Страница 400 от 707 ПърваПърва ... 350390398399400401402410450 ... ПоследноПоследно
Резултати от 5,986 до 6,000 от общо 10591

2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #5986

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    През ноември е открит в Нидерландия, Белгия, Италия, дания...дори в Австралия. Покрай тях го има поне в още 3-4 държави..Почти сигурно вече е тук - заедно с пристигащите от UK българи в последният месец.


    https://wellcome.org/news/what-diffe...ium=o-wellcome

    Как действат ваксините?
    Всички ваксини работят, като учат телата ни да разпознават и да се борят с патогена по безопасен начин. Те насърчават имунната ни система да произвежда антитела, Т-клетки или и двете, така че ако по-късно се сблъскаме с инфекцията, имунната ни система знае как да се защитава от нея.

    Ваксините могат да бъдат направени по много различни технологии. Ваксините Covid-19, които в момента са най-усъвършенствани, използват четири различни подхода:

    - вирусен вектор
    - РНК
    - „цял“ вирус
    - протеинова субединица.



    Вирусните векторни ваксини
    Безобидният вирус се променя чрез въвеждане на част от генетичния код на болестотворния вирус, като например кода на протеина на "spike" на Covid-19.

    Безвредният вирус пренася кода в нашите клетки - по подобен начин на РНК ваксините - които след това започват да произвеждат протеина.

    Това задейства имунен отговор, подготвя имунната ни система да атакува истинския вирус по-късно.

    Има четири вирусни векторни ваксини Covid-19 във фаза III клинични изпитвания: Oxford-AstraZeneca, CanSino, Gamaleya Research Institute и Janssen. Всички те използват аденовируси - група вируси, които причиняват обикновена настинка - като вектор или носител.

    Друг пример за ваксина срещу вирусен вектор е ваксината Everbo (rVSV-ZEBOV) срещу ебола - тя използва вируса на везикуларен стоматит като носител.

    РНК ваксини
    Messenger RNA е последователност от генетичен код, който телата ни използват през цялото време - тя казва на нашите клетки какви протеини да изграждат, за да могат да функционират.

    За да произведат РНК ваксина, учените разработват синтетична версия на информационната РНК на вируса.

    Когато това се инжектира в телата ни, клетките го четат като инструкция за започване на изграждането на съответния вирусен протеин, например протеина на Covid-19 'spike'. Това подтиква имунната ни система да реагира и по този начин се научава как да се предпази от бъдеща инфекция с Covid-19.

    Две ваксини Covid-19 във фаза III клинични изпитвания използват РНК технология: Pfizer-BioNTech и Moderna. И двамата съобщават за високи нива на ефективност на ваксината - около 95%.

    Pfizer-BioNTech's е първата РНК ваксина, която някога е била лицензирана за употреба срещу всяка болест.

    „Цели“ вирусни ваксини
    Тези ваксини могат да бъдат:

    Инактивирана - версия на вируса се инактивира чрез излагане на топлина, химикали или радиация.
    Вирусоподобни частици - версия на вируса, наподобяваща много истинското нещо, е създадена изкуствено, но не съдържа никакъв генетичен материал, така че не е заразна.
    Тези ваксини не могат да причинят болестта, но ще накарат телата ни да предизвикат имунен отговор, който ще предпази от бъдеща инфекция.

    Четири Covid-19 ваксини във фаза III клинични изпитвания са инактивирани: Sinovac, Bharat Biotech и две от Sinopharm. Примерите за съществуващи инактивирани ваксини включват магарешка кашлица, бяс и ваксини срещу хепатит А.

    Една ваксина във фаза III е вирусоподобна частица: Medicago Inc. Пример за съществуваща ваксина е ваксината срещу HPV / рак на маточната шийка.

    Протеинови субединични ваксини
    Малко парче от генетичния код на вируса се вмъква в друга клетка - може би бактериална, дрождова, бозайникова или насекома клетка. Кодът съдържа инструкции за тази клетка да започне да изгражда вирусния протеин, например протеина Covid-19 'spike'.

    Клетки като тези действат като фабрики, изграждайки големи количества протеин - който след това се извлича, пречиства и използва като активна съставка във ваксината.

    Когато се инжектира, телата ни се научават да разпознават вирусния протеин, за да могат да създадат имунен отговор, който предпазва от бъдеща инфекция.

    Две ваксини Covid-19 във фаза III клинични изпитвания използват този подход: Novavax и Китайската академия на науките.

    Пример за съществуваща ваксина за протеинова субединица е за хепатит В, който използва дрожди клетки за изграждане на вирусния протеин.

    Как се сравняват различните ваксини Covid-19?



    Как можем да гарантираме, че ваксините Covid-19 са достъпни за всички?
    За да преодолеем пандемията, трябва да я преодолеем навсякъде по света. Но ще успеем само ако ваксините са достъпни и достъпни за всички страни.

    Инструментът за глобален достъп до ваксини COVID-19 (COVAX)(https://cepi.net/news_cepi/covax-ens.../)работи за това, като гарантира, че всички участващи държави, независимо от нивата на доходите, ще имат равен достъп до ваксините в портфолиото си, след като бъдат разработени. Но само три от ваксините, които понастоящем са във фаза III клинични изпитвания, са част от портфолиото на COVAX.

    Съществува сериозна опасност страните с ниски доходи да бъдат изключени от достъп до ваксини, тъй като те са по-малко способни да сключват сделки директно с фармацевтични компании. Например богатите страни са подписали сделки за закупуване на около 600 милиона дози от ваксината Pfizer-BioNTech (която не е част от портфолиото на COVAX). Това представлява почти половината от общия производствен капацитет на Pfizer-BioNTech до края на 2021 година.

    Така че страните, които са осигурили голям брой дози ваксини, като Великобритания, трябва да се ангажират да дарят подходящите си излишни дози на COVAX, за да могат и те да бъдат справедливо разпределени.

    Този пост е редактиран от hristoslav2; 22-12-20 в 10:30.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол
    Мнения
    8,201
    #5987

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    Що си мисля, че хабер си нямаме, какво пишем и хортуваме.Какъв е шанса трима от една фамилия-баща, майка и син с +тестове и още четирима здраво отконтактни край тях, да нямат грам симптом.Даже повече ми се пие и е.е.

  4. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #5988

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    edi1
    Колко човека живеете заедно? Колко от тях са си правили тестове - какви, кога и с какви резултати? От кога и от какво се оплаквате?

    Безсимптомните случаи може да не са инфекциозни
    https://www.nature.com/articles/s414...ampaign=buffer
    До 96% инфекции безсимптомни (средно 45%)
    https://www.scripps.edu/science-and-...ampaign=buffer



    FearMe
    скоро ще има твърд отговор по твоят въпрос
    https://us.cnn.com/2020/12/20/health...ant/index.html

    Тълпа на гара Св. Панкрас, нетърпелива да напусне Лондон. Това са предимно туристи.

    Този пост е редактиран от hristoslav2; 21-12-20 в 20:51.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2019
    Мнения
    142
    #5989

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    Цитат Първоначално публикувано от tony34al Виж публикацията
    Ако този щам го има от септември и е 70% по заразен, как така 4 месеца си стои там. Пълна глупост - той отдавна се е разпространил в цяла Европа. Всичко стана заради тъпичкият им Премиер, който ще надмине и нашия по ЕнтЕлегентност. Вдигна джангър за да опрвдае невъзможността да спази глупавото си обещание за премахване на мерките по празниците, като прехвърли отговорността на "нов щам". Всички изпаднаха в паника и хаосът стана пълен - колко жалко. Не знам дали вече съществуват политици, които могат да вземат адекватни решения.
    Макар, че съществува и възможността, реакцията на Европа да е такава заради липсата на споразумение по Брекзит.
    https://www.dailymail.co.uk/news/art...nt-strain.html

    Коментарите под статията са много показателни.

  6. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол
    Мнения
    8,201
    #5990

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    Христо, живеем четирима - аз, жената, сина и бабалъка, готвим и се храним заедно, аз съм с + тест, те са без тестове, майка ми и баща ми са отделно домакинство, и двамата + тестове, никой няма никакви симптоми.

  7. Member Аватара на Dedo1975
    Тук е от
    Feb 2019
    Мнения
    596
    #5991

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    Цитат Първоначално публикувано от FearMe Виж публикацията
    P.S. забравих да добавя един въпрос:

    хора, колеги, братя! какво ще правим с новия щам, след като ваксината не предпазва от него, а той току-виж взел че изместил стария, преди да сме успели да се боднем срещу него?
    А-а-а-а, НЕ!!!
    Боко вече е платил ваксините и дори на практика да не помагат срещу новия щам, теб ще те убеждават, че стават. Министърчето вече почна да си съчинява. Ето го от сутринта по Тв-то :
    "Това което знам със сигурност за новия щам е че той се влияе от новата ваксина"
    Тук го казва от 0:50 нататък.

    Всъщност какъв изобщо е тоя "нов щам" щом министърчето знае че СЪС СИГУРНОСТ че ваксината за стария щам му влияе? Защо изобщо е тази паника?

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #5992

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    Цитат Първоначално публикувано от Dedo1975 Виж публикацията
    А-а-а-а, НЕ!!!
    .............
    Защо изобщо е тази паника?
    За да се държи желязото горещо! Иначе трудно се поддава на коване.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,205
    #5993

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    1.EU комисията по лекарствата е одобрила "условно" ваксината на Пфайзер/Бионтех. На базата на 44000 изследвани доброволци.
    Препоръката, обаче е да се ползва за лица над 16 години - защо, не е ясно.
    Основният довод обаче е, че "ползите от ваксината ще са повече спрямо евентуалните вреди".
    Страхотно!
    Аз предлагам в БГ условно да одобрят минимална заплата 1000 Euro на базата на същия аргумент.
    И със сигурност ще има > 100% положителен ефект в сравнение с ваксините,
    2.Комисарите, като най-компетентни вирусолози (всичките, даже нашите) спешно може би посред нощ ще одобрят и те ваксината.
    Трябва да си вемат бонусите и да си починат, че се преумориха тази година, горките!
    3.Ваксините ги плаща раята, не Б.Б.!
    4.Относно контрола при доставката - самите камиони си имат поне 1 GPS система, както и температурни сензори.
    Вероятно на 1 палет ваксина ще сложат допълнителни.
    А какво има вътре в опаковките и ампулите никой няма да проверява, вероятно.
    За чия сметка ще е логистиката, дооборудването и охраната - мълчат.
    5.Ампулите били за 5 дози???
    Как ще ги отварят, дозират? Едновременно на 5 човека ли ще ги слагат?
    6.Ще действат ли ваксините на "кралската" мутация?
    Отговорът е като при скеча от преди 40 години на студентски изпит по ГО. Само заместваме компонентите:
    -Как ще се защитим при ядрен взрив?
    -Взимаме бял чаршаф и се покриваме с него. Той отблъсква слънчевите лъчи, следователно ще отблъсне и радиационните.
    То е една марка все лъчи. Тръгваме бавно към гробищата.
    -Защо, колега?
    -Бавно, за да не всяваме паника. А към гробищата - ако там ни изцепи бомбичката, направо ни копаят!

    7.Въпросите са прекалено много, а отговори или няма, или са като за зомбирани жители на държавите от "световната общност".
    Този пост е редактиран от Gena_bs; 21-12-20 в 23:49.

  11. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,244
    #5994

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    https://news.bg/world/koyto-ne-se-va...-lechenie.html
    Опасните крайности в името на... обществото (дали поради изкукване или задни интереси). Все повече ще стават и някои от тях неминуемо ще имат власт за налагане на репресии.
    Най-хубав е краят - разбира се, че няма да му откажем лечение ама аз да си избълвам простотиите, че да психяса народа още повече.
    Първата фаза с доброволността е към края си. Сега започват чудаците, след някой, друг месец медийните публикации - обществото го иска, а след още някой друг - ще се прошнурова в конституциите.

  12. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #5995

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    далеч по-интересно е едно друго умозаключение, но то е достъпно само на мислещите индивиди

    КОЙ ще се нуждае от кислородно лечение и неваксинираните да стоят на пътя му, след като ваксинираните няма да се нуждаят ИЗОБЩО от лечение?

  13. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #5996

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    Цитат Първоначално публикувано от kod Виж публикацията
    https://news.bg/world/koyto-ne-se-va...-lechenie.html
    Опасните крайности в името на... обществото (дали поради изкукване или задни интереси). Все повече ще стават и някои от тях неминуемо ще имат власт за налагане на репресии.
    Най-хубав е краят - разбира се, че няма да му откажем лечение ама аз да си избълвам простотиите, че да психяса народа още повече.
    Първата фаза с доброволността е към края си. Сега започват чудаците, след някой, друг месец медийните публикации - обществото го иска, а след още някой друг - ще се прошнурова в конституциите.
    И за мен така изглежда най-вероятния сценарий за налагане на ваксините. "Демократино" по европейски.

    - - - - - - - - - -

    Цитат Първоначално публикувано от FearMe Виж публикацията
    далеч по-интересно е едно друго умозаключение, но то е достъпно само на мислещите индивиди

    КОЙ ще се нуждае от кислородно лечение и неваксинираните да стоят на пътя му, след като ваксинираните няма да се нуждаят ИЗОБЩО от лечение?
    Пшът Това е политнекоректен въпрос и провокация срещу единната воля на европейските народи!

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #5997

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    Разкриха схема за фалшиви отрицателни PCR тестове в Русе
    Престъплението било разкрито при опит на семейство да премине в Румъния

    https://www.bgonair.bg/a/166-krimina...testove-v-ruse

    Забраната за влизане от Великобритания у нас отпада за някои лица
    Тя не важи за български граждани и членовете на техните семейства

    https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/...a-nyakoi-litsa
    много прост здравен министър....

    edi1
    Явно зависи от това, кога се вземат мерки и какви, дезинфекцията и и хигиената в дома, дали болният кашля и пръска вируса, носи маска, избягва директният контакт с близките си, спи в отделна стая, вирусният товар, статуса на имунната система. Има и друга възможност - грешка в резултата от теста.

    Разработват ваксинационни паспорти, ще ни служат при пътувания
    Листовките за действието на ваксините ще бъдат преведени на всички езици в ЕС

    https://www.bgonair.bg/a/4-world/212...pri-patuvaniya
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 22-12-20 в 11:07.

  16. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2014
    Мнения
    17
    #5998

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    Цитат Първоначално публикувано от Dedo1975 Виж публикацията
    Всъщност какъв изобщо е тоя "нов щам" щом министърчето знае че СЪС СИГУРНОСТ че ваксината за стария щам му влияе? Защо изобщо е тази паника?
    Аналогично е и моето чудене: кога успяха да си сковат ваксината. така че да "фит"-не и на "новия" щам ?! На нашите изглежда, че им дойде леко неочаквано, защото нямат аргументация. Или по-скоро толкова си могат.

  17. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #5999

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    Цитат Първоначално публикувано от FearMe Виж публикацията
    далеч по-интересно е едно друго умозаключение, но то е достъпно само на мислещите индивиди

    КОЙ ще се нуждае от кислородно лечение и неваксинираните да стоят на пътя му, след като ваксинираните няма да се нуждаят ИЗОБЩО от лечение?
    От кислород се нуждаят много други които нямат нищо общо с ковида, но имат белодробни проблеми. Освен това пневмония и дихателна недостатъчност можеш да имаш без това да е свързано с с вируса.
    Другото е, че никой не е потвърдил, че като си ваксиниран няма да се разболееш. Ако си подложен на голям вирусен товар и антителата ти са малко (минали са няколко месеца от ваксинирането) то вероятността да се разболееш е голяма.

    И именно за да се избегне горната ситуация е добре да има колкото се може повече ваксинирани хора.

  18. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #6000

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

    Цитат Първоначално публикувано от Pat Виж публикацията
    От кислород се нуждаят много други които нямат нищо общо с ковида, но имат белодробни проблеми. Освен това пневмония и дихателна недостатъчност можеш да имаш без това да е свързано с с вируса.
    Другото е, че никой не е потвърдил, че като си ваксиниран няма да се разболееш. Ако си подложен на голям вирусен товар и антителата ти са малко (минали са няколко месеца от ваксинирането) то вероятността да се разболееш е голяма.

    И именно за да се избегне горната ситуация е добре да има колкото се може повече ваксинирани хора.
    И при новия щам, който изисква много по-нисък вирусен товар за да настъпи заразяване много повече ДДД и най-вече дезинфекция на въздуха в помещенията с повече хора.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Philips телевизори (инфо на първа страница)
    От kod във форум Philips телевизори
    Отговори: 982
    Последно: 25-03-24, 13:02
  2. SONY телевизори 2019
    От kod във форум Sony телевизори
    Отговори: 1118
    Последно: 17-03-20, 09:52
  3. LG телевизори 2019
    От kod във форум LG телевизори
    Отговори: 500
    Последно: 09-03-20, 12:33
  4. Samsung телевизори 2019
    От kod във форум Samsung телевизори
    Отговори: 493
    Последно: 29-01-20, 08:06
  5. Избор на климатик '2019
    От avenger във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 3063
    Последно: 04-01-20, 11:11

Тагове за тази тема


SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе