Въпрос към ел. специалисти
Здравейте!
Имам малък електромотор който е на 110V/ 60Hz/ 85W /щатски стандарт/. Въпроса ми е: Имали някакъв начин да го ползвам тук в Бг. От 220V. на 110V. е ясно, трябва си трансформатор, но как ще докарам тези 60HZ. Какво би станало ако го пусна на 110V./50HZ :081:. Ако някой има идея, нека я каже!
Re: Въпрос към ел. специалисти
Може би леко ще загрява поради завишени загуби , но няма да има проблеми с използването му. Единственото е, че при зададени обороти по каталог ще се върти с 5/6 по-малко такива.
например 3000rpm @ 110v/60Hz ще отговаря на 2500 @ 110v/50Hz
Цитат:
Първоначално публикувано от Jackas
Здравейте!
Имам малък електромотор който е на 110V/ 60Hz/ 85W /щатски стандарт/. Въпроса ми е: Имали някакъв начин да го ползвам тук в Бг. От 220V. на 110V. е ясно, трябва си трансформатор, но как ще докарам тези 60HZ. Какво би станало ако го пусна на 110V./50HZ :081:. Ако някой има идея, нека я каже!
Ще паднат оборотите и малко повече ще топли.Оборотите на ел.двигател се смятат по-следния начин -- честотата на захр.напрежение умножена по 60(60 секунди = 1мин) и резултата се разделя на броя полюсно - фазови групи.
Резултата може да го получиш и като разделиш дадените обороти( от табелката на двигателя) на 60 и умножиш по 50.
Твоето моторче най - вероятно е 3600/об/мин при 60Hz,а при 50Нz ще бъдат 3000/об/мин
Благодаря ви момчета!
По данни от сайта на производителя, моторчето е 5000rpm, така че това понижаване на оборотите с 5-600 няма да е проблем...пак ще си има достатъчно!
А може ли чрез пренавиване да се направи на 220V./50HZ?
Цитат:
Благодаря ви момчета!
По данни от сайта на производителя, моторчето е 5000rpm, така че това понижаване на оборотите с 5-600 няма да е проблем...пак ще си има достатъчно!
А може ли чрез пренавиване да се направи на 220V./50HZ?
Ако това е вярно то моторчето ти е колекторно.Няма да стане с пренавиване - то не е и необходимо.Колекторните двигатели с малка мощност не се пренавиват.Проблема при пренавиване на ротор е баланса на самия ротор.
За управление ще ти е необходим фазов регулатор на напрежение.
Цитат:
От 220V. на 110V. е ясно, трябва си трансформатор,
не ти трябва трансформатор, трябва ти това http://www.dobrikit.dir.bg/page4b.htm#reg3, лесно се лимитира до 110в
Благодаря ви!
Бяхте наистина полезни. :Drinks: