Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 58
Like Tree52Одобрявам

Hitachi RAK50PSEW/RAC50WSE

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Junior Member
  Тук е от
  Apr 2012
  Мнения
  36
  #1

  Hitachi RAK50PSEW/RAC50WSE

  Здравейте,

  пускам една тема ако е полезна за някого, свързана с въпросният модел : Хиперинверторен климатик Hitachi RAK50PSEW/RAC50WSE, WHITE SHIROKUMA, 18000 BTU + SPX-WFG01 WiFi контролер

  Подчертавам, че това е само мое лично мнение спямо моята машина и също е възможно да има проблем с машината или монтажа. - обща цена ми излезна около 3500лв. в тях влиза и мотажа, за който съм си платил 260лв.

  Имам климатика от около месец и вече имах възможност да го видя как работи от диапазона на -15 до +8 ( имаше доста високи дневни температури Януари месец )

  Ще започна с идеята, която имах да закупя 18BTU климатик, достатъчно силен, за да отопли помещение с обща квадратура 40кв. , чиста кубатура без мебели 103 куб. на среден етаж на къща без изолация.
  След четене във форума и гледайки различни параметри и екстри се спрях на въпросната марка и модел климатик, няма да споделям фирмата, която извърши монтажа, заради правилата на форума, но се надявам да е извършена кадърно.

  Някой от сравненията ще направя на база старият ми инверторен Mitsubishi Heavy Industries, която работеше в същото помещени и се справяше прекрасно до към -8, но после идваше слабичка и почваше да влиза в чести дефрости и да мъчи компресора.

  + поне по мое мнение красив климатик
  + компактно вътрешно тяло спрямо това, че e 18btu ( дали това е добре не знам )
  + има система на самопочистване на филтрите
  + безшумно вътрешно тяло до степен 2 ( от 4)
  + опция да се добави Wi-fi модул

  до тук със плюсовете

  - система на самопочистване на филтрите е доста шумна

  - шумно вътрешно тяло на режим на вентилатор 3 и 4 (въздушен поток)

  - от време на време се появява жужащ звук от вътрешното тяло ( пускам вентилатора на най-ниска или най-висока степен за 1 минута и се оправя )

  - отчетлив звук на фреона, когато почва да се пуска отново след дефрост

  - Апликацията airCloud Home е едно от най-лошите приложения, които съм ползвал ( работи много бавно - явно минава през китайски сървъри, лимитирани настройки спрямо дистанционното, лош юзър експириънс)

  - Нито от дистанционното, нито от апликацията може да се нагласи да се пусне и спре климатика в определен час за следващият ден, възможно е само в рамките на 24 часа от деня, след което го анулира, за първи път виждам такава
  недомислица ( пример: ако в момента е 13:00 на обяд дата 28ми. и искам да го настроя да се пусне в 9:00 сутринта на 29ти. не позволява, за да стане това трябва да се наглася седмичен таймер, който също е направен абсурдно.

  - Перата на струята на вътрешното тяло не могат да се сплитнат, избирате си или само на ляво или само надясно ( старото MHI можеше да се наглася половината да духа на ляво, другата да духа надясно ), това при мен беше голям -

  - Външното тяло за мен е доста по-шумно спрямо MHI, но то все пак беше по-малко 12btu, вечер на тихо си се чува жужене вътре в стаята, през деня трябва доста да се заслушам, за да го чуя ( стената е двойна тухла четворка )

  - Доста чести дефрост режими почти всеки час, независимо дали навънка е -10 или е +5 си прибира перките нагоре и почва да излиза леко хладен въздух ( хубавото е , че траят само по 4-5 мин., преди да тръгне на ново)

  - При тръгване на компресора след дефрост има доста силен жужащ звук от външното тяло, който се засилва постепенно и после се нормализира

  - Датчика на дисплея на вътрешното тяло винаги показва 3-4 градуса нагоре ( пример: слагам 4 термометъра на нивото на вътрешното тяло задавам му 24 градуса той си ги стига, но всички останали термометри показват 20 - 21г. включително
  и този на дистанционното му, а другите термометри в стаята на 1.5м от земята показват 18 градуса -19 градуса), за да стигна някаква комфортна температура долу трябва да му задам 27-28гр.

  - Стигне ли зададена температура въздуха от него не е толкова топъл
  - Консумация на ток при стигане на зададена температура 700-800W , както казах по-горе излиза не толкова топъл въздух, когато е студено и не е стигнал зададена температура варира 1300-1400W ( замервам чрез smart контакт Tp-link)

  - при работа на зададени 24гр. духа по-слабо топло спрямо зададени 22гр. на старото Mitsubishi.

