Очила с диоптър - избор на рамка, лещи, оптика
  Здравейте, 
Време е да си поръчам нови очила с диоптър. 
Обикновено, като търся нещо се ориентирам лесно в Интернет, но тук е пълна мъгла, както за модели, така и за цени. 
Моля, някой който е в течение да сподели малко опит:

Късоглед съм, около 2 - 2.5 диотъра, без астигматизъм. В последно време нося постоянно очилата. 
Въпросите:
1. Препоръка за рамка
Ясно, че дизайна е до човек, но някаква препоръка за материал на рамката или марка, от която сте доволни? 
2. Лещи - тук ми е пълна мъгла, каква марка и модел да търся, кои екстри са важни?  Сега имам някакви с фотосолар, не е лошо и новите да са потъмняващи. 
3. Оптика - препоръка на коя оптика в София да се доверя на избор за рамка, лещи, преглед на диоптър и изработка? 
4. Някаква ориентация какви разходи да очаквам?
     Отговор: Очила с диоптър - избор на рамка, лещи, оптика
  За оптика в Сф не знам.Много скъпо продават.Влизах за последно преди месец в 2 оптики на ъгъла Графа и Раковска-една до друга са.Да видя дали ще си харесам рамки, но не би.

1. Отиваш на очен лекар на преглед, защото може диоптъра вече да е друг.И на мен не ми се ходи, но преди да закупя винаги ходя.Иначе има опасност да поръчаш лещи и ... да си с друг диоптър.

2.Второ си избери рамки - да не ти убиват на носа и на ушите/главата при ушите.
Пробваш ги.Добре е държачите на носа да са силиконови меки, че пластмасата убива и не е гъвкава  което води до оставянето на червенини по носа там където опира.Личи си като свалиш очилата.

Добре е рамката да е  лека, гъвкава и тънка.Аз предпочитам титановите сплави.

3. Като си сложиш рамката/очилата се накланяш главата с лицето успоредно на земята да видиш дали се държат добре на главата ти.Ако не пробваш други рамки. 

Горните втора и трета точка ги "минаваш" докато се почувстваш комфортно с някои рамки.

Аз лично имам преподчитание и към цвета на рамките -сив.Черен и златен цвят много бият на очи- за пенсионери са.

4.Следва изборът на фотосоларни "стъкла" -наричат ги глазант, от нещо като плексиглас са и са поне 3 пъти по леки от стъклените такива.

Имам едни които се оцветяват в кафяво и 2 чифта в синьо.Сините ми харесват повече и не може да се разбере дали са диоптрични или слънчеви когато има слънце или пък когато има сняг -посиняват.Питали са ме дали са диоптрични или слънчеви и съм лъгал.Вярват ми :)
 Кафявите  солари са френско австрийско производство, сините солари(глазанти) са щатско производство.

Досега съм сменил 3 чифта очила всичките фотосолари.Доволен съм.

От доста време се каня да си поръчам още един чифт, но само антирефексни за у дома, че еднит от трите чифта ги счупих безвъзвратно.Харесах си ето тези: Men Brand New Silver Rimless Light Flexible Eyeglass Frame Eyewear Spectacles RX  и Hingeless Rimless Flexible Eyeglass Frames 8 Colors Spectacles Glasses Rx-able | eBay.И от Европа, по-евтини, но рамките им не са толкова гъвкави: (R52) Rimless Reading Glasses/Flexible Steel +1.25+1.5+1.75+2.0+2.25+2.75 | eBay

В Амазона също имаAmazon.co.uk: rimless reading glasses.

Пишеш само rimless reading glasses -за Амазон или е бей.

Има и други, но тези са с най-гъвкавите "рамки" и не убиват.Пасват на всяка глава.На носа ако не пасват могат леко да се разтягат.Ако държачите на носа не силикон, то се продават в оптиките силиконови по 50 стотинки до 1 лев силиконови и се сменят.

Цени:

-Според мен за рамки не повече от 90 лева.

- за фотосолари по 69-79 на едното, тоест 140-160 лева за двете.В това влиза и изработката-изрязването по шаблоните и монтажа на рамките.Поне за мен и трите пъти беше така-безплатно изрязване и монтаж.

Общо 240-260 лева за очила.Повече ми се струва неразумно, макар че един колега го бяха прецакали преди 6 години за 450 лв за един чифт очила и то с пластмасови рамки.

Преди имаше разлика Панагюрище-Пазарджик  в една и съща оптика(на една и съща фирма) около 40- 70% в цената в зависимост от рамките.Пазарджик -София(различни фирми) между 30% до 400% ...
     Отговор: Очила с диоптър - избор на рамка, лещи, оптика
  рамка задължително титаниева - много лека и здрава ,стилна и красива - не са евтини но аз примерно ги пазарувам от ибей когато ми затрябва .. за стъкла - антирефлекс е задължително ако се задържаш на РС