Отговор: Може ли да се поправи? (Снимки)
Странна работа... Този дефект може да дойде само от високо напрежение. А то няма от къде да дойде. Има вероятност интеграла да е здрав, понеже FET транзисторите и са на по-високо напрежение.
Ако DEKS може да борави с мултимер, ще даде ориентация. Предпазителя на платката също трябва да е изгърмял.
Аз с гадаенето не се справям добре, затова първо измервам.
Има вероятност да е само пробив в кондензатора, ако е вързам там дето ми се види. След него гори и бушона. Да видим измерванията - изводите после.
Може и бушона на платката да е изгорял, но може и само тоя в мотора.
На платката е към 3,15А, пък в мотора по-кекав ми се види.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Gena_bs
Каквото и да измерва, големият чип е заминал със сигурност. Щом не се е справил с няколко спойки, нама смисъл да рови повече.
Трябват си умения и правилните инструменти.
А може ли да е окъсило заради пастата? На снимките се вижда, че се е разтекла малко по платката.
Цитат:
Jack Krauser
А може ли да е окъсило заради пастата? На снимките се вижда, че се е разтекла малко по платката.
Сигурно се е разтекла като го е отворил да види пораженията.
Не съм измервал електропроводимостта на пастата пък. Добър въпрос.
Има опасни напрежения между изводите на чипа.
Да, пастата я сложих аз, тъй-като старата се отчупи и след като отворих да видя какво се е случило се разтече така. Ако съм прекалил с количеството....не знам.
Предпазителя на платката видимо беше здрав, но мога и да го премеря, но на платката на моторчето ми се виждат два повредени компонента.
Преди да започна процедурата климатика беше в покой и го изключих от напрежението. След като запоих платката за крачетата, изглеждаше да има достатъчно отстояние от капака, но ако съм прекалил с пастата е твърде възможно да е окъсил някой елемент или краче от големия чип.
Не е нито от пастата нито от металния капак.
zxc0, оставаше и да мериш проводимостта на пастата... :BigGrin
DEKS имаш ли мултимер и можеш ли да работиш с такъв?
Цитат:
Rumb@ta
Не е нито от пастата нито от металния капак.
zxc0, оставаше и да мериш проводимостта на пастата... :BigGrin
DEKS имаш ли мултимер и можеш ли да работиш с такъв?
Да, имам мултимер и ще опитам да се справя с измерванията, но ще ми трябват насоки.
Че не съм се сещал. Аз не прекалавям с нея - то не е нужно и много. ;)
Спирта е добър проводник ама пастата ...
Направи измерванията, записвай си, пък споко за елементите. Едно по едно.
Е к'ви насоки ти трябват?
Гледаш картинката, черният на уреда на черният кабел, червеният на т.2 , обхват 2000 Ома или 2к пише на уреда.
Може вместо 1 - на другият край на буксата - черният кабел.
Където може да опреш на чист метал.
Питай де, не се сещам кое те затруднява.
Цитат:
zxc0
Питай де, не се сещам кое те затруднява.
Благодаря за подробните указания дадени по-рано днес, ще ги следвам и ще споделя резултатите. Сега се прибирам от работа, та или по-късно или утре ще се постарая да ги направя. :thumbsup:
Защо не потьрси човек с опит да ти ги смени? Щеше да си спестиш всичко това. Ама то всичко идва от четенето в форума.
То не е сигурно, че чипа не е заминал все още. Не е сигурно, че са само тея 2-та. Нали затова са измерванията - да се определи кое е!
Велев имаше предвид лагерите.
Цитат:
VeleV.Klima
Защо не потьрси човек с опит да ти ги смени? Щеше да си спестиш всичко това. Ама то всичко идва от четенето в форума.
Реших да опитам сам, защото имах желанието да се справя без чужда намеса, а и процедурата не е от особена сложност.
Справих се лесно и без затруднения, но явно е станала грешка. Нима в оторизираните сервизи специалистите не грешат?!
А и както съм описал по-горе, събрах всичко по обратен ред, огледах добре неколкократно, но....
Та грешката може и да е моя, но може и да са други причините. Разбирам и критиката Ви, но станалото-станало, ако можете да съдействате с нещо, ще съм благодарен. :)
DEKS , очаквах че ще се справиш с измерването. Но ако смяташ че няма да можеш, няма проблем да ми го изпратиш да го диагностицирам. Ще направя каквото мога да го поправя.