  Следващата седмица чакам и техниците на фирмата, която ми постави климатика да дойдати да ми кажат дали всичкое рамките на нормалното и дали според тях машината работи както трябва.
  espace одобрява това.

 2.  
 3. Member
  Тук е от
  Nov 2013
  Мнения
  239
  #2

  Отговор: Hitachi RAK50PSEW/RAC50WSE

  От години Хитачитата масово имат проблеми с дефростите. Въпреки всичко се препоръчват в темата за избор. Най - вероятно може да се оправи, но да набиеш 3.5к. и да му ръчкаш дефростите е малко кофти.
  geforce одобрява това.

 4. Senior Member Аватара на Alexi
  Тук е от
  Jul 2002
  Живее в
  Шумен
  Мнения
  8,635
  #3

  Отговор: Hitachi RAK50PSEW/RAC50WSE

  няма как да стоплиш 40 квадрата при -15 без шум и духане .. като ти харесва как работи МХИ защо не взе пак такъв ? шумове от почистване на филтъра ,шумове от фреон .. при 40 квадрата вероятно е монтиран на 50 см от дивана на който се стои ( вместо да е в другия край на стаята ) .. с колко метра тръби е монтиран ? при Хитачи минимума е 5 метра .
  Aleksandars и geforce харесват това.

 5. Senior Member
  Тук е от
  Apr 2017
  Мнения
  4,152
  #4

  Hitachi RAK50PSEW/RAC50WSE

  Отговорил сте си сам. "Компантното" вътрешно тяло е причината за по-високия шум и течение. МХИ 35, 50 или 60ZSX преспокойно могат да топлят такова помещение с нисък шум 34-35дБ, без торнада и силни течения в големите студове, заради масивните вътрешни тела. Или пък 63ZR-W, като цената им нямаше да е по-висока. Аз съм я духал тази каша с "компактно" вътрешно и голямо помещение. Много е неприятно и като течение, и като шум . За големи дебити и нисък шум, са нужни големи вътрешни тела, няма как иначе. Доста по-евтиният 18LFC на Фуджицу също би бил по-подходящ. Там размерите на вътрешното също са внушителни и съотношението дебит/шум е много добро.
  Този пост е редактиран от rosswen; 27-01-22 в 15:40.
  geforce и Mig82 харесват това.

 6. Junior Member
  Тук е от
  Apr 2012
  Мнения
  36
  #5

  Отговор: Hitachi RAK50PSEW/RAC50WSE

  Здравей, @ Alexi, когато купувах климатика беше с най-добри намерения , да мога да осигуря комфортна топлина на две годишното си дете.
  Всичко написано от мен не е критика към конкретната марка, нито е някакъв критерии защото не разбирам много от климатици, а само споделям мойте наблюдения над конкретният модел, за да мога да помогна на някого ако търси информация за него.
  При мен не само, че не може да стопли на -15, а също положение и на -1 , тялото горе си стига градусите - примерно 24гр. , но долу температурата е 18-19гр., както съм описал по горе винаги датчика на климатика си мери с 3-4 градуса нагоре ( закачам на нивото на климатика няколко термометъра, които показват също 19-20 градуса).
  Не съм избрал МХИ, първо поради промоционалната цената и че Хитачито е намалено от 4000лв на 2700лв., маркетнинг зарибяване, че модела е най -висок клас и идва с много екстри, думите на продавач-консултантите в две различни фирми, които ми казаха, че ще си дам парите за Daikin напразо и че Хитачито не му отстъпвал по нищо. Четох доста и във форума и общо взето, за която е и да е марка има смесени чувства - на едни марки и модели им били шумни телата, другите духали студено, трети духали само топло и харчили много ток, а вече новите всички били китайски ... и тн. , как да се спра на конкретен брант, мислех си, че вземам добро решение но...
  За монатжа тръбите предполагам са около 2 метра по груба преценка, както е вътрешното тяло, точно от другата страна на стената е външното и част от тръбата е овъртяна около стойката, относно дивана ми е от другата страна на климатика

  - - - - - - - - - -
  @ rosswen
  ДА так е, има логика, че то с това малко тяло, за да направи въздушен поток за това помещение винаги трябва да го държа на последна и предпоследна степан, ама хич не го бях обмисли и все пак се надявам, това да не му е нормалната работа и когато дойдат техниците следващата седмица да ми го оправят., но това са само надежди
  Този пост е редактиран от geforce; 27-01-22 в 19:36.

