Страница 1 от 69 1231151 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 1025
Like Tree325Одобрявам

Събитията в Гърция

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Super Moderator Аватара на FearMe
  Тук е от
  Jan 2001
  Мнения
  17,442
  #1

  Събитията в Гърция

  преди малко бяха обявени следните новини, засягащи гръцката криза:

  1. половината от 200-милиардния дълг е опростен
  2. тя дори ще получи допълнително 100 милиарда помощ
  3. обмисля се национализирането на някои банки
  4. в помощ на бюджета ще има допълнителна приватизация
  5. за инвеститори вече ще бъдат допускани и развиващите се страни

  и така, да помислим върху горните решения и какви ще бъдат последиците

  започваме отзад-напред, защото е най-лесно и весело да бъде коментирано

  5. УРА! развиващите се страни ще помагат да се оправят развитите. no comment. или по-добре нека има малко comment, защото неща са навързани здраво.

  за който не знае - щатите се крепят само и единствено на най-големия си кредитор, чиито пари поддържат стабилността на долара по единствената причина, че петрол се купува само с долари. неофициално това е "нефтен стандарт", аналогичен със "златния стандарт", но да не задълбаваме. накратко - този кредитор е омразният Китай. да, Китай държи Щатите на повърхността.

  перспективата Китай да държи и Европа на повърхността плаши Щатите - те се изказали, че Европа има и сама сили да се справи, и не й трябват инвестиции от развиващите се страни.

  3. и 4. вървят заедно, като комбинираният ефект е много "весел" - държавата дава реални активи в ръцете на Някой срещу инфлационни хартийки, а в същото време приватизира (разбирай поема на плещите си, за да не кажа отзад) фалирали банки с огромни задължения. крайният ефект от всичко това - този Някой стана още по-богат, в смисъл, че си притежава още по-голяма част от държавата. "Хубаво е да си Някой", както е казал поетът

  1. и 2. колкото и да изглежда като "танто за кукуригу" това жонглиране със 100 милиарда, всъщност това е много интересен ход. вадят се от обръщение едни 100 млрд, чието връщане е невъзможно (хеле пък с лихвите), като по този начин се намалява инфлационната тежест, която в някакъв бъдещ моменти би се появила при евентуалната поява на тези пари на пазара, но в същото време се "помага" с едни нови 100 млрд, които реално в този настоящ момент ще натежат и натиснат еврото надолу.

  нека за секунда изясним 1-2 неща. хората мислят за парите като за едни неща, дето си ги държиш в сметката и ако нямаш 5 лева в нея, значи нямаш 5 лева. в банковата система нещата стоят другояче. ако един банкер няма 5 лева в сметката, той решава и си вписва 5 лева, като отсреща си записва, че има да дава 5 лева.

  по същия начин стоят и банковите заеми към държавите, в частност Гърция. вече дадените заеми са изконсумирани като реални пари, влезли са в обръщение и дали имат да се връщат или не към крайния им създател, който е банката и както изяснихме тя и без това никога не ги е имала реално, това няма значение - зад тях има реални транзакции между трети лица, има движение на активи и наличността на тези пари е абсолтно ирелевантна за тези трети лица - те са поели последиците на тези транзакции. опрощаването на тези 100 млрд "тежи" само и единствено на банките, но на тях не им дреме - те ще си направят още 100 млрд.

  упс, ами те май точно това и правят

  тук държа да уточня, че има много малка разлика дали въпросната помощ ще е банкова или от спасителния фонд на ЕС. в крайна сметка парите, дори и да бъдат внесени от държавите-членки от бюджетите им, те в крайна сметка отново са същите виртуални хартийки, които централните им банки ще създадат, когато си поискат. така че те не тежат на данъкоплатеца, както всички подозират. България е малко по-особен случай, защото ние сме във валутен борд и безконтролното създаване на пари е леко ограничено, но то сигурно нашата вноска в този спасителен фонд ще е колко...? 10 000 евро?

  извинявам се за дългия ферман, но просто исках да споделя веселието си от най-важното в цялото това събитие:

  на развиващите се страни ще бъде позволено да спасят развитите
  Този пост е редактиран от hristoslav2; 12-08-20 в 00:29.

 2.  
 3. fbr
  fbr е офлайн
  Senior Member
  Тук е от
  Jul 2007
  Мнения
  1,476
  #2

  Re:Спасяването на Гърция :)

  Само не мога да си обясня в случая, какво обезпечение са получили банките, за да дадат тези кредити на Гърция. И ако е имало обезпечение, защо съдия-изпълнител вече не го продава, а ако е нямало, защо банките, които са дали необезпечени кредите, все още не са фалирали. Аз си мисля че Европа ще излезе по-силна от ситуацията ако остави пазара да си свърши работата, макар че той(пазара), все пак ще си я свърши, но след продължителна агония,

 4. Super Moderator Аватара на FearMe
  Тук е от
  Jan 2001
  Мнения
  17,442
  #3

  Re:Спасяването на Гърция :)

  ти вярваш в "невидимата ръка на пазара"?!

  P.S. тук говорим за заем към държава. какво обезпечение? това да не е леля Гицка да си купи фритюрник на изплащане?

 5. Senior Member
  Тук е от
  Aug 2002
  Мнения
  8,778
  #4

  Re:Спасяването на Гърция :)

  Тия "малак-и" ( бел.ред - знам какво значи , пиша го защото са такива ) само на заем живеят и ако не им дадат друг - почват бунтове. Нека си заложат островите за заема и да видим дали няма да се разработят.Казвам Ви - това е държавата която ще унищожи ЕС.

 6. Member
  Тук е от
  Nov 2002
  Мнения
  839
  #5

  Re:Спасяването на Гърция :)

  Ще унищожят ако им позволят . Нали не мислиш че едни англичани или германци ще излязат по прости от гърците .

 7.  
 8. Senior Member
  Тук е от
  Feb 2007
  Мнения
  3,750
  #6

  Re:Спасяването на Гърция :)

  Това ще е 16 фалит за последните 100 години на Гърция. Ние сме будалите, те даже няма да пият студена вода, а по едно узо и ясо отначало.....

 9. Senior Member Аватара на estqwerty
  Тук е от
  Feb 2003
  Мнения
  3,124
  #7

  Re:Спасяването на Гърция :)

  е ще ходя на почивка значи все пак.
  утре отварят кръчмите!

 10. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  38,393
  #8

  Re:Спасяването на Гърция :)

  Правилното решение беше да променят експресно правилата на еврозоната, така че с решение на 60% от държавите членки да могат да изхвърлят членки от еврозоната - Гърция и Италия.

  Италия е най големият длъжник от всички членки 25% от общите дългове са техни...а събраните пари във фонда няма да стигнат за Гърция и тях. Така че ако се издънят /а натам отиват нещата/ пак ще трябва да увеличават спасителният фонд с още един трилион евро.

  Следя ситуацията от 3-4 месеца...Гадните французи пак извъртяха нещата в тяхна полза и другите страни да им плащат простотията/разбирай решенията/. Именно френските банки държат по голямата част от дълга на Гърция и ако трябва да се опрощава дългът половината от тях ще фалират и трябваше френските данъкоплатци да плащат рекапитализацията им-тоест алчноста на директорите им.
  Сега с последното решение, германците ще платят 211 милиарда евро от онзи 1 трилион с които трябва да се вдигне капитала на европейският фонд, французите по-малко 110млрд....дори словенците ще кихнат 7 млрд....
  http://www.efsf.europa.eu/about/index.htm

  Единствено финландците направиха нещо за да защитят националният си интерес - поискаха гаранции за дадените от тях пари в предният спасителен транш за Гърция и ги получиха.

  Цитат Първоначално публикувано от BLUE1
  Това ще е 16 фалит за последните 100 години на Гърция. Ние сме будалите, те даже няма да пият студена вода, а по едно узо и ясо отначало.....
  Да и аз го знам, няма да им е за първи път....Ядат, пият и после другите им плащат сметката.
  По закон държавните им служители задължително получаваха 13-та и 14-та заплата. Държавната им администрация е страшно раздута ,а и Гърция е на второ място по укриване на данъци в Еврозоната след Италия.
  В началото на 20 век гърците са колкото нас 3 милиона/сега са 20 милиона/, но тогава взели да раздават гръцко гражданство на всеки който им каже че има гръцки произход/дядо му,баба му/ и поиска - особено на мургавелковци от близкият изток - Ливан, Сирия, Ирак, Йордания...а както знаем арабите са си мързеливи - наемат работници от Индия и Филипините да им бачкат....

  Вече две години гърците само увъртат и не предприемат почти нищо да си оправят сами бакиите. Само говорят за приватизация ама нищо не са предприли досега.
  В момента дългът на Гърция е малко над 360 милиарда евро тоест 180% от БВП.
  По план до 2020 година гърците трябва да го намалят до 120% от БВП.


  Движението Окупирай Уолстриит ми харесва все повече -трябва поне 4000 банкери от инвестиционни банки и фондове да бъдат вкарани доживотно в затвора заради безхаберие и алчност....
  http://www.occupytogether.org/ на този сайт става синхронизирането на действията на протестиращите
  http://occupywallst.org/

 11. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  38,393
  #9

  Re:Спасяването на Гърция :)

  Гръцкият премиер Георгиос Папандреу обяви, че ще се организира референдум дали да се приемат условията по новия европейски пакет от помощи. Явно е голям малоумник и не си дава сметка за последиците, ако гърците отхвърлят споразумението....
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4261171

 12. Senior Member Аватара на estqwerty
  Тук е от
  Feb 2003
  Мнения
  3,124
  #10

  Re:Спасяването на Гърция :)

  Цитат Първоначално публикувано от hristoslav2
  Гръцкият премиер Георгиос Папандреу обяви, че ще се организира референдум дали да се приемат условията по новия европейски пакет от помощи. Явно е голям малоумник и не си дава сметка за последиците, ако гърците отхвърлят споразумението....
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4261171
  няма да го оставят да го направи - особено на тази тема.
  това е все едно някой да направи референдум в българия. няма начин.
  гледах някакво филмче за гърция - искат да обявят дълга си за омразен и да не плащат изобщо.

 13. Super Moderator Аватара на FearMe
  Тук е от
  Jan 2001
  Мнения
  17,442
  #11

  Re:Спасяването на Гърция :)

  последното позволено обявяване на дълг за омразен е на ирак, но и там има една тънкост, че след официалното му обявяване, щатите изтръпват и в рамките на 1 ден се решава да се използва друг термин, защото повлече ли крак, после е щяло да стане страшно за тях

  hristoslav2, би ли се аргументирал защо смяташ така (за малоумниците и т.н.)?
  как реално си представяш фалирането на цяла държава и изобщо смяташ ли го за възможно?

 14. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  38,393
  #12

  Re:Спасяването на Гърция :)

  Цитат Първоначално публикувано от FearMe
  hristoslav2, би ли се аргументирал защо смяташ така (за малоумниците и т.н.)?
  как реално си представяш фалирането на цяла държава и изобщо смяташ ли го за възможно?
  Трябва да си много прост да искаш референдум по този въпрос в такъв момент. Цяла Европа се мъчи да ги спаси/както и себе си покрай тях/ а той плюе на целият им труд и изразходвани пари на данъкоплатците им.

  Референдумът е политически ход от негова страна - прави си пиар пред народа - вижте ме мене големият демократ ще се съобразя с това, че не искате да си платите сметката.....Така бяга от отговорност и я прехвърля на народа. Целта му е да спаси фамилната си партия - Пасок.

  Собствените му съпартиици са против него и даже 6 от членовете на партията му в парламента напуснаха, а заместник председателя на партията му си подаде оставката. В момента партията му е с мнозинство от 1 член в парламента....Опозицията в Гърция е против...и му поискаха оставката.

  Имаше анкета в Гърция преди 10-на дена и резултатите бяха следните
  62% - срещу споразуменията и изплащането на дълга
  36% - за
  2% - не могат да решат
  Може да се сетиш сам какъв ще е резултатът от референдума...

  Ако гръцкото правителство организира референдум /за което нямат пари - наличните ще им стигнат до 11 декември ,а гърците ще гласуват против споразумението и това ще доведе до задържането на последният транш, което пък ще доведе до фалит....Фалита на Гръция ще доведе до срив на еврото и индексите на световните борси - от там и нова по-тежка световна рецесия.

  Другият вариант е Гърция да напусне Еврозоната - така еврото ще се вдигне и износът на Европа ще се срине....Но остава Италия чиито външен дълге е 1900 милиарда, а другата година /2012/ трябва да платят 400 милиарда които те нямат.....

  Грешката е в самата организация на приемане на членове в еврозоната. Трябваше членовете да имат обща фискална политика - еднакви закони и данъци !!! За да станеш член, трябваше икономическото ниво на развитие /производителност, доходи/ да е на нивото на членовете на организацията. Това означава, че до момента само Германия, Люксембург, Дания и Лихтенщайн щяха да бъдат в еврозоната - всички останали държави щяха да са още на опашката.

 15. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  38,393
  #13

  Re:Спасяването на Гърция :)

  АП: Папандреу се отказа от референдума
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4268931

 16. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  38,393
  #14

  Re:Спасяването на Гърция :)

  Гърция. Държавният дълг - 2012 около 200% БВП
  http://www.vestifinance.ru/videos/507

  http://www.vestifinance.ru/videos/504

 17.  
 18. Super Moderator Аватара на FearMe
  Тук е от
  Jan 2001
  Мнения
  17,442
  #15

  Re:Спасяването на Гърция :)

  свежо, а?

  http://www.huffingtonpost.com/2011/1...n_1084314.html

  накратко - Германия и Франция имат идея за създаването на микро Еврозона в Евросъюза, само за отличници
  изнасилиха по-малките и по-слаби страни, сега искат да се скрият зад нови стени

  викате, България да тича да влиза в Еврозоната, а?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 69 1231151 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

 1. Спасяването на България
  От FearMe във форум Клуб Оксиморон
  Отговори: 23576
  Последно: Днес, 01:28
 2. Пералня Haier WNA 600 TE закупена от Гърция
  От stefan_gb във форум Бяла техника
  Отговори: 0
  Последно: 25-01-08, 20:10
 3. Магазин за електроника в Гърция (Солун)
  От 4a4i във форум Дъра-Бъра
  Отговори: 1
  Последно: 08-01-08, 17:07
 4. Присъди доживот в Гърция за кражба от еврофондовете
  От Vandal във форум Коментирай новина
  Отговори: 3
  Последно: 08-06-07, 17:09
SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе