дайте да измислим нещо да помогнем и на лекарите... смао за адвоактите си ако мислим скоро доникъде няма да стигнем
има ли някой някаква идея или да сядаме да пишем...
поне ще си имаме за пациенти - лекарите [}}:-|>>]
Преглед за печат
дайте да измислим нещо да помогнем и на лекарите... смао за адвоактите си ако мислим скоро доникъде няма да стигнем
има ли някой някаква идея или да сядаме да пишем...
поне ще си имаме за пациенти - лекарите [}}:-|>>]
Хъм, аз защо имам амбицията да завърша медицина+информатика? ;)
Ако наистина ти се занимава, напиши програма за обработка на ЕКГ и сваляне на холтери...
graphic дай идея аз продукт и.... [:)]
Занимавам се с РС-та от 15. год. още от математическата гимназия в Плевен. А също съм завършил и медицина преди 7 г и съм дипломиран лекар. Освен лекарската си работа съм и СисАдмин на нашия център с мрежа от 35 РС-та 2 сървъра и всякаква периферия. Още в началото на здравната реформа като на шега започнах и създадох една не лоша програма за общопрактикуващи лекари (GP-та). По принцип не е нищо сложно - започнах с Делфи, но се отказах и използвам база данни на MsAccess + VB - много лесно е. От 2г. си работи супер - понеже съм я правил за жена ми и затова постоянно я усъвършенствам. Отпечатва им всички амб.листове, рецепти. Прави всички справки за касата, ХЕИ, РЦЗ и др - отчети, работа по програми, имунизации, необходими ваксини и т.н. Правил съм я проста, защото повечето лекари нямат компютри или имат страшно стари, а и ги е страх от техниката, а са и доста стиснати. Сега им раздават нови служебно. Доста хора идват при мен и искат да я купуват, защото им харесва, че е удобна и правена от човек, който е рядко съчетание на лекар и любител-програмист. Приемам да си сътруднича с всички, за да я усъвършенстваме и развием като самостоятелен продукт.
понеже аз започнах темата .. май трябва да кажа:
1. не мисля че лекарите / Бог да ги поживи/ са си закупили MS Office ili MS Access, още повече не мисля че въпросната програма, която си направил ВанДан може да се инсталира отделно от Офис-пакета / поправи ме ако греша! /
2. нещо на Делфи ми се струва добра идея, бих бил благодарен ако примерно, получа Базата Данни от ВанДан и се опитам да направя нещо , стига всички да са класифицирани и както се полага подредени, за да не се усложнява работата.
3. другото, което ме притеснява е здравната каса и евентуално дали ще имат нещо против да използваме техни разпоредби и други глупости .. както и евентуален списък за разработване на лекарствата, частично или напълно заплатени от нея. напълно ясно ми е, че подобен списък съществува въпроса е да го получим наготово в компютърен формат /ако ще и .doc да е/
4. това че хората да искат да я купуват е ясно, сега са им паднали пари от НЗОК, искат да си улеснят работата. вече има поне 5 фирми които предлагат подобен софтер/ поне толкова намерих/, ако някой има препоръки към някоя от тях или пък е ползвал някоя / макар и временно/ очаквам да чуя мнения и до седмица да започнем работа /Hack & Crack и без това бездейства :-)/
хайде пишете
ru-boy :-)
imalo universalen key-gen za microinvest-ite no na men ne mi se viarva ... daje i da go e imalo ve4e go niama.
2. to4no s tiah ne mi se razpravia kato stane vapros za avtorski prava zashtoto ve4e vednuj imahme problemi ot podobna tematika
3. mediks .... daje ne zvu4i dobre ... a mi se iska i neshto za stomatolozite da namerim - struva mi se 4e pazara ste e po goliam i po interesen
graphic, доколкото съм запознат с темата, докторите получават PC-тата с инсталирани WinXP Pro и OfficeXP на български! А иначе давайте наистина да измислим нещо по въпроса, ако не друго поне да се измъдри коя е най-удачната фирма и продукт съответно...
tova nadiavam se e shega ... XP Pro i Office XP na bulgarski ezik imat samo durjavnite slujiteli, a lekarite imashti dogovor sas zdravnata kasa / saotvetno zabolekarite / ne se vodiat takiva ... i GP=ta i podobnite na tiah zabolekari /semejni/ v niakakav slu4aj niamat XP i Office XP kamo li na bulgarski ....
you know what's up ...
dnes izteglih kum 6 demo i drugi programi za lekari i pro4ie ... ste gi razgledam i utre ste kaja niakvo mnenie za naj-dobar produkt ... kazvajte i vie ako niakoj e 4el/4ul neshto novo ! ... see ya
График давам ти инфорация от първа ръка щото аз съм лекар, но не GP, а жена ми е мед.сестра на един приятел, който е GP. На доста от личните лекари започнаха, а и в момента им дават ПС-та от ПроСофт, чрез НЗОК, средствата са от заем на Световната банка за здравната реформа в България. Celeron1700, неизвестно дъно поне по документация щото кутията е запечатана с гаранционна лепенка КТ266, 128МВ ddr266 ram, CD-RW BTC, клавиатура и мишка ВТС, 15 инч Хюндай, за тия по селата и модем, а в града поне за Плевен безжична лан карта и комплект антена,преходник и кабели за безжична връзка. Трябва само да и направят задължителна застраховка. Има напълно законни WIN XP и OfficeXP на български, Касперски АВ до 04.2003, Неро 5.8 и др. Та затова мойта лека програма на Аксес се слага много лесно. Направил съм си и нещо като инсталатор та потребителя не среща трудности. Може да се разпространява и без на клиента да има Аксес, но тогава на разработчика му трябва МсОфисе за разработчици, при който във файла за разпространение влиза ДВ енджина на Аксес. Списъкът с лекарства от НЗОК наистина доста често се обновява и аз без проблем го вкарвам в базата данни по простата причина, че е екселски и с малка преработка го импортирам без проблеми в Аксеса. Изследвал съм почти всички фирмени програми за Лични лекари и установих, че повечето са доста убити по-простата причина, че са пуснати някакви пробни версии 1.0, които почти не са работили щото досега нямаше пазар за тях и са мудни и пълни с бъгове. А аз го правех нещо като свободен безплатен софтуер за лични и на приятелите ми нужди и доста хора са ми давали предложения и препоръки за нея, а и аз като лекар съм много добре запознат с тематиката - започнал съм още от самото начало на здравната реформа 07.2000г. Това с продажбите на програмката(50 лв.) стана впоследствие, защото и непознати лекара виждали и чували за нея и искаха да я купуват, но не са се избили за нея досега, защото нямаха ПС-та и са доста стиснати както вече казах. Искаха от една софуерна фирма да я откупят ама нещо се забатачи. Мислех да търся контакти с администратори от НЗОК когато развалиха договора с АремисСофт ама съм още на ниво Плевен, докато всичко се решава в София. Считам, че някоя фирма ще даде солено подкупче на някой мастит чиновник и ще направят софтуер задължителен за всички лични лекари и стоматолози в цяла България и те ще приберат парите тогава така че не виждам много смисъл от независимите разработки. Извинявам се за многото писане.
Не е само ПроСофт. Има и друг пример - Контракс-София -за 5 главни кръвни банки в България - с 7-8 сървъра 100 работни станций 10-15 лаптопа всичко Гетуей, 20 черно-бели и 10 цветни лазерни принтера Киосера, обаче смотано конфигурирани пример 64МВ Рам и Уин2000, убити монитори, от които доста вече гърмят по няколко пъти, гърмящи райд-контролери на сървърите, сложено в нишата, но несвързано лентово архивиращо устройство на сървър и още преди да са започнали сериозна работа. Понеже са в гаранция нещо като се развали извън София и минава 2-3 месеца докато някои го оправи. Тъй, че всичко е мафия там където не е частно и се управлява централизирано от София
dobre .. VANDAN tova ve4e mi haresa ..
kaji s koj iskash da te svurja v NZOK samo 4e iskam ime i familia .. kakto i dlujnost - niakoj kojto da moje da reshava podobni neshta - neka ne bade svetiat im shef samo .. izberi si niakoj drug ... ako ia odobriat moje mnogo pari da ne vzemesh no pone ste stanesh izvesten i posle vsi4ki lekari ste psuvat tebe :o) [:-boring] ne misleh vav vseki slu4aj 4e lekarite ste imat vsi4ko tova bezplatno naistina ...
kolkoto do Prosoft - bil sum im klient na vremeto v plovdiv - sega sakratiha 60-70 % ot personala si - edva li sa bili predpo4eteni zaradi niskite rabotni razhodi ... ste popitam i ste kaja. dotogava ... have fun/ck i vnimavajte
P.S. 50 lv im e malko za podobna programa ako vurshi rabota !
4akam da mi kajesh koj moje da reshi vaprosa sas medic software ..
P.S.S. microinvest medics opredeleno za nishto drugo ne stava osven za kartoteka na pacientite ! [:I]
Виж сега аз не се изживявам като професионален програмист. Просто съм лекар, който много отдавна още от ученическите си години обича ПС-тата- и хардуер и софтуер. Чета много компютърна литература- книги,списания интернет, но все пак съм си любител, а не професионалист. Все пак ми е ясно, че няма да съм аз, който ще сътвори софтуера за касата. Просто с желание работих по нещо и то си върши работата поне по думите на хората които работят с него. Ако искаш ще ти пратя програмния файл и една база данни, за да видиш горе-долу за какво става дума. Ясно ми е че точно аз пари от това няма да изкарам, но пък ако падне нещо отгоре добре дошло.
oshte edin put ...
mail : graphic@bitex.bg
prati tam kakvoto iskash .. do 7 MB mojesh da pratish mislia bez da se pritesniavash !
vse pak predpo4itam arhivirani ...
have fun !