Страница 1 от 6 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 89
Like Tree25Одобрявам

Избор на конвектор

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2019
    Мнения
    134
    #1

    Избор на конвектор

    Здравейте,

    Преместихме се в друга квартира миналата зима и трябва да избера нов конвектор/и за 32 кв. стая (хол+спалня). Стаята е с ПВЦ дограма, без изолация, 2 слънчеви външни стени.
    Миналата зима отоплявахме тази стая с 2 китайски конвектора по 2.2KW, но се развалиха.
    Проблем е и че нямам много място за конвекторите, искам да са по прибрани понеже имаме малки деца и може да ги събарят.
    Не едната външна стена имам място около около 170 см, като там мога да сложа един Eldom RH30N 3 KW, но не съм сигурен дали ше е достатъчен. Друг по-скъп вариант е да взема 2 конвектора по 2 KW Atlantic или Airlec и да ги сложа един до друг на същото място, като цената ще е около 500лв.

    Въпросите ми са:
    1. 3KW ще бъдат ли достатъчни за тази стая или трябва да взема 2x2KW?
    2. Коя марка бихте ми препоръчали Eldom, Airlec Tactic Pro или Atlantic, във V-Max казаха, като премство, че Airlec се правят във Франция и били по-добри, но не могат да се обосноват защо, на мен в Atlantic ми харесва, че имат повече функции?
    3. Eldom има функция, когато наближи зададената температура да намаля мощността си и остава постоянно включен, като така е доста комфортно, имам духалка която работи на този принцип, Airlec и Arlantic разчитат на често изключване и включване, кой начин на работа според вас ще е по-икономичен, но и комфортен?

    Поздрави.
    Този пост е редактиран от pavkata88; 24-09-19 в 13:06.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2019
    Мнения
    36
    #2

    Отговор: Избор на конвектор

    Здравей, добре си се насочил към франсетата и Adax-a. Елдом аз лично ги подминавам а Атлантика се правел в Египет и Украйна по френска технология. Колко са френски и каква е технологията идея си нямам, може и да са добри а може и да не са. Аз лично съм заложил на френските Airelec но ти имаш малки деца и е по-добре да се огледаш към Adax Glamox. Не са горещи на пипане и няма как да се изгорят децата. Не си написал стаята една ли е ( хола + спалнята ), има ли врати? Дори и да е 1 помещението според мен най-добрият вариант е 2 конвектора по 2kw. Сигурно и 3kw като 1 тяло ще се справи но ще работи повече време, съответно ще харчи повече. Имаш все пак 2 външни стени и дори и да се греят по цял ден от слънце са си външни и без изолация. Аз бих взел на твое място 2 и бих ги разположил по възможност един срещу друг в 2-та края на стаята. И Airelec i Adax-a имат такива функции, включително "отворен прозорец" който при навлизане на много студен въздух гаси радиатора. При Adax-a ако заплатиш допълнително имаш и Wi-Fi за да имаш управление през мобилно устройство. При Airelec също имаш но не при Tactic модела който също е много добър. Даже излезе тази година и Basic Pro модел при Airelec който е малко по-евтин от Tactic но е със същите характеристики. Adax-a е бая дълъг обаче, особено този Glamox от 2000kw та и това помисли. Монтажа за да е ефективен го дават на 15см от земята, да няма течение там където е монтиран и естествено да не е запушен от 2 дивана и 1 канапе
    Този пост е редактиран от Mas7aK1lla; 11-10-19 в 22:36.

  4. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010
    Мнения
    2,772
    #3

    Отговор: Избор на конвектор

    Цитат Първоначално публикувано от Mas7aK1lla Виж публикацията
    Сигурно и 3kw като 1 тяло ще се справи но ще работи повече време, съответно ще харчи повече.
    Това с харченето никак не е вярно. Дали ще е с 2 по 2kW, 5 по 2kW или 1 с 3kW сметката за тока ще е все една и съща.
    В една дамаджана дали ще наливаш ракията бързо или бавно все едно и също количество ракия ще събереш.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2019
    Мнения
    36
    #4

    Отговор: Избор на конвектор

    На всеки е ясно, че 3kw са си 3kw при тези печки. Въпросът е колко време ще работят и съм го написал. Нали затова са тези ултра мега модерни термостати. Ако има 1 тяло от 3kw забито зад 1 диван или 2 тела със сходна или близка до тази мощност, правилно разпределени в стаята, кое/кои ще работят повече и по-добре? Ако всичко е правилно оразмерено + малък запас за най-студените месеци/дни реално от 1 час работа, конвектора работи 20-30 минути което пък значи, че е ако да кажем 3kw, ще изхарчи 1.5kw. Естествено зависи от 1 куп неща - изложение на апартамента и дали е въобще апартамент или къща, дограми, изолации, външни стени и тн и тн.. Със сигурност топлината от конвектора е в пъти по-приятна от тази на 1 климатик а сметката зависи най-вече от по-горните неща.

