Отговор: Конвектор или лъчисто отопление?
Пределно ясно ми е, че ако отопляваш гараж ще работи много повече, въпроса ми е за стандартна стая 12 квадрата с външна изолация и среден клас пвц дограма, не ми трябва резултат със точност до минути. Идеята ми е да разбера един конвектор колко време работи, за да поддържа тази температура от 22 градуса.
Извън темата, не знам какво трябва да е помещението, за да има загуби от 1 градус на 24 часа, при температура 22 градуса, може би 2 метра вата :BigGrin
Има калкулатори из нета за смятане на топлинни загуби, ако се поразтърсиш,' ще намериш, но при всички от тях се смята при конкретна външна температура и характеристики на околните стени. И получения резултат е верен само при тази температура на околната среда, Ако искаш мога да ти дам произволен резултат и той ще е верен само и единствено при едни условия, без да ги знаем какви са те. Примерно, само факта ,че етажа под теб се е заселил, може да промени разхода в пъти.
Не е важно колко ще работи конвекторът, а колко еленергия ще отчете електромерът.
Понякога просто прецъква, друг път работи дълго.
Освен от факторите на околната среда, от голямо значение е и хистерезисът на термостата. Така също и местоположението на термосензора в самия корпус на конвектора.
Грубо смятай 100-110W на кв.м. + 30% запас на мощност.
В твоя случай минимум 1500W. Аз бих ползвал 2000W - по-бързо загрява, по-голям нагревател, по-голям корпус и въздушен поток.
нещо май не се разбираме :BigGrin, конвектора като ми е 2000W, е ясно колко ще покаже електромерът, ако работи 12 часа 24kw. Затова ме интересува времето, в което работи конвектор 2000W в стая около 12 квадрата. Изключвам нехарактерните условия - без никаква изолация или пък с постоянно отворен прозорец, говорим за нещо средно не искам нищо да се изчислява в минути, защото едно е да работи 6 часа друго е 18. Ако има някой който отоплява такава стая зимата ще ми е достатъчно да ми каже, че най-често от декември до февруари му работи по 9 часа средно на ден съвсем примерно.
Ти не искаш да разбереш основното.
Вече ти се обясни, че две еднакви помещения като топлоизолационни характеристики няма и не може да има дори в една и съща сграда. Дори еднотипни, разположени едно над друго.
Как си мислиш, че дори ориентировъчно някой може да ти каже дори приблизително точно твоят разход?
Дори в калкулаторите на производителите на конвектори се изискват характеристични параметри на помещението, за да се изчисли с възможно най-голямо приближение необходимата отоплителна мощност.
Един ще е разходът, ако имаш френски прозорци минимум на едната стена, коренно различен, ако са на двете или стаята е на мансардния етаж с капандура тип гълъбарник и т.н. Изложение, разположение спрямо останалите апартаменти на етажа, отопляват ли се съседите, ниво от земята и още доста фактори.
Ако помещението е над магазин, мазе, гаражи и т.н. смятай, че конвекторът ще работи почти нонстоп.
Миналата зима в 9кв.м. вътрешен панел без изолация едно конвектолче лапкаше съм 15..16kWh на денонощие при сегашните температури, около и малко над нулата без слънце.
Преди малко повече от 10 години имах конвектор Адакс 2000W в спалня 14м2 с вътрешна и външна изолация, прозорци и остъклен балкон на север, външна стена на запад, последен етаж, панел, от долу не се отоплява, през деня се спираше за няколко часа. Рекорда ми беше 600kWh за 1 месец, измерени с уред свързан само към конвектора. Поддържана температура 24 градуса, студена зима -15 и надолу (едно време какви зими имаше). По най-бързия начин замина в продавалника.
milanov и biro , благодаря за отговорите на върпоса, бяхте ми полезни !
Gena_bs - никъде не съм питал за МОЯ разход, а за стая с подобни разбери и някой който е засичал разхода или времето на работа на конвектора при неговите условия, точно както са описали в предните 2 поста.
Здравейте, някой може ли да ми каже как се махат крачетата от Airelec Basic Pro 2500W, като ги слагах зимата още се чудих как ще се махат ако се наложи. Закрепят се с две черни скоби с контра, но немога да бръкна за да натисна контрата и да ги искарам. Затова се чудя дали има някакъв по нормален начина за да ги сваля.
https://i.postimg.cc/1gtRWDVG/thumb-...4716070942.jpg
Здравейте, пиша в няколко теми но никой не ми отгоаваря. Според вас по-икономично е да се отопляваме на маслен радиатор или на конвекторен, примерно адакс? Аз примерно имам маслени радиатори заслужава ли си инвестицията да ги заменя с конвекторни? Благодаря предварително на отговорилите.
Единсвено ако искаш да си освободиш място. Конвектора го закачаш на стената и не го "подритваш" като радиатора из стаята.