RAS-285 GDR не вдига капака
Колеги, моля за помощ! Имам Тошиба RAS-285GDR. Работеше перфектно допреди 3 дни. При последния опит да го включа се оказа, че не може да си вдигне капака. Мигаше най-лявата лампа /зелен цвят/. Издаваше шум като че ли се опитваше да го вдигне, но не успяваше. Отворих и огледах механизма, който движи капака, но не видях някакви проблеми - не ми се струва износен. Отстраних напълно капака и с молив задържах пластината за затворен капак. При натисната пластина бучи, като я освободя - спира. Бученето идва някъде от дясната горна част, къде предполагам е и моторчето, което върти зъбния механизъм за повдигане на капака. Звукът е като от въртящ се механизъм /поне на мен на това ми напомня/.
Пробвах да изключа климатика за известно време, но не помага.
Междувременно ще пробвам да пусна диагностика.
Та... вие сте на ход.
Отговор: RAS-285 GDR не вдига капака
Аз залагам на износено моторче. Надявам се не се спира и пуска всеки ден?
Изпратено от моят MI 5s с помощта на Tapatalk
И аз имам подобен проблем, следствие на ежедневното пускане и спиране на подобна машина. Такива моторчета не се монтират от години и в най-чепатите цепеници от нисък клас. Как не се научиха тия говеда от Тошиба...
Цитат:
Първоначално публикувано от
dodo_pv
И аз имам подобен проблем, следствие на ежедневното пускане и спиране на подобна машина. Такива моторчета не се монтират от години и в най-чепатите цепеници от нисък клас. Как не се научиха тия говеда от Тошиба...
Снимай моторчето, може да помогна...
Да си отварял и затварял капака, преди да започне да прави този номер? Зелената лампа мисля, че мига, ако е спирал тока.
Цитат:
ivan74
Снимай моторчето, може да помогна...
Благодаря, може още да изкара. Поразбил се е редуктора вътре, било нормално. Пази ги за зор-заман резервните моторчета, че са скъпи.
Може да не е от моторчето. Капакът трябва да се отваря известно време след изключването на климатика, а не веднага. Има известно време за установяване в крайно положение. Ако се отвори по-рано, после не се отваря панела, а се чува само въртенето на мотора и предавките. Ако това е проблемът трябва да се отвори капакът, да се изчака да спре мотора, да се затвори, като се провери, че щипките на капака са добре затворени и същевременно леко да се притиска навътре панела, докато спре да се чува шум от движение на мотора и предавките. Ако панелът е плътно прилепнал, вече може да се включи климатика.
Цитат:
microclim@
Фиксирай го там с некой чеапата цепеница тоз капак!;):lol:
Имаш ли си представа за модела или просто трупаш постове? Смятам , че би трябвало да коментират хора, които искат и могат да помогнат на Nako-bako.
Пробвай с опция- комфортен въздушен поток, тогава мисля не вдига капака и няма да избие авария.
:offtopic:Нямам представа за модела, кой го знае ква брада е..! Това беше към dodo_pv за цепеницата...
1 Прикачен файл(ове)
Ето нещо относно мигането на светодиод. Валидно е и за европейски и японски Тошиба. Ако зеленият мига бързо /5Hz/, значи е записана грешка и трябва да се прочете кода.https://forum.setcombg.com/attachmen...id=26259&stc=1
Колега дай някаква обратна информация. Твоят опит може да е полезен на някой от нас. Оправи ли се? Какво му беше?