Омекотяване на Вода - 15 Френски градуса / 8 Немски
Здравейте,
спряга се , че в района на Шумен водата е варовита , много твърда.
Направих няколко проби с идеята да включа устойство за омекотяване на водата в еднофамилната къща.
Резултата от тези проби е - 15 Френски градуса / 8 Немски градуса.
Според мнение , при такава твърдост на водата нямало смисъл/полза от омекотяване (пари на вятъра) ?
Моля за вашето мнение.
Поздрави!
Отговор: Омекотяване на Вода - 15 Френски градуса / 8 Немски
Пробите в лаборатория ли ги прави?РЗИ, ВиК имат и са по 10-15лв.
В такъв случай си на границата м/у мека вода и средна твърдост.
Т.е. омекотителя е на кантар - няма да ти е излишен но може и без него.
Ако се откажеш може да си сложиш поне колонни филтри със сменяем патрон.
Един 20 и един 1 микон.20 микронния (миещ) - 10 инча, а единия микрон - 20 инчова колона с еднократен патрон (3.5лв).
За гараж, градина/двор - отделен извод преди филтри и/или омекотител.
Преди 20 микронния не, той не се задръства.Мия го при смяна на едномикронния - на около 3 месеца.
Под един микрон са специалните филтри, но - много пада дебита - за цяла къща не става, а са и скъпи.
Евентуално може да сложиш такъв само за мивката в кухнята - за пиене, готвене, кафемашина, (приготвяне на зимнина - трушия :wink: ) :
https://pavirani.com/филтър_с_активе...opy_-9383.html - пак във колона се слага и отива година.
Може ли да ползвам темата на колегата да попитам за механичните филтри, понеже виждам хора разбиращи от това. Аз мога да черпя вода от ВиКто, но си ползвам кладенец . Захранвам двуетажна къща. Имам омекотителна станция, че е доста варовита водата. Но питам дали добре съм подбрал филтрите. Всички са 10". Първо миещ се 50 микрона, после механичен 20 микрона и трети 5 микрона. Сега виждам, че се прави и с 1 микрон и се зачудих така добре ли е при мен? Благодаря на отзовалите се
Много зависи каква ти е водата в кладенеца.Имам и имот към кладенец, но не е прочистен още добре и съм с 50 миещ и 10 еднократен на 10”.Ако ти е чист може да смениш първия с 20 и последния с 1 микрон. Най-много да трябва по-честа смяна.Ако не стига дебит (съмнявам се обаче) и държиш на 1 микрон - то 20” колона.Както и да е пробата с 1микрон ще ти струва 2-3 лева :wink:.
За София има ли смисъл от филтри. Според показанията на софийска вода е около 2-3 немски градуса.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Rakeem
За София има ли смисъл от филтри. Според показанията на софийска вода е около 2-3 немски градуса.
Филтри или омекотителна система?Зависи и в кой квартал - поне в нашия град е различна твърдостта - мешали от разлини източници(така ми казаха).
Миналата седмица я изкарах в София (около Софиямед) - ми не беше много мека.
Преди няколко месеца пък в Лозенец - супер е.
Най-точно е с двулитрово шише от чешмата ти и в РЗИ или ВиК лабораторията 10-15 лв е.
Ако е 2-3-5 няма смисъл.
У нас тоже такая проблема((