SHARP AY/AE-XPC09JR или AY/AE-XP9HR за помещение 60 кубика
Здр. въпросните климатици са на промоция в технополис ето и линк1- SHARP AY/AE-XPC09JR :: Инверторни системи :: Инверторни системи :: Климатични системи :: Климатици :: Technomarket Bulgaria
линк2-http://www.technomarket.bg/products/09053187/sharp-ay-ae-xp9hr ,помещението което искам да отоплявам и охлаждам е 24кв.-60 кубика,външна изолация 5см стиропор и 10см вата в самия зид(къщата е дървена),тавана е изолиран също с 10см вата ,с пвц дограма ,изложението е южно и лятото е доста горещо. Не разбирам от климатици ,чета из интернет и се колебая въпросните климатици ще се справят ли с помещението или ми е необходима 12-ка ? Как да избера място за вътрешното тяло ,какви са критериите ? Стаята е 6 на 4м с 3 прозореца по 110 на 140 см .Мерси предварително на отзовалите се !
Отговор: SHARP AY/AE-XPC09JR или AY/AE-XP9HR за помещение 60 кубика
Най добрия начин да разбереш дали тези климатици ще свършат работа в твоя случай е да успееш да пресметнеш реалните загуби на помещението. Машината трябва да може да ги покрива с някакъв запас, който да ти стига и в най студените дни. В общия случай /средно месечна температура за съответното населено място/ оразмеряваш по номинална мощност на машината, а за най студените дни гледаш максималното топлотдаване при минусовите температури.
Ето едно добро начало: Как да определим необходимата ни отоплителна мощност? - Статии - Термосиликат ООД
Това,което ще кажа е минимум 12-ка и по възможност от по-мощните.Пак наблягам минимум 12-ка.Ще попитате защо минимум 12-ка?!Защото е къща ,защото е дървена,защото минимум 2 от стените са Ви външни.Предполагам сте и на 1-вия етаж.С тези 3бр прозореца загубите са Ви големи.Само минуси.Извикайте специализирана фирма за оглед,за да Ви препоръчат най-доброто на място.
Имам пряк поглед точно върху тези 2 модела, но 12-ки. НR-определено добре топли кубатурата която си посочил (дори и повече) - къща приземен, етаж с висок таван и изолирана. Машината не е мръднала почти 6 години. JR - топли 2 година бебе в около 50-52м3, на първи етаж панелка, но без изолация. Двата модела са добри размразяват рядко и са незабележими в помещението.
Другия вариант е този SHARP AY/AE-XP12HR - SHARP AY/AE-XP12HR :: Инверторни системи :: Инверторни системи :: Климатични системи :: Климатици :: Technomarket Bulgaria ,предполагам,че с него няма да имам проблеми.Каква ще бъде приблизителната месечна сметка за отопление на въпросния климатик ? В момента се отоплявам с френски конвекторни печки-Airlec и най-високата ми сметка е 140лв ,топля още 1 стая 10кв. ,освен въпросната и бойлер.Мерси!
Брей, техното с 50% долу.....Според мен и двата Шарпа си заслужават на тази цена... Взимай ако ги има още...:ole
Сметката зависи от желаната температура. Ако се настрои добре със седмичен таймер на климатика, предполагам, че при нормална зима ще е 30-50лв. месечно за стаята. :)
Единственото ми колебание е дали 9-ка или 12-ка ,помагайте понеже искам да го взема днес или утре ? По принцип къщата лесно се стопля и е добре изолирана,затова си мисля за 9-ката ,но от изчетеното в интернет е за помещения до 20кв. и 50 кубика ,а моята е 60 кубика-24.кв. ,температурата която искам да поддържам е около 21-23 градуса. Става въпрос за Пловдив.
12-ицата вземай, минимумите са еднакви, ще имаш и повечко мощност.И 9 ще се справи, но за твоя сигурност си вземи 12-ица.Само ако вземаш от ТЕХНО-то, гледай да няма дефекти, че сигурно са някакви единични изостанали бройки.
Дори и на редовната цена машините са си чудесни. За 12-ка HR гори около 40лв помещение подобно на твоето със зададени 24-25 градуса.
Добре де ,сметката е такава 60 кубика по 60 вата = 3600 вата,9-ката има номинал 3200 вата и макс 5000 вата за отопление ,защо тогава ми е необходима 12-ка ?
Ами да речем, ако стане -15,-20 ,9-ката може да не ти стигне като мощност и ще се мъчи машината.Машината се подбира по номиналната мощност, понеже е проектирана при тази мощност да работи най-облекчено.
Ясно ,да поръчам 12-ката и това ,разликата в месечната сметка не мисля ,че ще е по-голяма от 10-15лв между 2-те машини нали ?
То разлика няма да има в консумацията, сметката зависи от загубите на помещението.И 9 и 12 ще отопляват при един и същ разход едно и също помещение.Практически 9 и 12 са едни и същи машини със софтуерни разлики.
Благодаря ,улеснихте много избора ми ,при изложените факти няма за мислене .Вземам 12-ката за разлика от 180 лв да си "вържа гащите" казано по български.Благодаря на всички включили се!
- - - - - - - - - -
Изтървах промоцията от чудене,вече ги няма шарп ..........................