш ;)
както и да е, отплесваме се...
Колеги, явно доста широк кръг ни чете :016:
Прочетете това и открийте "разликите"
http://paper.standartnews.com/bg/art...article=382039
http://www.ekipnews.com/news/mnenia/...lcite_/116311/
"Със сигурност маркетинг специалистите на компанията са направили проучване на пазара в България"
"А не сте ли се замисляли, че преди да натресат тези цени, внимателно са проучили БГ "пазара" на мебели и са ориентирали цените си спрямо него?"
"А те са, че българският пазар е силно картелиран"
в милата ни родина спокойно и безнаказано се ширят картелни споразумения м/у отделните играчи на пазара, независимо в коя сфера и ние си плащаме солено за това, че държавата си затваря очите за много неща.
"а държавата не прави нищо, за да въведе правила и даде шанс на пазарните механизми да свършат своето"
"абсолютно си прав, че държавата си затваря очите"
"Те са дошли тук за парите, а не за благотворителна дейност"
"нека не се лъжем че са благотворително дружество и целта им не е максимална печалба... "
"че смъкването на три кожи от клиента не само не среща противодействие, но и бива поощрявано."
"Прав си, ама нямаме и държава, щото тези хипер-мипер вериги създават работни места, стимулират потреблението и местното производство, ползвайки отчасти продукти на местни производители, макар и да им усукват ръцете, а също плащат и немалки данъци. Нашите велики партийни и стопански ръководители са щастливи и не ги закачат. А гадовете правят грандиозни печалби за наша сметка. "
И това само на първо четене...
каквото и да правят щом е на франчайз - няма да стигнат цените на оригинала - все има още един да лапа и това не сме ние :)
жалко само за манджата.
Цитат:
Първоначално публикувано от avast3
gosho_d, като заговорихме за хипермаркет, можеш да се поинтересуваш от цените примерно на една друга верига - Лидъл. Разликата в ценатаи качеството на една и съща стока продавана у нас и примертно Испания или Германия се различават в пъти и то в полза на ония гадове западняците, които се разписват да речем срещу 3-4000 евра на месец. Луда работа. Ама и ние сме си баш прости овце, винаги готови за стригане. Та и за тези мебели същата работа. Ми, не им пазарувайте, бре! Да не са само те? Или предлагат най - доброто?! Съмнявам се.
Знам, че не е по темата, но такива изказвания са безкрайно глупави.
Цитат:
Първоначално публикувано от FearMe
mitiu, никой нищо оригинално не е измислил. "пари при пари отиват", така че не се опитвай да... знам ли... защитаваш правото на силния да си разиграва коня както иска, защото и ти сигурно мрънкаш срещу цената на парното
какво лошо има, че Топлофикация е измислила как да си максимизира печалбата? ;)
Не мрънкам против цените на парното, спряхме го целия вход и сега се топля на климатик, около 3 пъти по евтино ми излиза и е наистина топло. Та така и с мебелите, в България има сума ти производители, съмнява ме всички да участват в картели. Всъщност аз като човек работил в бранша (занимавах се преди с интериорен дизайн) знам как двама производители за едно и също нещо с едни и същи материали и качество могат да обявят цена 1000 лв и 3000 лв, а подобно нещо ако има готово от серийно производство може да струва и 500 лв. Така, че на който не му изнася не пазари от там и толкоз. Пък и със сигурност сега много хора ще си пазарят от там защото е ново и модно - от там и голямата премия. Като им мине на хората истерията ще се нормализира и цената. Като всяко друго нещо.
Цитат:
Първоначално публикувано от Usera
Не се еба*ат - преба*и са тия, които не са проверили цените преди пазаруване
Е те ИКЕА доста прекаляват.Кухня за 5308лева...
Аз моята я поръчах заедно със всички мебели за апартамента, беше по мой план и ми струваше 1160 лева за 3.20 метра горна и долна част, като горната е до тавана, тоест висока е 1.2метра. Ако сложа печка 650 лева+хладилник 850лв+микровълнова 240+ тостер преса 100лв= 2900. Къде са 2900, къде са 5308 и то като гледам без уредите, дръжките, абе изобщо шегаджии ... :)) .Детската е последното което ще поръчам от ПДЧ.След това всичко ще е от естествено дърво-по-евтино, по-хубаво, по здраво и по -красиво...
От всичките хипер мипер дупер, най-много пазарувам от ПЕННИ -миналата седмица луканка 140 гр за 99стотинки.Е не като на Братя Къртеви Панагюрската или Трапезица(най-много ми харесва от всички луканки), но за 7лв/кг е добра.Сурово сушеното прошуто и месо от врат е идално за мезе със вино или дори ракия...
След Пенни, Кауфланд си струва заради многообразието.Лидл и Била не са евтини магазини, а Пенни е на същите собственици на които е и Билла...
Другите Хипери досега най-много Метро, след него Практикер.
Това което казвате, че се създават работни места НЕ Е ВЯРНО, просто защото някой дребен или среден търговец с магазин наоколо фалира и закрива работни места...То в този свит пазар колкото и Хипери да отворят при липса на повишаване на доходите или макар и да са повишени при инфлация със същия размер като повишението на доходите ще се въртят в оборот едни и същи пари.Нови работни места открива производството и то това производство което не елиминира като конкурент местни фирми, а което излиза на международните пазари и елиминира/завладява пазара на някоя фирма която произвежда на територията на друга държава.Така се закрива производство което е извън България и се закриват работни места които за извън България.Когато чужда фирма елиминира българска фирма без значение дали на местния или чуждия пазар се закриват работни места в България, поради загуба на пазари или дори фалит на бг фирмата което е = на закриване на работни места и безработица в Бг.Икономиката в цял свят е като скачени съдове.Просто в капитализма търговските вериги хипермаркети са инструмент за завладяване на чужди пазари и за налагане на свои производители на чужди пазари за сметка на местните производители на тези чужди пазари.
За тази ситуация обаче голяма вина имат и Бг производителите особено на храни, които се разчопатиха да произвеждат и продават боклуци( та тоалетна хартия в кремвиршите ли не беше, та лед в замразените храни ли , та инжектиране на вода в пилета и всякакви меса) на високи цени с цел за 1-2 години да станат милионери и да си купят последен модел мерцедес S класа или джип G или ML сериите...Те швабите не си купуват такива, ама Бай'Ви Ганя ако не си покаже магарията как ще живее и диша без мерцедес...
Сега просто дойде време да плаща Бай'Ганьовщината, ма нали е теглил кредити за джипки и S класи и урева орталъка...Еми произвеждай и ти евтино и качествено бре чоджум :-memnon завладей немските, австрийските и всякакви пазари.
Дойде време за GAME OVER за част от българските бабалюгопроизводители ...