Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 18

Препоръките Ви към нов колега

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    May 2015
    Мнения
    3
    #1

    Препоръките Ви към нов колега

    Здравейте,
    До преди седмица бях само читател на форума и го ползвах при покупка на нова техника. Мога да кажа, че няма аналог в България на тази тема.
    Но скоро почвам работа във верига за техника и исках да понауча някои работи преди да се пусна в света на търговията.
    1. Има ли други колеги, които са Консултанти в подобни магазини (Технополис, Техномаркет, Зора и др.) ?
    2. Според вас кое е най - важното качество, което трябва да притежава Консултанта? - Определено трябва да си компетентен но тук въпроса ми е повече за Изслушване, информиране, баламосване на клиенти за да купят точно определен артикул и др. подобни.
    3. Чувал съм за някакви бонуси при продажби на дадена марка и модел, но като цяло не съм ги разпитвал подробно по време на интервюто, ако някой е запознат с тези Бонуси, може ли да ми каже какво представляват, дали има за всички модели ТВ-та примерно или само за някои марки и модели ?
    4. Какво друго бихте ми препоръчали за начало - на кое да наблегна и кое да умаловажа...

    Благодаря Ви предварително, всяко мнение е от значение. Просто не искам да бъда от тези "некомпетентните". Каквото и да работя се стремя да не изглеждам "глупав" .

  2.  
     
  3. Member Аватара на Shienar
    Тук е от
    Jan 2010
    Мнения
    460
    #2

    Отговор: Препоръките Ви към нов колега

    Цитат Първоначално публикувано от romario Виж публикацията
    ...баламосване на клиенти за да купят точно определен артикул и др. подобни...
    Извинявай, но правилно ли прочетох че искаш съвет от форума как да "лъжеш" клиенти да купуват определен артикул?

  4. Novice
    Тук е от
    May 2015
    Мнения
    3
    #3

    Отговор: Препоръките Ви към нов колега

    Цитат Първоначално публикувано от Shienar Виж публикацията
    Извинявай, но правилно ли прочетох че искаш съвет от форума как да "лъжеш" клиенти да купуват определен артикул?
    Добре нека да приемем, че е искам да ги лъжа, което си е практика навсякъде по магазините. GSM - оператори, Кабелни и др. Дори и в стротителни магазини, всички знаем, че работещите имат таргети и гледат да ги изпълняват, няма какво да се лъжем. А и тия консултанти са точно за тази цел
    Мнозина прибягват до съветите на приятел или познат, който се интересува от техника, а не малко потребители дори правят една от най-големите грешки - доверяват се на консултанта в магазина.
    Ето какво пише в сайта на Шарп за препоръка на ТВ. Производители и доставчици, щом казват на клиентите си, че е най - голяма грешка да се довериш на консултант, на къде сме тръгнали тогава...? А това с баламосването наистина е спорна тема лично аз като су купувах ТВ - питах 3-ма консултанти за 3 различни модела и 3-мата казаха различни работи... и 3-мата работеха за един и същи магазин само, че в различни обекти. Така, че не мисля че съм казал нещо което да е ново за реалността в България.

  5. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG
    Мнения
    2,341
    #4

    Отговор: Препоръките Ви към нов колега

    Работата на конултантите във веригите не е да помогнат на клиентите да направят информиран избор, а точно да им продадат определена марка или продукт, за който получават най-голям бонус.

    За съжаление във веригите в България е така и не виждам това как ще се промени в скоро време.

    Не знам дали сте обръщали внимание как на гаранционните карти, попълвани от консултантите, се записва малко номерче, което после грижовно се отбелязва на касата.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002
    Мнения
    8,784
    #5

    Отговор: Препоръките Ви към нов колега

    Не всички. Мога смело да кажа за наш член на форума, че направи Шарп продавана марка във Варна. И това го направи ей -така, нищо не са му дали като комисионна, нито е работил за вносителя .
    Човека си прави и до ден днешен тестови филми и ги пуска на телевизорите. Наистина е уникален и не продава на клиентите боклуци или таргет стоки. Просто продава.
    Отделно от него във всеки един голям магазин има поне 2-ма такива - знаещи и препоръчващи.

    Преди време познат сподели:
    "Калпавите купувачи са причина да има калпави продавачи"

    И това се доказва ежеминутно.

  7. Senior Member
    Тук е от
    May 2008
    Живее в
    Burgas, Bulgaria, Bulgaria
    Мнения
    2,081
    #6

    Отговор: Препоръките Ви към нов колега

    ТЕХНО,ти сериозно ли го мислиш това.......значи и той лъже клиентите

  8.  
     
  9. Member Аватара на Shienar
    Тук е от
    Jan 2010
    Мнения
    460
    #7

    Отговор: Препоръките Ви към нов колега

    Не те познавам, но това, че искаш да се научиш да "баламосваш" клиенти не ми говори добре за теб като човек. А това че повечето фирми се опитват да продават с измами не го прави автоматически правилно. Ако си намеря голямо количество съмишленици и решим да влизаме в домовете на хората и да си вземаме всичко, което ни хареса, това ще го направи ли автоматически правилно и законно, защото "всички го правят"?

    Докато продължаваме да мислим как да прекараме някого, за да си вземем бонуса в края на месеца, няма да се оправим.

  10. Senior Member
    Тук е от
    May 2008
    Живее в
    Burgas, Bulgaria, Bulgaria
    Мнения
    2,081
    #8

    Отговор: Препоръките Ви към нов колега

    дилемата ти е или коректен с клиентите и ниска заплата,или в общия куп на продаващите на всяка цена.

  11. Banned
    Тук е от
    Jan 2015
    Мнения
    316
    #9

    Отговор: Препоръките Ви към нов колега

    Хайде и аз да кажа нещо по темата:

    1. Търговията общо взето е наука и както повечето науки в нея има доста базови правила (спокойно могат да бъдат оприличени на аксиоми) и те важат както за продажби на едро, така и при продажбите на дребно или пък B2B. Книги (учебници) по въпроса колкото искаш.
    Едно много добро начало (според мен) са статиите в e-training.bg | Статии
    След което може да се продължи с ревютата към книгите за маркетинг и продажби в каталога на е-книжарницата Н.В. Маркетинг и продажби
    (може и самите книги, в случай че парите не са проблем)
    И за последно ще посоча сайта Парични Патоци (няма правописна грешка, така се казва), а пък там освен собствено съдържание, мисля че имаше и препратки към други хубави източници.

    2. Второто което искам да кажа по темата е един мой преразказ на две истории, които вече не си спомням откъде съм ги прочел. Ако човек не е прочел предишната точка с линковете и информацията в тях, по-добре да си спести и историите по-долу, защото ще изгради неправилни изводи.
    ------------
    Голям производител на обувки, изпраща свой много опитен служител в африканска страна за да продава там продукцията.
    Седмичните рапорти на тоя служител са такива:
    - първа седмица - "Много ми е трудно тук, все още не мога нищо да продам"
    - втора седмица - "И тая седмица нямам продажби"
    - трета седмица - "Тук винаги са ходили боси. Не мога да се справя с тая тяхна традиция и не мога да продам нищо. По-добре да се прибирам."
    Прибрали си служителя, но все пак за да сигурни че там няма как да продава, решили да изпратят още някой за потвърждение. Но понеже искали да оптимизират разходите, решили да пратят един от най-младите и неопитни служители, който тъкмо бил започнал работа при тях.
    Неговите седмични рапорти били такива:
    - първа седмица - "Продадох всичките мостри. Моля пратете ми от всеки модел по 10"
    - втора седмица - "Пак свърших всичко. Моля пратете ми отново, но от всеки модел по 50"
    - трета седмица - "Отново свърших стоката, пратете още. Тук продажбите са много лесни, защото местните хора никога досега не са виждали обувки"
    -----------------------
    Млад човек кипящ от енергия, решил да се пробва като търговец, продавайки абонаменти за списания от врата на врата. Работата нещо не потръгнала и той почнал серизно да размишлява какво всъщност прави и какъв е продукта от неговия труд. Въоръжен с изводите които направил, той решил да опита още веднъж преди да се откаже. На другия ден, нищо по-различно не се случвало, нямало някакъв по-оживен интерес, въпреки че доста променил начина на провеждане на разговор. При една от малкото му успешни продажби, той попитал възрастната жена насреща "Кой живее в съседната къща и какви списания би било добре да предложи там на собстеника?" . Отговорили му, че там има самотна сляпа старица и заради слепотата и няма смисъл да се опитва да продава, освен ако не е измамник по душа. Той доста мислил върху получената информация и все пак решил да почука и да бъде убедителен ... След пет седмици, двете двете съседки се срещнали за пръв път и станало въпрос за абонаментите на младежа. Сляпата старица изненадващо казала, че си е купила едно-две списания и сега е много щастлива от това. "Защо ? Та ти не можеш да четеш. Ах как те е излъгал този измамник !"
    А сляпата съседка отговорила "И аз първоначално си мислех, че иска да ме измами на всяка цена. Но след като поговорихме, той предположи, че сега дъщеря ми ще има повод да идва да ме вижда всяка седмица за да ми почете. Оказа се прав, дъщеря ми преди идваше рядко и плачеше като ме видеше, а сега и двете се радваме на общуването, защото в тия списания намерихме общи теми за обсъждане. Разни стари приятелки също почнаха да идват да четем заедно. Сега въобще не се чувствам самотна. Утре ще дойде новия брой на едно от списанията, заповядай на чай и ... ("и" не знам какво, свърши ми въображението) ... и на по бира за да почетем"