  6. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010
    Мнения
    2,772
    #5

    Отговор: Избор на конвектор

    Въобще не беше написал това.
    Ако под един и същи прозорец сложиш 1 радиатор 3kW или 2 радиатора по 2kW, а загубите на помещението са ти 2,5kW ще има ли разлика в разхода или комфорта?
    zliqiliq одобрява това.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2019
    Мнения
    36
    #6

    Отговор: Избор на конвектор

    Колега, прав си за загубите но ако не е правилно оразмерен съответният уред и има голямо течение, все ще работят на по 3-5 и колкото киловата са. Ако са поставени под прозорец, под който става голямо течение, каквото и да сложиш, все ще работи нон-стоп да топли Затова попитах колегата, има ли врати или е 1 помещението. Не съм специалист, даже чета тук с интерес но пък съм пробвал различни варианти и при едни е по-добре от други.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2019
    Мнения
    134
    #7

    Отговор: Избор на конвектор

    Здравейте,

    Преди седмица взех Eldom 2.5кW с WiFi. Имаше няколко хладни дни миналата седмица и успях да го пробвам поне малко, има много удобно управление и настройки, но стаята е голяма и ще трябва да взема и един 2kW.
    Проблемът е, че ще трябва да стои на малко по-централно място, та за това се чудя дали да не взема някой малко по-тесен.
    Не знам дали има значение, че някой модели на Atlantic се правят е Египет, но има доста по-добро управление от Airelec.
    На Atlantic съм харесал F127 (произведен във Франция), F129 (нискотемпературен), Ecoboost (нискотемпературен + WiFi).
    Какво мислите, кой 2kW си заслужава, някой от изброените Atlantic или Airelec?

  10. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2015
    Живее в
    Сев.-Изт. Б-я
    Мнения
    6,170
    #8

    Отговор: Избор на конвектор

    Имам Solius и със сигурност е правен във Франция. Имам и F117D, който е правен в Украйна.Сложил съм им крачета,защото лятото отиват в друга стая, да не заемат място.

  11. Banned
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    364
    #9

    Отговор: Избор на конвектор

    Някакви мнения за конвектори те BEHA

    Изпратено от моят MIX 2 с помощта на Tapatalk

  12. Member
    Тук е от
    Sep 2016
    Мнения
    664
    #10

    Отговор: Избор на конвектор


  13. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2015
    Живее в
    Сев.-Изт. Б-я
    Мнения
    6,170
    #11

    Отговор: Избор на конвектор

    Този конвектор най-вероятно е направен от Midea. Xiaomi нищо не произвежда.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2019
    Мнения
    134
    #12

    Отговор: Избор на конвектор

    Колеги, някой може ли да каже, какво значение има, че някой модели на Atlantic се правят е Египет, не би ли трябвало да ползват същите части, но просто с по-евтина работна ръка?

  16. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2015
    Живее в
    Сев.-Изт. Б-я
    Мнения
    6,170
    #13

    Отговор: Избор на конвектор

    Във Франция се правят така наречените лъчисти конвектори, докато в Украйна обикновени. Трудно може да се направи съпоставка, защото няма модел ,който да се произвежда и на двете места.

  17. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2019
    Мнения
    36
    #14

    Отговор: Избор на конвектор

    Преди да купя Airelec-a съм ползвал няколко Adax-a но въпреки всичко четох по различни форуми кой какво използва в момента. Просто Adax-ите са ми с механика а исках нещо дигитално Принципно уж повечето са еднакви като вече термостата е важен но на практика има значение кой производител ще се вземе поради няколко причини. Евтинийките пукат като загряват и изстиват което хич не е приятно ( макар, че и скъпи модели го имат това ) но при евтините е в повече, има не малко развалени от по-евтините модели в гаранционен срок. То лошо няма, нали затова е гаранцията но някак си не искам Януари месец при - 10 градуса да чакам гаранции, сервизи и тн.. Отделно точно в момента на пазара, разликата м/у доказаните марки и новите производители въобще не е голяма та за някой лев по-малко не знам дали си заслужава да се прави компромис.
    При мен пише "Made in Paris - France" на Airlec-a. При Adax-a част от моделите им мисля, че се правят в Литва а Glamox-а си е в Норвегия. При останалите не съм и ги гледал, просто както казах, разликата в цената въобще не е толкова голяма а има и промоции по част от магазините. Иначе има и много висок клас конвектори разбира се но там цените са с 4 цифри.

  18. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2019
    Мнения
    134
    #15

    Отговор: Избор на конвектор

    Не говорим за цени изобщо, а и между обсъжданите модели разликите са пренебрежимо малки. Airelec Basic Pro е дори по-евтин от Елдом.
    За пукането, доата модели са го имали преди, особено по-дългите как напр. Glamoux-a, но това вече е оправено.
    Говорим основно за 2 неща, здравина и управление.
    При тези устройства за икономия не може да се говори много, там основната икономия се прави от използването на програми за намаляне на температурата, когато не е необходимо да е висока. Именно за това не харесвам Airelec, защото нямат почти никакво управление освен задаване на температура, имат зададени програми с фиксирани тях часове и ако са ти удобни, ги ползваш, ако не, гледай си работата.
    Щом няма възможност за конфигурация, поне да има един WiFi, но тук Airelec пак е греда.
    Най-модерният конвектор на Airelec е Actua Smart ECOcontrol за 600лв, който е същият като ATLANTIC Altis Ecoboost 2000W за 350.
    Основната разлика освен стикера, е че единият е произведен във Франция.
    За това питам, в какво се състой разликата от държавата на производство щом и двете фирми са френски.
    Някой модели на Atlantic се правят във Франция, например F127.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 6 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Избор на воден конвектор
    От sevastaki във форум Отопление
    Отговори: 2
    Последно: 26-03-20, 11:20
  2. Избор на бюджетен конвектор
    От Zygot във форум Електрическо отопление
    Отговори: 77
    Последно: 03-02-16, 17:00
  3. Избор на Конвектор
    От dbitzepsa във форум Електрическо отопление
    Отговори: 12
    Последно: 01-11-14, 22:03
  4. Избор на конвектор
    От user2 във форум Отопление
    Отговори: 0
    Последно: 11-10-13, 18:48
  5. Избор на подходящ конвектор
    От maddog9 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 42
    Последно: 24-09-10, 21:13

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе