Отговор: Екология, възобновяеми източници на енергия и Глобалното затопляне
Цитат:
Първоначално публикувано от
kokovox
Не е само до желанието на гражданите, а и въпрос на създаване на подходяща нормативна уредба от страна на местната власт.
Например домашното разделно събиране може да се обвърже с намаляване на такса смет.
Изхвърляш си боклука разделно още вкъщи ==> намаляване или освобождаване от такса смет на съответното жилище !
В крайна сметка фирмите печелят пари - за тях разделения "боклук" е суровина.
И какво излиза на практика - в тяхната производствена верига (на фирмите), най-съществената брънка разчита единствено на безвъзмездно облагодетелстване от добрите нрави на физическите лица !?
Всички печелим от по-ефективното управление на ресурсите, включително боклука. За мен тези характеристики правят една нация развита и богата.
Вижте, какво строят американските и германските инженери в Северно Море.
https://youtu.be/IwQQEmxKOfk
Цитат:
MitkoS
Например домашното разделно събиране може да се обвърже с намаляване на такса смет.
Изхвърляш си боклука разделно още вкъщи ==> намаляване или освобождаване от такса смет на съответното жилище !
Остава да ми кажеш и как ще доказваш в градски условия, че правиш това, а не го изхвърляш на общо основание.
В Англия, в онези квартали със строените по улицата къщички нещата са регулирани така: Няма кофи за боклук, нито за разделно,нито за общо. Не се изнася целодневно, че нощните орди лисици само това чакат. Купуваш си спец торби всяка с различен цвят за различния тип боклук. Боклукът го събираш разделно в задния си двор. Камионът минава един ден в седмицата. Вадиш торбите пред дома си в този ден. Ако всичко е точно: взимат го. Ако ли не - отказват да го вземат, а ти трябва да си го прибереш. Ако не го прибереш : отнасяш прилична глоба. Ако торбите ти са разкъсани от нещо: не го вдигат,прибираш го до следващата седмица,ако не: отнасяш прилична глоба. Ако се дървиш срещу правилата: отнасяш прилична глоба.
Че какво му е лошото на това?
Там сигурно най-много глоби отнасят "чернокраките" ...??? Освен ако са ги цивилизовали с глобите :thumbsup: ???
Цитат:
kokovox
Тия да дойдат и да пробват да построят това тук,тогава ще ги призная:
https://offnews.bg/news/Analizi_289/...et_655414.html
То при нас нещата все не се получават и все друг е виновен, за което
http://www.bloombergtv.bg/novini/201...nzinovite-koli
В момента в България въобще не е изгодно закупуването на нов автомобил, още повече на елекрически. Не вярвам това да се промени и в близките 10 години.
Цитат:
dimkaraganchev
В момента в България въобще не е изгодно закупуването на нов автомобил, още повече на елекрически. Не вярвам това да се промени и в близките 10 години.
Що да не е изгодно ? Ти колко такива купи, че да го твърдиш това ? Аз съм купувал чисто нови автомобили и твърдя, че е изгодно. И мисля следващия пак да е такъв, само че електрически. Даже се колебая за два броя електрически - да мога да ги зареждам със собствени солари с ниско КПД. Докато карам единия, другия да се зарежда.
Лупус успя да ме убеди, че е по-добре с два автомобила, отколкото да се мъча да "складирам" излишната енергия. Т.е., аз пак ще я складирам, но направо в батерията на втория автомобил ... и така няма да се третира като излишна.
Сега остава да ме разубедиш, защо не е изгодно. Не забравяй, че в посочения вариант горивото е без пари (поне през по-голямата част от годината).
Цитат:
MitkoS
Що да не е изгодно ? Ти колко такива купи, че да го твърдиш това ? ...
Имал си бол пари, дал си. Аз имам 3 автомобила и смея да твърдя, че 3-те ми излизат далеч по-евтино от 1 нов. Така че, мен недей да ме мислиш въобще. Когато има файда, веднага ще си купя нов автомобил. Възможности въобще не ми липсват. Но пари за глупости не давам. Принцип.
Цитат:
MitkoS
...
Лупус успя да ме убеди, че е по-добре с два автомобила, отколкото да се мъча да "складирам" излишната енергия. Т.е., аз пак ще я складирам, но направо в батерията на втория автомобил ... и така няма да се третира като излишна.
....
Стига си крал идеи де! Щото и аз така мисля - една електрическа за градско и един хибрид - за дългите разстояния.:thumbsup:
И една на LPG за всеки ден. :lol:
Цитат:
MitkoS
Хубаво ще е да си вземеш още един....трети ....ако вземе някой от първите два да се развали, че ще ти увисне системата...напомнихте ми за шефа на EBay по Bloomberg снощи който на въпроса за Амазон и техните доставки с дронове отговори, че в Ebay с "дългосрочни фантазии" не се занимават. :)