Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 53

Да бойкотираме билетите продавани от водача в градския транспорт

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Member Аватара на sclera_bg
  Тук е от
  Aug 2003
  Мнения
  465
  #1

  Да бойкотираме билетите продавани от водача в градския транспорт

  Мъча се да бъда добросъвестен гражданин, не коментирам* новите цени на билетите за софийския градски транспорт (въпреки че увеличение от 50% за талоните, който ползвам ми се струва меко казано множко, я аз да поискам 50% увеличение на заплатата..., да не говорим за идиотщината да се продават талоните по 10 [а защо не по 100?] и за това че ако с моето 4 членно семейство, ако искаме да пътуваме с талони от Борово да центъра трябва да се бръкнем за 24 лева в брой, като нямам право да дам от талона си на никого) и се готвя да си плащам за удоволствието.

  Обаче: Няма да преглътна факта, че водача на превозното средство ще ми продава билет за 80 стотинки, което е с 15% (по-точно 14.8%) по-скъпо. Защо така бе другарки и другари? Да не би на всяка спирка да има автомати за продажба на билети (както беше в Прага преди 18 години)? На повечето спирки няма и помен от пункт за продажба на билети! С какво съм виновен, ако реша да ползвам транспорт след 20 часа и нямам билет или талон, че да ме "штрафират" така? (штраф [от руски] - глоба)

  Твърдо съм решен, макар рядко да ми се случва да нямам билети, да бойкотирам до дупка тази мила инициатива на градския транспорт и приканвам всички, който ползват транспорта в София да сторят същото. Ако пътниците масово бойкотират тези цени, не си плащат глобите, завеждат дела, мисля че малоумниците ще отменят тази идиотия. Моля някой правно запознат да каже, може ли да се заведе дело в Страсбург по този въпрос? Въобще как да си търсим правата?

 2.  
 3. Super Moderator Аватара на FearMe
  Тук е от
  Jan 2001
  Мнения
  17,572
  #2

  Re: Да бойкотираме билетите продавани от водача в градския транспорт

  sclera_bg, точно от кое се жалваш - по-високата цена с 10 стотинки, комплектната продажба на билети или факта, че изобщо се плаща за градския транспорт?

  честно казано ми е писнало от неоснователни мрънкания (не визирам теб конкретно, не се товари). цените ви са такива, защото не си плащате. ако плаща един, трима не плащат. то че градският транспорт е за :cens: си е вярно, но я да видим как се развиха нещата в различните градове:

  1) варна - приватизираха линиите, цените се вдигнаха, пуснаха контрольори, хората си плащат, фирмите дръпнаха напред, вкараха относително нови автобуси

  2) софия - линиите остават изцяло (или в по-голямата си част ) общински, за да може да се субсидират от общината, че да не плаща негово величество софиянецът реалната себестойност (както е и с повечето неща); самите превозни средства се скапаха, хората (къде от възмущение, къде от чувство за собствено "величие") не плащат, вкараха контрольори - хората започнаха да ги бият (отново защото са толкова велики, че кметът сигурно трябва да им плаща, за да се возят в градския транспорт) - > всичко стана БОЗА

  не искам да възбуждам спор "софия vs. 'провинция' ", защото нито софия е София, нито провинцията е провинция. искам да наблегна на самосъзнанието и отговорността, които липсват някъде, а там, където липсват са налице гореописаните неуредици

  ако ти, аз и той си плащаме редовно - идеално. само дето на всеки един от нас се падат по 10, които не плащат
  защото когато се чувстваш длъжен да бъдеш контра дори и когато НЕ СИ ПРАВ ще си понесеш последствията ( в случая високата цена на билетчетата )

  някой да е ревнал за новите цени на топлоенергията в (уффф... къде увеличението беше най-голямо)?
  и да ревнат хората, нищо няма да стане. защото а) не са в софия, б) защото след като има увеличение, значи има причина

  знаеш ли какво правя аз, когато си изям сладоледа на улицата? държа си опаковката в ръка до следващото кошче
  днес като излезеш на улицата виж колко хора правят така....

 4. Member
  Тук е от
  May 2006
  Мнения
  379
  #3

  Re: Да бойкотираме билетите продавани от водача в градския транспорт

  аз искам в превозните средства на градския транспорт да има кондуктори.

  причини :

  1. повече пари за градският транспорт
  2. по-чисти и по запазени автобуси, трамваи ...
  3. повече работни места
  4. ...

  5. джагалите няма да се возят без пари
 5. Senior Member
  Тук е от
  Dec 2003
  Мнения
  1,687
  #4

  Re: Да бойкотираме билетите продавани от водача в градския транспорт

  Контрольори трябва да има и zaphodb спомена достатъчно основателни причини. Тия контрольори трябва да се отнасят към пътниците като към хора, а не като към животни (има и такива случаи, и то по отношение на напълно редовни пътници). Тия контрольори трябва да са твърди към нередовните пътници (без никакви изключения!), но пък и да не прекаляват без да са предизвикани (факт е, че често самите нередовни пътници си търсят боя - всеки си има граница на търпението, включително и контрольорите).

  Няма логика билетът да се продава от водачите на по-висока цена. Виж - ако будките за билети работеха до толко късно, до колкото и самия градски транспорт - нямам нищо против - бързал си, не си стигнал навреме, щото трябвало да мляснеш гаджето още веднъж - не си смогнал да си купиш билет - значи дай 10 стотинки отгоре... Но поне и да имаше гишета за билети на всяка спирка (както каза и sclera_bg).

  Друго на ръка - надали има и логика да се вдигат цените на билетите през 1 година без да има подобрения в условията на градския транспорт.

  Но бих задал и един такъв въпрос: дали СКГТ е виновна за това, че цените на билетите се повишават, а заплатите ни остават същите? Защо трябва да не си дупча билет, за сметка на което да си имам разправии с контрольорите (които си вършат работата!), като по тоя начин постигам две неща - първо, опорочавам контрольорите като "институция" и хората започват да ги мразят повече (доста често - неоснователно), и второ, показвам се като абсолютен 'нещастник', който уж е облечен добре примерно, пък се цигани за едните 50 стотинки (или колкото там ще са)... Защо трябва да обвинявам СКГТ и контрольорите й за нещо, за което те не са виновни?

  Ако някой търси нечия конкретна вина, да я търси в лицето на управляващите и "социалната" им политика.

  Вместо да не си дупчим билети, по-добре да излезем на улицата и открито да протестираме срещу начина на живот, който ни се налага (не предлага, а налага!), а не да се опитваме по заобиколни начини да изразяваме недоволство. Защото ако шансът да постигнем ефект с открити протести е малък, то резултатът от 'пасивните протести' пък ще е абсолютно нулев, даже ще се отрази на самите нас отрицателно след немного време.

  ...
  'Ай стига, че нещо много се разписах и почвам да се нервирам...

 6. Senior Member
  Тук е от
  Mar 2003
  Мнения
  2,045
  #5

  Re: Да бойкотираме билетите продавани от водача в градския транспорт

  FearMe го е изписал точно както трябва.

  Преди 1-2 години гледах някакъв репортаж "в автобусите във Варна и Пловдив има климатици !!!!!!!!!" и едно огромно удивление.
  Само дето ние и тогава си плащахме по 60 стотинки независимо дали си на кеф или не ...

  Ако и в София всеки си плащаше нямаше да има такива "аномалии". Е да ама само с 10% ...

 7.  
 8. Member Аватара на sclera_bg
  Тук е от
  Aug 2003
  Мнения
  465
  #6

  Re: Да бойкотираме билетите продавани от водача в градския транспорт

  Мислех че съм го написал съвсем ясно: Не искам да си купувам билет от водача с 15% по-скъпо! Неслучайно започнах поста си с това че се опитвам да съм съм съвестен гражданин. '62 набор съм (в социализъмa ни възпитаваха много по-сурово) и имам две деца, които се мъча да науча на ред. Не си спомням случай през последните 5 години да не съм си дупчил билет - дори и за една спирка. Правя най-редовно луди скандали с останалите пътници в подкрепа на контрольориите, както и с контрольорите, когато се правят че не забелязват гаврещите се с тях цигани. Но все в един момент на човек почва да му писва.
  Нека да протестираме първо за тези билетчета, пък утре и за друго можем ... (днес в София, утре и в други градове... )

 9. Senior Member Аватара на glarus
  Тук е от
  Aug 2003
  Мнения
  1,846
  #7

  Re: Да бойкотираме билетите продавани от водача в градския транспорт

  това увеличение няма да доведе до нищо хубаво, освен хората да си карат повече колите ... като купиш 2 билетчета в едната посока и пак толкова да се върнеш са си около 3 литра газ даве и повече, кой ще се качи на приятните автобуси еми почти никой. не че сега 2 лева за 4(5) билетчата не е пак оправдано да си отидеш с колата, ама вече ще си е излишен разход. А удобството е несравнимо. Ако не увеличът картите тогава ще стане интересно. Явно целта е да се купуват карти или да се увеличът автомобилите с цел автобусите да са по празни и да се запазват. Не знам и аз. През последните 5 години не съм видял нещо нормално да е направено в тази страна освен отмяната на казармата

 10. Member
  Тук е от
  Jun 2002
  Мнения
  168
  #8

  Re: Да бойкотираме билетите продавани от водача в градския транспорт

  На шофьорите, според мен не им е работа да продават билети, така че е нормално (поне според мен) когато се продават билети в автобуса да са на по висока цена.
  Никой никого не кара да си купува билети от шофьора, като не искаш да плащаш повече си купуваш от там където и когато се продават.

  Пътуваш често: купуваш си талони или карта.

  Докато всички не си заплащат пътуването, положението с градския транспорт няма да се подобри и ще го отнасят тези, които си плащат...


 11. Member
  Тук е от
  Nov 2004
  Мнения
  496
  #9

  Re: Да бойкотираме билетите продавани от водача в градския транспорт

  А какво да правя със старите билети, които имам? Мога ли например да си ги дупча по два?

 12. Senior Member
  Тук е от
  Dec 2003
  Мнения
  1,687
  #10

  Re: Да бойкотираме билетите продавани от водача в градския транспорт

  Цитат Първоначално публикувано от Avis
  А какво да правя със старите билети, които имам? Мога ли например да си ги дупча по два?
  Отиваш на гише, където се продават билети, доплащаш си и ти ги подпечатват като 70-стотинкови (или пък ти ги заменят с нови).

 13. Junior Member
  Тук е от
  Oct 2005
  Мнения
  52
  #11

  Re: Да бойкотираме билетите продавани от водача в градския транспорт

  Абе айде стига с тия оправдания,че в Европа било еди как си,да там може и билетите да са по 100 лв ама и заплатите са 10 пъти го големи и всеки път като вдигат цените обясняват на народа, че такива били стандартите там и нали се евро интегрираме та за това трябвало да е така ами като се евро интегрираме да ни вдигнат и заплатите и тогава ще плащам и билет по 10лв ако искат.Сега не само,че няма да плащам по скъпи билето ами и ще се бия с контрольорите.Много заспал робски народ сме и ни правят на маймуни. Защото всичко приравняват с Европа най-вече цените хайде сега и заплатите да ни приравнят и пак ще си говорим * *

 14. Member
  Тук е от
  Nov 2004
  Мнения
  496
  #12

  Re: Да бойкотираме билетите продавани от водача в градския транспорт

  Цитат Първоначално публикувано от BerkStock
  Цитат Първоначално публикувано от Avis
  А какво да правя със старите билети, които имам? Мога ли например да си ги дупча по два?
  Отиваш на гише, където се продават билети, доплащаш си и ти ги подпечатват като 70-стотинкови (или пък ти ги заменят с нови).
  Благодаря; лошото е, че имам само някакви започнати талони. Може все пак да попитам в някоя будка. Не че е някаква голяма болка, де.

  И да се върна към темата. Когато вдигнаха цените на маршрутните таксита от 1 лв. на 1.50, не видях някой да протестира. Всъщност не съм и разбрал кога точно се е случило, не пътувам често.

  Добавено, не си заслужава ново мнение:
  От 01.07.2006г. до 30.07.2006г. в Столична компания за градски транспорт - Център за реализация на приходи ще осигури замяна на неизползваните билети от граждани, както следва:

  - билети за еднократно пътуване - над 10 броя
  - билети с талони за три и пет пътувания - при ненарушена цялост на билета.

  Замяната ще се извършва по стойност на представените билети на адреси:
  - пл."Възраждане" №1 - тел. 987-33-46
  - бул. "Княгиня Мария -Луиза" №86 - бюро за абонаментни карти - тел. 92-36-260.

 15. Junior Member
  Тук е от
  Oct 2005
  Мнения
  52
  #13

  Re: Да бойкотираме билетите продавани от водача в градския транспорт

  Ами никой не протестира защото на фона на масата много малко хора използват маршрутни таксита в сравнение с градския транспорт а и градския транспорт е по-удобен като покритие на маршрути и е по-популярен

 16. Member Аватара на sclera_bg
  Тук е от
  Aug 2003
  Мнения
  465
  #14

  Re: Да бойкотираме билетите продавани от водача в градския транспорт

  Цитат Първоначално публикувано от Avis
  ....И да се върна към темата. Когато вдигнаха цените на маршрутните таксита от 1 лв. на 1.50, не видях някой да протестира. Всъщност не съм и разбрал кога точно се е случило, не пътувам често.
  Много точно казано! Маршрутните таксита в София (не знам как са другаде) са една безкрайна тема. Искам само да отбележа, че публиката, която ползва този вид превоз дава чудесен "народопсихологичен" разрез на нашето общество: (извинявам се за глвните букви, но просто се ядосвам само като си представя) НАТЪПКАНИ БУКВАЛНО КАТО ГОВЕДА, ХОРИЦАТА СМИРЕНО СЕ ЛАШКАТ ВЪВ ВЪЗМОЖНО НАЙ-МИЗЕРНО ОБОРУДВАНИТЕ БУСОВЕ, ТЪЛПЯТ СЕ И БЪРЗАТ ДА СЕ НАТЪПЧАТ ОЩЕ ПО ЗДРАВО, СЛУШАТ ЧАЛГИЦАТА ПУСНАТА ОТ ПРОСТАКА ШОФЬОР и така нататък и така нататък. Ако само за една седмица хората бойкотират ТОВА (ама говоря за 100% бойкот) с едни ясно предявени изисквания - да видим какво ше стане. Да, ама не...

  Като за начало аз искам да не плащам 15% по-скъпо билет, купен от шофьор. 100 пъти повторих че съм добросъвестен пътник, но това не го приемам!!! Често ми се случва да работя до 20-22 часа, понякога забравям да си купя предварително билет, и какво? Нека на всяка спирка да има автомат за билети, и тогава шофьора да ги продава по 8 лева единия - така го разбирам, но другото - не!

 17.  
 18. Member Аватара на myrshavija
  Тук е от
  Nov 2004
  Живее в
  София, Дружба 2
  Мнения
  382
  #15

  Re: Да бойкотираме билетите продавани от водача в градския транспорт

  Какво се случва като не си платиш тока навреме? Лихва. Някой протестира ли? Не. Какво се случва като не си купиш навреме билетче? Купуваш по-скъпо от шофьора. Някой протестира ли? Да. И защо така? Хайде да си имаме уважението!
  Има 2(два) варианта - да си купш в движение и да си купиш докато автобусът е на място. Ако купуваш в движение, шофьорът се разсейва и така рискуваш живота на останалите, които са си купили билети навреме. За твоя не говорим, ти си отворен. Ако купуваш когато е на място и сте няколко такива отворени, автобусът не тръгва, докато не си купите всички и губите времето на останалите, които са си купили билети предварително(будалите).
  Е, нямам нищо против билетите продавани от шофьора да са по-скъпи. Даже мисля, че двойно по-скъпи ще е по-удачно. Така ще има по-малко отворени. А дали изобщо трябва да се продават билети от шофьора е съвсем друга тема. Който иска да се вози си купува билет предварително. Който не си е купил, без значение поради каква причина, не се вози. И при колата е така: зареждам - карам. Не зареждам - ходя пеш. Освен това плащам данъци, такси, ремонт ... И не се оплаквам. Който не го устройват условията в градския транспорт - да не го ползва.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

 1. Xiaomi смартфони - модели, мнения, обсъждане
  От kod във форум Смартфони, телефони
  Отговори: 257
  Последно: 01-10-21, 17:41
 2. Отговори: 3
  Последно: 08-11-14, 13:57
 3. Нова линия София Будапеща от WizzAir. БИЛЕТИТЕ СА ПО 2 ЛЕВА!
  От kod във форум Хоби и свободно време
  Отговори: 9
  Последно: 21-04-12, 11:42
 4. Продавам транспорт с оптика ,и 160 GB HDD
  От shanko във форум Приключили продажби
  Отговори: 1
  Последно: 17-01-11, 21:28
 5. ДА БОЙКОТИРАМЕ ТОПЛОФИКАЦИЯ!!!
  От radop във форум Клуб Оксиморон
  Отговори: 78
  Последно: 18-02-06, 09:30
SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе