Резултати от 1 до 4 от общо 4

Климатик Osaka CH-12-JL

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Nov 2022
    Мнения
    3
    #1

    Климатик Osaka CH-12-JL

    Здравейте! У дома имам два климатика Осака CH-12-JL. От 2007 година досега работят, не са допълвани с фреон, но и на двата преди няколко години сменях стартовите кондензатори. Друго не е пипано по тях, работят си.
    Отскоро (със започването на отоплителният сезон) единият започна да прави проблеми. Като му наглася температурата на 25 градуса (отопление), реално в стаята държи около 20. Като задам температура 27, 28- държи температура около тия градуси. Другият няма такива проблеми. Предполагам, че на тоя проблемния му е заминал датчика за вътрешната температура (тоя, който е върху питата във вътрешното тяло). Имам си някакво понятие от електротехника, предполагах, че въпросният датчик всъщност е термистор. С четене из този форум разбрах, че е десеткилоомов термистор. Някой може ли да ми каже точните характеристики на този термистор, примерно NTC 10K, ако е такъв, идеята ми е да го заменя? Благодаря предварително!

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на SPSt
    Тук е от
    Jan 2011
    Мнения
    3,490
    #2

    Отговор: Климатик Osaka CH-12-JL

    Отиваш в магазина и казваш: "Искам въздушен /или тръбен/ датчик 10К. Ти не си уточнил в кой се съмняваш. Най-вероятно ще ти продадат в комплект 2 или 3 датчика /въздушни и тръбни/. Друг е въпроса дали ще ти свърши работа, като го смениш. Вземи го премери този в който се съмняваш. Намери таблицата температура/съпротивление и го премери за няколко температури. 10К е при 25 градуса.

  4. Novice
    Тук е от
    Nov 2022
    Мнения
    3
    #3

    Отговор: Климатик Osaka CH-12-JL

    Благодаря ти за отговора, съмнявам се в тоя, който е залепен върху ребрата отгоре на вътрешното тяло (под филтъра) с нещо като силикон, т.е. въздушния за температура на вътрешното тяло. Доколкото разбрах, е термистор. Измерва температурата на циркулиращия въздух през вътрешното тяло, докато (и не само) климатика духа топлото. Тръбен датчик не знам какво е/къде се намира.
    На климатика в колата сменях такъв датчик (термистор NTC 10K), за вътрешната (в купето) температура и предположих, че на Осака-та принципът е същия, за вътрешния (в стаята) въздух, просто не знам какъв точно термистор е.

    П.П. Миналата година като го забърсвах тоя датчик от прахоляка, Осака-та нямаше проблем с температурите, тая година вече забърсването не помага, затова се съмнявам в него.

    И да, идеята ми е да отида в магазин за електронни компоненти и да кажа "Дайте ми термистор еди си какъв", но не знам какъв точно термистор е, затова пуснах тая тема.

    - - - - - - - - - -

    П.П.
    Четох малко документация. Доколкото разбрах, тръбен датчик е този, на който чувствителния елемент (термисторът) е в метална тръбичка (вероятно не на кухо, а тръбичката е запълнена с някакво термопроводимо вещество, например термопаста и запечатана)-
    например този:
    https://klimatici-ood.com/image/cach...er-480x480.jpg
    а при въздушния чувствителния елемент е обвит в "капка" от термопроводимо вещество, например някакъв вид силикон, като този тук:

    https://nordcool.bg/media/cache/48/6c/thumb6__%D0%B2_%D0%B7%D0%B4_%D0%B5%D0%BD.jpg


    Моят на вътрешното тяло е въздушен. Идеята ми е просто да подменя чувствителния елемент, защото не ми се занимава да разглобявам вътрешното тяло, за да го извадя с целия му кабел от буксата. На теория, с малък поялник и внимателна работа ще се получи.
    Този пост е редактиран от Nik123; 30-11-22 в 11:51.

  5. Novice
    Тук е от
    Nov 2022
    Мнения
    3
    #4

    Отговор: Климатик Osaka CH-12-JL

    Извинявам се за закъснелия пост, но да дам крайното инфо: Смених и двата термодатчика, за 2-3 месеца имаше подобрение. Лятото рядко ползвах климатика. Дойде зимата, почна пак да прави номера, къде духа топло, къде студено, накрая само почваше да бучи и никакво топло. Компресора много странно започна да бучи, а при старт да издрънчава като звук на удар метал в метал. Извиках едни техници и се оказа, че компресора е заминал. Смениха го с нов и сега всичко е наред. Като цена смяната, монтажа, въобще всичко- 450 лева.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. ПРОДАВАМ Климатик OSAKA 12
    От hopenin във форум Приключили продажби
    Отговори: 1
    Последно: 12-12-18, 11:26
  2. климатик Osaka CH-12-JL
    От Петър Бонев във форум Климатици Osaka
    Отговори: 3
    Последно: 25-07-14, 22:39
  3. Отговори: 23
    Последно: 17-02-13, 15:12
  4. ПРОДАВАМ климатик OSAKA CH-24-CN
    От hijacker във форум Приключили продажби
    Отговори: 4
    Последно: 27-08-12, 13:50
  5. Климатик OSAKA CH-09-JL
    От malixx във форум Климатици Osaka
    Отговори: 0
    Последно: 01-08-12, 12:25

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе