Fujitsu 12 LDC или 12 LGC
Здравейте,
Искам да попитам какъв климатик ще е по-подходящ за хол със следните параметри: 17 квадратни метра, височина 2.60 м., изток. Моля да се вземе под внимание, че сме на последен етаж, с обикновена стара дървена дограма, без изолация, т.е. имаме големи топлозагуби. В момента имаме климатик Fujitsu 9 LDC, който в големите студове миналата година размразяваше доста често и не успяваше да поддържа температура - беше настроен на 25 градуса, но поддържаше 20 - 21 градуса. Затова си мисля, че имаме нужда от по-мощен климатик. Спрял съм се на модел 12 LDC, но се чудя дали и 12 LGC няма да се справи, въпреки че разликата в мощноста спрямо сегашния ни климатик е 400 Вт.
Re:Fujitsu 12 LDC или 12 LGC
Разликата от 400 вата е при номиналната мощност, а максималната мощност на 12LDC е 6.7KW, a на LGC e 5.6. Щом си падаш по екстрмните температура си сложи 12LDC. Все пак не е нормално да се поддържа 25 градуса стайна температура.
Благодаря за отговора. Не съм фен на екстремните температури, просто трябваше да държа климатика на 25 градуса за да ми поддържа 20 - 21 градуса, ако го оставех да поддържа 22, той ми поддържаше едва 18 - 19. Става въпрос за 9LDC. Иначе имах предвид, че разликата в мощностите на стария ми климатик и 12 LGC е 400 Вт в полза на LGC. Разликата спрямо 12 LDC е 1.2 кВт.
Да не би да е имало някакъв проблем, защото и 9LDC би трябвало да си поддържа 22° без проблем в тази стая.
Цитат:
Първоначално публикувано от deian
Да не би да е имало някакъв проблем, защото и 9LDC би трябвало да си поддържа 22° без проблем в тази стая.
Има:
- лоша дограма
- никаква изолация
- последен етаж, отгоре небеса
- и ако и съседите не топлят...
Мъчи машинката, човека. За тези условия - поне 5 kW отоплителна мощност.
Не е ли по-добре да даде малко пари за изолация и дограма, отколкото да сменя машината. Хем и сметката за ток ще падне.
Цитат:
Първоначално публикувано от deian
Не е ли по-добре да даде малко пари за изолация и дограма, отколкото да сменя машината. Хем и сметката за ток ще падне.
Вероятно, да, но това не го решаваме ние с теб :)
Благодаря за отговорите. Варианта със смяна на дограма и изолация отпада, поради факта че съм в общинско жилище, не съм собственик и всички подобрения стават собственост на общината, а не се знае догодина или след няколко години дали ще сме одобрени все още за това жилище.