Windows Longhorn и bootloader-ите - Endless story
Във януарския брой на Personal Computer World попаднах на една много интересна новина касаеща новата ОС на Microsoft. Незнам дали е истина или слух но, определено не ме кефи.
Ето и новината (перефразирана понеже въпросния брой не е пред мене):
Windows Longhorn няма да поддръжа bootloader-ите на другите ОС (Linux, Unix и т.н), всъщност даже ще ги трие. Това ще става по време на инсталиране, а и не само. По време на самия boot на Windows също ще се прави проверка за инсталирни такива bootloader-и и ще се трият. Резултата ще е, че няма да могат да се инсталират други ОС различни от Windows на едно PC.
Явно каквото и да решава съда по делото срещу Microsoft борбата на гиганта срещу безплатния софт ще продължава по всякакъв начин (спотсменски или не). Моето мнемие по въпроса е, че това действие от страна на Microsoft е крайно нелоялно.
А вашето ?
Доколкото аз знам, няма подобно нещо. Става въпрос за това, че Майкрософт няма да поддържат multi-boot със собствените си системи. Т.е. не може да има Win98 и Win.NET на една машина...
Хехе абе пак ще ги хакнат :-) ще излезе нова версия на liloиначе казано и в changelog-a ще пише fixed windows longhorn bug :-)
Според мен просто имат предвид че не може да стартира Longhorn със стара версия на Microsoft Boot Loadera и вероятно следа случайно да не се инсталира такава версия и да го скапе... (от тестването на бета-та останах точно с такива впечатления) Всичко друго ми звучи като пълна глупости още повече много лесно може да бъде избегнато.
хе това с fixed windows longhorn bug ми хареса. Дано да си прав fori. Силно се надявам да е само слух, а и да не е слух, че ще излязат версии на lilo и grub които да override-нат проблема :))
DeathKnight : не мисля че става въпрос точно за това. В новината пишеше нещо че Apple мислят да пуснат версия на MacOS X за x86, като заместител на Windows за desktop системи. Беше споменато, че няма да може да се инсталират други ОС (Linux, Unix) със Windows Longhorn.... някакви такива спомени имам. Довечера ще проверя точно.
хех сладки мечти за макос Х под интелска платформа :-) някой да има идея кога ще излезе тази екстра?
I za k`vo ti e t`va?!? E*ati qbulkite!!!
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Originally posted by DJ
I za k`vo ti e t`va?!? E*ati qbulkite!!!
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
по същата логика за какво ти е Linux или Unix !!! hehehe
Говори се че в Longhorn ще има доста защитни механизми против "пиратриране" [:)]
По-добра система против "пиратиране" от .NET здраве му кажи [:)]
Но както има системи така има и hack-системи.
A ако излезе MAC X за x86, Apple такъв голям ще си го ........ че повече няма да ги има [:)], тях на това им се гради концепцията. (лично мнение: KDE-то е 100х по-гот от MAC OS)
Рано или късно всичко се чупи. А преди извесно време се чуха някакви слухове за МАКОС Х за интелска платформа. Доколко са били оправдан нямам идея. А колкото за спора какво на кой по му харесва [:D] ако го почнем хммм....
хехе..DeathKnight.., има една много хубава приказка..."Кога стана циганин, кога ти почерня г***!"...Иначе KDE-то верно Rulez [^]
Калайджия май беше думата не циганин [:D]
Хехе, Di в радост и беда Саламандъра за мен все още си е перфектния Shell
Работната площ на Маc OS X нещо много мизерна ми се вижда.
PS.
3Di (Dual Domination Device Interface)