Климатик Fujitsu AS22JPE-W не сменя режимите топло/студено?
Здравейте, имам проблем с климатик Fujitsu AS22JPE-W на 100 Волта, не мога да прехвърля на режим студено в тези жеги, заклинил е на отопление. Предлагам проблем в четирипътния вентил. Бобината е измерена, няма прекъсване. При закачен мултиметър на кабелите бобината при пускане и на двата режима прицъква реле и на мултимера за стотни от секундата показва някакво напрежение (много бързо, дори не мога да го видя колко е), след което няма данни - показания 0. Въпроса ми е дали бобината на пилотния клапан трябва да има постоянно напрежение в единия от режимите, на кой по-точно и колко волта? Или при тези климатици принципа им е такъв - импулс към бобината?
Отговор: Климатик Fujitsu AS22JPE-W не сменя режимите топло/студено?
Има такива четирипътни на японските климатици работещи с импулс и със смяна на поляритета. И проблема почти винаги е в самия клапан, не в управлението.
Цитат:
Първоначално публикувано от
espace
Има такива четирипътни на японските климатици работещи с импулс и със смяна на поляритета. И проблема почти винаги е в самия клапан, не в управлението.
Ясно, значи механична повреда, тайно се надявах да е елекрически проблем, да не се налага млатене два пъти в годината.
Извади бобината от мястото ѝ. Най-вероятно ще превключи на охлаждане.
Сега ще пробвам, да видим...
Махнах бобината, изключих я
и от платката. Включих климатика при тръгване на компресора не се чу обичайното прицъкване, но пак започна да издухва топъл въздух.
Сменя се четирипътния вентил и машината заработва отново.
Не се сещам за гр. Кърджали кой може да извърши тази тежка операция. Доволен съм от климатика,макар и без дефрости зимата се справя добре.