Съвет за климатик PANASONIC CS/CU-PE12CKE
Купих жилище в който е монтиран съответният PANASONIC CS/CU-PE12CKE. Бишият собственик ми предлага да го закупя от него. Въпросът ми е някой може ли да каже характеристиките на тази машина, става ли на работа и евентуално на колко пари може да се оцени в момента. Нямам големи очаквания към машината. По-скоро ме интересува, на тези години на които е станала, има ли още живот в нея според хората които се занимават с подръжка на тази марка и ако да евентулно каква цена е разумно да даде.
Отговор: Съвет за климатик PANASONIC CS/CU-PE12CKE
Според мен не си заслужава. Доста тънки сметки прави стария ти собственик.
На мен ми е ясно, че машината е стара, но явно все още работи. Цената ще е не повече от 300лв. Апартаментът ще се пуска под наем, а тук те не са високи така, че големи инвестиции нямам намерение да правя. Ако знам, че този ще има поне още 3 години живот съм по-скоро сколонен да го взема.
е това може да ти каже само специалист, след като го попреслуша
Ако ти го даде за 200-250лв го взимай, ако не - да си го сваля :)
Това е инверторен модел, производство Китай, 10-тина годишен. Ако машината е във видимо добро състояние според мен спокойно можеш да дадеш 250-300 лева за нея.
Имам 3 такива в къщи. Две 9-ки и една 12-ка. Монтирани са май 2005 г. и все още се държат. Не щат да мрат. Ето ти данните на 12-ката:
Модел: CS/CU-PE12CKE
Охладителен капацитет, kW: (0.90-3.15-3.80)
Отоплителен капацитет, kW: (0.90-4.50-5.00)
Консумация в охлаждане, kW: (0.17-0.91-1.11)
Консумация в отопление, kW: (0.19-0.98-1.27)
EER/COP: 2.77/3.63
Мощност на компресора, W: 650
Тегло вътрешно тяло, кг: 8,5
Тегло външно тяло, кг: 36,0
Хладилен агент: R410A
Количество на фреона, г 1020
Цена, с ДДС: 999 лв.
Повикай специализирана фирма да го погледне и да се даде професионално мнение.Годините са и множко.И питай човека,който иска да ти я продаде колко пъти е правил профилактика от както я има.
Цитат:
Първоначално публикувано от
powerful
Повикай специализирана фирма да го погледне и да се даде професионално мнение.Годините са и множко.И питай човека,който иска да ти я продаде колко пъти е правил профилактика от както я има.
Профилактика е правена неколкократно според собственика без да знам какво точно е включвала. Какво да изисквам от тази фирма за да съм убеден, че машината е изрядна?
Механичното износване на компонентите не може да бъде преценено при профилактика, за да прегледаш наистина една машина трябва да я разглобиш доста.
Изстудява ли? Тиха ли е? Топли ли? Харчи ли? Това са някои от въпросите, на които може да се даде отговор при една обикновена профилактика и то само, ако е извършена от компетентни хора.
Цитат:
Първоначално публикувано от
AC_From_Hell
Механичното износване на компонентите не може да бъде преценено при профилактика, за да прегледаш наистина една машина трябва да я разглобиш доста.
Изстудява ли? Тиха ли е? Топли ли? Харчи ли? Това са някои от въпросите, на които може да се даде отговор при една обикновена профилактика и то само, ако е извършена от компетентни хора.
Такъв отговор и предполгах, като тези неща горе долу ще ги оценя и сам. Не омаловажавам труда на фирмите, но да платя такъв оглед ще качи с около 1/4 от цената на тази машина. Утре ще ходя да го пускам и гледам как работи, и ако нещо не ми хареса или ще се откажа или ще го гледа фирма.