Проблем с Японски климатик Fujitsu AS220PBJ
Здравейте. Имам следния проблем с японски климатик втора употреба. При включване на климатика след около 30 секунди перката на външното тяло завърта стартира компресора и след 2-3 секунди спира компресора, и вътрешното тяло започва да мина постоянно зелено и 5 пъти червено. Не мога да намеря никъде в Интернет точно какво означава тази грешка. Виках техник от една фирма откачи компресора закачи една крушка и ми каза, че компресора е заминал и да изхвърлям климатика и всичко това за 5 мин. Според мен ако компресора беше изгорял нямаше да стартира въобще. Ще се радвам някой който е по на ти с климатиците да даде мнение за проблема.
Ето и клипче с грешката. https://www.youtube.com/watch?v=nyuw5OBDmQ8
Отговор: Проблем с Японски климатик Fujitsu AS220PBJ
Ами то по принцип точно такава е практиката на една част от сервизните техници да установят дали компресора е "заминал" .
Дали наистина е така може да се провери като се извика втори техник за второ мнение.
А този климатик на колко години е?
3 години само зимата е ползван за отопление, и след като му свършиха 3-те години гаранция и спря. Иначе като модел мисля, че е от 2000г.
15-16г не са малко служба ,време е за пенсия :)
Кво да прави човек, по някой път оцелва куцата бройка. Дано поне да успее да я излекува някой техник за осемдесетина лева.
.... а една нова Мидейка за тези пари още колко зими щеше да изкара :)
Тая Мидея щеше да му "скъса"нервната система:scared:
Освен да го отворя и да погледна да няма нещо изпушило или надути кондензатори. Още веднъж 30лв. за да ми кажат, че компресора е гръмнал не ми се дават.
gogalz, тази грешка означава че има активирана защита от висок ток, т.е. пренапрежение. Подобно пренапрежение може да се получи именно от компресора при първоначално стартиране. Този който ти е правил диагностика, явно е откачил компресора и е закачил имитация на компресор с крушки свързани в звезда (където подобно пренапрежение не може да се получи) и след като е видял, че се захранват правилно, т.е. електрониката е наред, ти е казал какво е положението. А и получи още един правилен съвет - винаги при подобни диагнози се търси и второ мнение. А диагностиката на подобна машина не е безплатна и щом трябва ще си платиш. Разбира се, това си е лично твоя работа.
Другото което забелязах е, че единия от крановете е мазен и е полепнал прах и боклуци. Възможно ли е да е останал без фреон и да не може да направи налягане и поради тази причина да изключва компресора. Първата година от експлоатацията му не топлеше добре тогава, доляха фреон и стана по зле. След това го източиха и на ново на везна го заредиха, и така 2 години още. Явно ще се наложи да извикам друг техник да провери дали въобще има фреон.
Ако компресора не тръгва, проверката за хладилен агент ще е напълно безсмислена. Хладилния агент се замерва при коректно работеща хладилна част. Всичко останало е отбиване на номера.
Интересно, дали пък няма да тръгне в режим на охлаждане?
Ще тръгне по скоро към вторични.
Единствено като духалка която върти въздуха в стаята тръгва. Но най-вероятно ще тръгне към вторичните. :)