    3. Третото и последно нещо, което ме сърбят пръстите да напиша по темата е една поговорка:
    "Въпрос: Как се изяжда слон ? Отговор: Хапка по хапка. "
    Този пост е редактиран от klingonoid; 30-05-15 в 18:11.

  12. Moderator
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    1,491
    #10

    Отговор: Препоръките Ви към нов колега

    Бил съм консултант в най различни вериги над 15 години.Таргета не ме е интересувал никога./по надолу ще напиша защо/.Водещото са били знанията ми и всичките ми клиенти са се връщали при мен защото са доволни.Не съм продавал боклуци на хората защото се поставям винаги на тяхно място.Колегите ме уважават защото винаги знам повече от тях за стоката.Не рядко се появяват клиенти ,които също са информирани повече от колегите.Така,че гледай да научиш повече за продуктите и да си изградиш един кръг от клиенти които винаги ще те търсят като специалист,а защо не да водят и други клиенти.Доволният клиент винаги води друг.Колкото до таргета.В техномаркет напуснах точно защото бонусите или не се даваха или се взимаха от управителя на магазина въпреки ,че имах най голям принос в продажбите.Бонуси се дават от фирмите за чистенето на стари модели тв примерно 20-50лв на бройка.Никой няма да ти търси там колко си продал.Така,че няма защо да се притесняваш за него.Повечето фирми дават ваучери за закупуването на тяхна стока.Направи си сметка какво може да си купиш с ваучер от Сони примерно за 20 лева подсказвам батерии или слушалки. Така ,че важното е да не лъжеш клиента и да не го подценяваш.Успех с продажбите.

  13. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,376
    #11

    Отговор: Препоръките Ви към нов колега

    Ти още не си започнал работа..а дето се казва си сложил тигана на огъня. В коя верига, кой сектор?

    1, Знам за 7 такива във форума - настоящи и бивши. Възможно е, да са и повече...

    2. Това ако не знаеш.....не си за тази работа.

    3. Пpoдaвaчитe имaт yĸaзaния дa пpoдaвaт oпpeдeлeни мapĸи тeхника (c пo-гoлямa нaдцeнĸa, или ĸoитo ca зaлeжaли в cĸлaдa) и ycилeнo ги peĸлaмиpaт. Същecтвyвa тaĸoвa пoнятиe ĸaтo тoвap ĸaтeгopия "A". Πpoдaвaчитe пoлyчaвaт oт нeгo нaй-гoлeмитe бoнycи. Taĸъв cтaтyc пoлyчaвa тoвapa нa вceĸи пpoизвoдитeл зa oпpeдeлeн cpoĸ, тoвa мoжe дa бъдe зa ceдмицa, двe или мeceц. Cpoĸa зa тoвa ce дoгoвapя c пpoизвoдитeля/вносителя, зaтoвa пpoдaвaчa пpeдлaгa caмo тoвa ĸoeтo мy e изгoднo в дaдeн мoмeнт. Останалото са ти го написали granity и AC_from_hell

    4. Познания в областта и внимание към клиента. Все неща, които липсват на повечето продавач/консултанти. За липсата на първото са виновни мениджърите - липсва адекватно обучение и стимули. Презентациите на моделите от представителствата пък са затворени само за персонала...и няма как външно лице да ги оцени. Там се набляга повече на маркетинг отколкото на реално полезни познания.

    Обикновено когато влезеш в магазина и ти потрябват....ги няма. Събрани на група за лаф моабет в някой ъгъл или гледат някое спортно събитие пред някой телевизор и не ги е еня за клиентите. А трябва те да вървят редом до клиентите без да се натрапват.
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 30-05-15 в 20:07.

  14.  
     
  15. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #12

    Отговор: Препоръките Ви към нов колега

    вчера имах много смешно преживяване точно в една от веригите

    отидох да консултирам познат за покупка на телевизор
    започнах да му обяснявам разни неща и с периферното зрение виждам как се приближава един консултант, послуша около минута и тихомълком се оттегли

    иначе за търговията - не виждам защо се нахвърлихте на човека
    покупко-продажбите винаги са 90% измама и 10% истинско задоволяване на потребности (а не нужди) (който не знае разликата, проблемът си е негов :P )

    евала му, че иска да се подготви малко за нужните лакърдии и хитринки, но по-голям учител от опита няма, като този учител преподава само на умните си ученици
    така че, давай с главата напред, очите ококорени, ушите отпушени и ... успех

  16. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,300
    #13

    Отговор: Препоръките Ви към нов колега

    Цитат Първоначално публикувано от FearMe Виж публикацията
    иначе за търговията - не виждам защо се нахвърлихте на човека
    покупко-продажбите винаги са 90% измама и 10% истинско задоволяване на потребности (а не нужди) (който не знае разликата, проблемът си е негов :P )
    Това се отнася за хората и купувачите които не знаят какво искат.Те са по-голямата част, но тази тенденция е на път да се обърне особено когато става въпрос за стоки от по над 700-800лв.

    Хората се интересуват вече и информират преди да закупят.

    Като се замисля у нас всички уреди над 300лв са закупени след предварително четене и информиране от интернет.Парадокс е че вече не се интересувам от мнението на познати.

    От друга страна досега не съм допуснал, ако нямат това което искам да ми пробутат нещо друго.

    Ползите и негативите са предварително оценени и след това преди да влезна в магазина съм взел решение за покупка което не подлежи на промяна/въздействие.

    Такива като мен обаче са малко.


    Препоръката ми е да не лъже, да препоръчва най-доброто за бюджета и ако има някакви сериозни недостатъци да ги посочва навременно.Положителното отношение винаги носи позитиви.

  17. Moderator
    Тук е от
    Dec 2005
    Живее в
    София
    Мнения
    838
    #14

    Отговор: Препоръките Ви към нов колега

    Цитат Първоначално публикувано от romario Виж публикацията
    .................................... Благодаря Ви предварително, всяко мнение е от значение. Просто не искам да бъда от тези "некомпетентните". Каквото и да работя се стремя да не изглеждам "глупав" .
    Винаги съм предполагал, че вземат технически неграмотни хора в тези вериги. Защото не се налага да им плащат добра заплата - 380 лева плюс 40 лева ваучери и 100 лева бонуси. За тези пари стоиш па 12 часа прав и се чудиш как да "увъртиш" Клиента да купи поредния боклук.

    Ромаио - Няма как да станеш технически грамотен без да си положил малко практически усилия. Разбирай да си ходил, гледал, пипал и т.н.

  18. Novice
    Тук е от
    May 2015
    Мнения
    3
    #15

    Отговор: Препоръките Ви към нов колега

    Благодаря Ви за коментарите, не съм толкова лош човек , най - вече мошеник , Това с баламосването беше неправилно изразяване.
    Всичко, което писахте и ще пишете ще ми бъде от полза, днес бях в магазина и ми казаха, че ще отговарям за сектор ТВ и едра бяла техника - хладилници , перални, сушилни и др. подобни. Така, че от утре почвам да уча термини, абривиатури и други съкращения, които ги има на етикетите.
    Не изглежда много трудно, но не е и лесно, като цяло трябва да запомня коя серия на даден модел съответства на другата марка и местата на уредите, които отговарят на дадени критерии...
    Да започна от продаването на качествената стока, какво разбираме под качествена примерно... За краткото време (час и нещо) това което разбрах от колегите е че най - добри са Самсунг и ЕлДжи. Но за бяла техника да не ги "хваля" там били зле...
    Благодаря на колегата със статиите, от тази вечер ги почвам. Относно бонусите, казаха ми, че са на 3-месечие и че някои фирми ги дават като ваучери а други като добавка към заплатата. Бонусите били различни от 4-5лв до 20-25 за едра техника, но нищо конкретно не ми казаха и за ТВ.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Помощ на колега от варна.
    От Trayan Savov във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 8
    Последно: 29-05-14, 21:27
  2. Отговори: 2
    Последно: 26-10-13, 20:47
  3. Търся колега от Враца или Монтана
    От Aleksandars във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 0
    Последно: 17-10-13, 08:49
  4. Молба за съдействие към някой колега от София
    От FearMe във форум Общ - хардуер
    Отговори: 0
    Последно: 19-08-11, 21:37

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе