Какво да избера: ltca12 или nocria14
Здравейте,
Ще си купувам климатик за хола и съм се спрял на два модела на Fujistu. Имам колебания кой от двата да избера:
Хиперинверторен климатик Fujitsu ASYG12LTCA/AOYG12LTC
Хиперинверторен климатик Fujitsu AWYZ14LB/AOYZ14LB NOCRIA
Ще го ползвам както за отопление, така и за охлаждане. Не виждам реална разлика в мощностите, понеже единият (нокрията) консумира двойно повече и отдава двойно повече от другия, т.е. съотношението е приблизително еднакво. Фактор е, че за ЛТЦ може да се кандидатсва по програмата за енергиина ефективност, т.е. ще излезе по-евтин. Както и това, че е по-нов модел от Нокрията.
Помещението е 27 квадрата или 70 куб. метра и се намира в сграда ново строителство (тухла) в София. Дограмата е дървена, има изолация на фасадата, южно изложение. Апартаментът е типов, като отгоре и отдолу има същите апартаменти, т.е. няма "открити" части.
Сякаш съм по-навит за ЛТЦ поради цената, но пък много ми я хвалеха тая Нокрия, та.. какво ще ми препоръчате вие? :)
Мерси,
Николай
Отговор: Какво да избера: ltca12 или nocria14
Цитат:
Първоначално публикувано от
posetitelqt
Не виждам реална разлика в мощностите, понеже единият (нокрията) консумира двойно повече и отдава двойно повече от другия, т.е. съотношението е приблизително еднакво.
Когато един клим отдава два пъти повече от друг, тук обикновено го приемаме за два пъти по-мощен.
Цитат:
Kasap
Когато един клим отдава два пъти повече от друг, тук обикновено го приемаме за два пъти по-мощен.
Ок де, за да се изразя по-правилно - разлика в коефициента на полезно действие. Понеже ако приемем, че единият отдава два пъти повече от другия (т.е. двойно по-мощен), това че харчи два пъти повече, как да го зачитаме? И трябва ли ми реално толкова мощен за това помещение? Според препоръчителните параметри за двата климатика ЛТЦ ми стига, но реших да попитам и тук, понеже едно е на книжка, друго може да е в реалността, като със разхода на колата..
Цитат:
DUNDURMA
НОКРИЯ
Но защо? Според коя характеристия трябва да предпочета Нокрията пред ЛТЦ за моя случай?
Цитат:
posetitelqt
Но защо? Според коя характеристия трябва да предпочета Нокрията пред ЛТЦ за моя случай?
Защото е добре зимата да се отопляваш с машина, която ще има номинално поне 5.5кВт за тези 70м3 при 7С.
и защото така е казал мечо пух-колкото повече,толкова повече