 7.  
 8. Senior Member
  Тук е от
  Apr 2017
  Мнения
  4,152
  #6

  Отговор: Hitachi RAK50PSEW/RAC50WSE

  Повечето марки за по-големите си машини, ползват по-големи вътрешни тела. И Дайкин, и Тошиба, при моделите от до 35-ца са с по-компактни тела, като на въпросното Хитачи, но 50-ка (18-ка) вече са с доста по-големи. По 1 метър дължина и това не е случайно.
  geforce одобрява това.

 9. Member
  Тук е от
  Feb 2014
  Живее в
  Любимец
  Мнения
  326
  #7

  Отговор: Hitachi RAK50PSEW/RAC50WSE

  Има и малки машини с големи вътрешни тела които работят тихо Вътрешното тяло на Midea 09 BreezeleSS е с размери 325 x 940 x 193.
  Guroto одобрява това.

 10. Senior Member
  Тук е от
  Apr 2017
  Мнения
  4,152
  #8

  Hitachi RAK50PSEW/RAC50WSE

  Цитат Първоначално публикувано от GLARYS Виж публикацията
  Има и малки машини с големи вътрешни тела които работят тихо Вътрешното тяло на Midea 09 BreezeleSS е с размери 325 x 940 x 193.
  Така е. Тогава няма нужда от по-голямо вътрешно, защото тук е обратното. При малките модели се ползват тела, като за по-големи. При Хеви също е така и при средния, и при високия клас. По принцип повечето топ машини така ги правят. С големи вътрешни тела и при по-малките, и при по-големите.

 11. Junior Member
  Тук е от
  Dec 2021
  Мнения
  58
  #9

  Отговор: Hitachi RAK50PSEW/RAC50WSE

  Като чета как работят климатици за по 3500 лв, направо ме хваща яд на производителите...На този фон единственият недостатък(пукането на пластмасите)на Ултимейт Комфорта става приемлив.Аз ползвам и една TCL 18-ка за 1300 лв и съм доволен, работи съвсем нормално и нямам забележки.А това, че климатикът ти често вдига клапата нагоре и задухва по-студено не е дефрост, просто когато достигне зададената температура той спира да духа топло и почва само да върти въздуха в стаята, а като дефроства турбината спира.Това, че датчика във вътрешното тяло показва повече градуси от термометрите, които кичиш около него също е нормално.Температурата на пода няма как да стане като при тавана, а на 40-50 см височина ще е с 2-3° по-ниска.При мен, когато датчикът на вътрешното тяло е на около 26°, термометър на нощното шкафче показва около 23°.
  Този пост е редактиран от Guroto; 28-01-22 в 07:43.

 12. Senior Member Аватара на mimojef
  Тук е от
  Jul 2007
  Мнения
  1,907
  #10

  Отговор: Hitachi RAK50PSEW/RAC50WSE

  Цитат Първоначално публикувано от geforce Виж публикацията
  думите на продавач-консултантите в две различни фирми, които ми казаха, че ще си дам парите за Daikin напразо и че Хитачито не му отстъпвал по нищо.
  На тези консултанти им прати сега много поздрави.
  С 3 думи. Излъгали са те.
  Дайкина си е Дайкин.
  Вече се убедих.
  kintaro одобрява това.

 13. Member
  Тук е от
  Feb 2014
  Живее в
  Любимец
  Мнения
  326
  #11

  Отговор: Hitachi RAK50PSEW/RAC50WSE

  Аз не разбирам много от климатици, но след като ходих в няколко специализирани фирми за климатици разбрах,че самите консултанти в тях не разбират и не знаят почти нищо за климатиците които продават. Масово препоръчват дванайстки,като им кажеш че си с вътрешна изолация и че девятка ти е достатъчна, те продължават да настояват да взема дванайстка за да съм имал резерв, като питаш за по подробна информация казват тези климатици са японски, другите китайски и това е.
  Този пост е редактиран от GLARYS; 27-01-22 в 23:17.
  corsairman01 и Palev харесват това.

 14. Senior Member Аватара на Alexi
  Тук е от
  Jul 2002
  Живее в
  Шумен
  Мнения
  8,635
  #12

  Отговор: Hitachi RAK50PSEW/RAC50WSE

  това е нормалната работа на климатика при тези условия и монтаж .. имал си различни очаквания вероятно но няма как да стане .. щом работи в диапазона 800-1300 вата то топлозагубите ти са доста големи и без духане и шум няма да стане .. останалите неща също са нормални ( прахосмукачката се изключва което ти го препоръчвам ,и без това не върши работа ,3те градуса разлика можеш да ги шифтнеш от дистанционното и да ти цепи градуса ,щом те дразни да задаваш 26-7 .. ) шумове при он-офф от фреон ще имаш ,тръбния път е прекалено къс ,прецакали са те ( бас държа ,и че монтажниците са избрали разположението на външното и вътрешното тяло с цел да спестят тръби за някое частпромче ) .. 2-3 съвета - чети повече във форума ,и то преди да монтираш климатик а не след това .. разположението на вътрешното тяло се избира максимално далеч от нормалното местообитание ( дивани маси столове легла ) - на всяка цена се прави това ако искаш комфорт
  geforce и GLARYS харесват това.

 15. Novice
  Тук е от
  Jan 2022
  Мнения
  7
  #13

  Отговор: Hitachi RAK50PSEW/RAC50WSE

  И аз така се убедих, от опит, сравнявайки с Хеви и Дженерал. От септември съм последната префера - стенна, еми климатика е песен. Изключително съм доволен.
  geforce одобрява това.

 16. Junior Member
  Тук е от
  Apr 2012
  Мнения
  36
  #14

  Отговор: Hitachi RAK50PSEW/RAC50WSE

  @Alexi мерси много за информацията:

  - би ли споделил как мога да шифтна от дистанционното тази разлика в градусите
  - имам и пелетна печка с която се отоплявах до сега, но беше голяма хамалогия и реших да купя климатик да я замести, днес направих проба пуснах печката загрях стаята до 23 градуса и пуснах климатика със зададени 24гр. - разбира се климатика почти веднага си достигна градусите, независимо, че в стаята е топло и климатика не се мъчи защото печката му върши работата , консумацията отново варира между 750W - 850W ебаси и ХИПЕР-инвертора ( засекох го от 7 сутринта до 9:30 сутринта - външна температура -5гр. )
  - следващата седмица чакам техниците и ще ги питам за тръбният път, защо не са ми казали, че трябва да е по-дълъг и дали може да се коригира


  Цитат Първоначално публикувано от Alexi Виж публикацията
  това е нормалната работа на климатика при тези условия и монтаж .. имал си различни очаквания вероятно но няма как да стане .. щом работи в диапазона 800-1300 вата то топлозагубите ти са доста големи и без духане и шум няма да стане .. останалите неща също са нормални ( прахосмукачката се изключва което ти го препоръчвам ,и без това не върши работа ,3те градуса разлика можеш да ги шифтнеш от дистанционното и да ти цепи градуса ,щом те дразни да задаваш 26-7 .. ) шумове при он-офф от фреон ще имаш ,тръбния път е прекалено къс ,прецакали са те ( бас държа ,и че монтажниците са избрали разположението на външното и вътрешното тяло с цел да спестят тръби за някое частпромче ) .. 2-3 съвета - чети повече във форума ,и то преди да монтираш климатик а не след това .. разположението на вътрешното тяло се избира максимално далеч от нормалното местообитание ( дивани маси столове легла ) - на всяка цена се прави това ако искаш комфорт

 17.  
 18. Senior Member Аватара на ccankov73
  Тук е от
  Apr 2013
  Живее в
  Разград
  Мнения
  4,232
  #15

  Отговор: Hitachi RAK50PSEW/RAC50WSE

  Комфорта на който си свикнал с пелетната печка е трябвало да го замениш с подова машина.
  Guroto одобрява това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

 1. HITACHI RAS/RAC-E14H3 срещу HITACHI RAS/RAC-E14H2
  От metalsun във форум Климатици Hitachi
  Отговори: 9
  Последно: 27-01-12, 19:08
 2. Hitachi RAS-D14EX2 или Hitachi RAS-D14EX3
  От bebka във форум Климатици Hitachi
  Отговори: 1
  Последно: 06-01-12, 21:07
 3. Hitachi Малайзия или Hitachi RAS/RAC-35YH4 (Китай)
  От conan във форум Климатици Hitachi
  Отговори: 4
  Последно: 19-09-10, 16:42
 4. Hitachi RAS/RAC-E14H2 или Hitachi RAS/RAC-D10EX3
  От Svetlio70 във форум Климатици Hitachi
  Отговори: 1
  Последно: 04-06-09, 13:23
 5. Hitachi RAS/RAC-E10H2 vs. Hitachi RAS/RAC-E08H2 vs. Osaka CH-09-LBP inv.
  От titan_83 във форум Климатици Hitachi
  Отговори: 37
  Последно: 12-01-09, 19:34
SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе