Страница 1010 от 1031 ПърваПърва ... 9601000100810091010101110121020 ... ПоследноПоследно
Резултати от 15,136 до 15,150 от общо 15455
Like Tree5801Одобрявам

Спасяването на България

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Senior Member Аватара на edi1
  Тук е от
  Jan 2007
  Живее в
  Ямбол
  Мнения
  7,664
  #15136

  Отговор: Спасяването на България

  Това ,че аз съм добре, значи ли че всички обикновени хора са добре.Така като гледам, май хич не е така.Фалшивия кумир е ЕС, който има образа на панацея на България и който кумир постоянно се насажда от всички места, видиш ли не можем без него.Както е видно от световната практика, очевидно може да си нормална държава в Европа и без да си в ЕС.Цели романи могат да се напишат, малко е мястото.На прима виста ти давам два термина - субсидиране /съюзно и държавна помощ/ и свободно движение на капитала.Това са основните две неща при "преговорите" за влизане в ЕС..Да прибавим като трето и "преструктуриране" на икономиката - сиреч закриване и продаване на печеливши дейности /виж свободно движение на капитала/Всички сте умни хора, можете да мислите.Вижте каква е структурата на икономиките на Франция и Германия и ги сравнете със структурите на икономиките на другите държави.Вижте и структурата на нашата икономика.Вижте регламентите, касателно защита на местното производство.В момента няма по-планова и регулативна икономика от тази в ЕС и тя се планира много лесно - с общия бюджет и регламентите.Замислете се до какво водят регулациите на ЕС в последните години.Малък пример са жичните крушки.До преди забраната, огромната част от производството беше в ЕС.От влизане на забраната, производителите в съюза станаха търговци, внасящи от Китай.Има ли жични крушки на пазара, има.Къде са произведени в момента, там.Та толкова за реалната икономика, сиреч произвеждащата.И това е най-елементарния пример.Скоро да си се опитвал да гледаш животни, да произвеждаш земеделска продукция извън зърнените /планирано с разрешена по-висока субсидия/ и да реализираш получените продукти и тук и там.Не се и опитвай.Я да видим със свободното движение на капитала, как стоят нещата.Много малко от производствени или капиталоконцентриращи сектори е собственост на български търговци, като регистрация.Капитала свободно си заминава и нищо не можеш да направиш, поради забрана на съюза да се бъркаш там.Естествено има и морков - по-свободно движение, много достъпни забавления, възможност на учене и работа в другите държави, някои области на икономиката, които са с малък принос към общия продукт са оставени без регулации /пак планово/и имат полза от съюза, има доста хора, чийто живот е добър.Та, такива неща, които в общи линии не са в полза на обикновените хора.Тези на хранилката ги изключвам.
  Та, за мен членството в съюза има повече вреда ,от колкото полза, нещата не са само черно или само бяло.
  Избора ни вероятно трябваше да е такъв, който не ни привързва регулативно към някого, без да имаме право сами да си решаваме съдбата.
  Този пост е редактиран от edi1; 12-02-20 в 09:09.
  Gena_bs и hristoslav2 харесват това.

 2.  
 3. Kx
  Kx е офлайн
  Member
  Тук е от
  Jan 2008
  Мнения
  598
  #15137

  Отговор: Спасяването на България

  Доста манипулативно изказване на всезнаещия ед1.
  Единствено което се доближава до конкретен пример оставя следните въпроси:
  Колко жични крушки се продават в ЕС , след забраната ? И колко са били преди забраната?
  Колко крушки общо се продават в ЕС? Колко от тях са произведени в Китай и колко в ЕС? Преди и след забраната за жични крушки?
  Нещо не видях алтернативата на ЕС. Македония и Сърбия са пример как бихме изглеждали без ЕС....поне едно 20 години назад
  ivodivo одобрява това.

 4. Senior Member Аватара на edi1
  Тук е от
  Jan 2007
  Живее в
  Ямбол
  Мнения
  7,664
  #15138

  Отговор: Спасяването на България

  Нищо манипулативно няма ,това е положението.Всеки ден го виждам.А който не желае да се замисли си е негов проблем.Доста държави има, които си живеят идеално и без да са в ЕС.

 5. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  33,335
  #15139

  Отговор: Спасяването на България

  https://www.kommersant.ru/doc/425149...80%D0%B8%D1%8F
  «Газпром» готовится пересмотреть ценовые параметры контракта на поставку газа в Болгарию. По данным “Ъ”, вместо нефтяной привязки может быть использована индексация на основе западноевропейских хабов. По оценкам аналитиков, цена российского газа для Болгарии может снизиться более чем на 50%, до $140 за тысячу кубометров. «Газпрому» в любом случае пришлось бы пересмотреть формулу цены из-за обязательств перед Еврокомиссией в рамках урегулирования антимонопольного расследования. Кроме того, Болгария с осени сможет получать газ из Азербайджана, а также СПГ с мирового рынка.
  https://www.24chasa.bg/novini/article/8177524

 6. Super Moderator Аватара на FearMe
  Тук е от
  Jan 2001
  Мнения
  16,184
  #15140

  Отговор: Спасяването на България

  нищо манипулативно няма, просто е в човешката природа да преувеличава собствената си значимост и върху тази база човек да става (поне частично) сляп за всичко, което е извън житейското му мехурче

  с нищо не можеш да убедиш един брокер на борсата, че има свят и извън финансовите спекулации, както и не можеш да убедиш един кравар, че дейността му е по-маловажна от тази на магазинера, който продава произведеното от него месо... и обратното...

  най-важното в поста на еди обаче е нещо друго, което развенчава целия мит за свободната конкуренция, справедлив пазар и др. идеологеми, насаждани без доказателство - субсидиите и регулациите в т.нар. "капиталистически" свят са по-големи от едно време социалистическите

  с други думи, самите "капиталисти" разбраха, че без планиране и строги регулации се стига до безумства, с които икономическата история на САЩ изобилства в някои периоди, ама човек трябва да чете (и разбира!)

  и двете ми тези във висшото бяха на тема финансово планиране и прогнозиране, като за тях съм използвал 0 (нула!) материали от бг автори и 100% материали от uk/us автори (в оригинал, непреведени), защото:

  1. тогава в БГ планирането и прогнозирането бяха мръсни думи
  2. тогава на запад планирането и прогнозирането бяха издигнати в култ (и все още са, и ще стават още повече)

  в университета имаше точно 1 преподавател, който разбираше от материята, защото се беше върнал от 1 или 2 години специализация именно в тази област от ЗАПАД, а прекият ми научен ръководител ми каза в прав текст: "не разбирам от това, напиши го, аз само ще се подпиша под него, че е ОК"

  написах всичко това, не защото очаквам някой да повярва, че свободният пазар изобщо не е свободен, и че конкуренция на запад е мръсна дума и всеки се стреми към комунистическия монопол, само че го нарича "конкурентно предимство"

  написах го, защото ми писна от политическо лицемерие, на което се връзват и най-умните, не защото са глупави, а защото не отделят 5 минути да си ползват мозъка, а разчитат на медиите да им казват какво да мислят!

  хайде лек ден на всички
  badr и hristoslav2 харесват това.

 7.  
 8. Senior Member Аватара на ivodivo
  Тук е от
  Dec 2009
  Живее в
  Варна
  Мнения
  4,828
  #15141

  Отговор: Спасяването на България

  Цитат Първоначално публикувано от edi1 Виж публикацията
  Нищо манипулативно няма ,това е положението.Всеки ден го виждам.А който не желае да се замисли си е негов проблем.Доста държави има, които си живеят идеално и без да са в ЕС.
  Цитат Първоначално публикувано от edi1 Виж публикацията
  Това ,че аз съм добре, значи ли че всички обикновени хора са добре.Така като гледам, май хич не е така.
  Честно казано не те разбирам!

  Такива изказваня аз съм добре ама виждам другите не са - са просто манипулативни. Ами аз пък съпоставяйки какво беше до преди 20 дори 10 години виждам тенденция на положително развитие - всички около мен и наблюдения са ми, че хората живеят по добре! Строи се както през комунизма преди да западне да умере но за сметка на това изглеждат далеч по лицеприятно завършените начинания... Няма идеален свят но важно е да има развитие - това забелязвам. А ти може би забелязваш негативите само... Стигаме до чашата дето е наполовина пълна или празна май...
  Kx одобрява това.

 9. Senior Member Аватара на edi1
  Тук е от
  Jan 2007
  Живее в
  Ямбол
  Мнения
  7,664
  #15142

  Отговор: Спасяването на България

  Митко, затова казвам, че няма само черно или само бяло.Има и положителни неща, но има и гарантирано вредни във важни области.За мен е вредно държавата да се откаже от част от суверенните си права и да не може да провежда самостоятелна политика по повечето важни въпроси и тази вреда тежи повече от ползите.За мен примерно е много по-важно, че България не може да защити с държавна помощ собственото си производство от внос от съюза, субсидиран със такава забранена за нас държавна помощ /субсидия/, независимо с какви блага от съюза го сравнявам.Та вероятно е въпрос и на личен поглед върху темата, не оспорвам това.
  Този пост е редактиран от edi1; 12-02-20 в 10:44.

 10. Senior Member
  Тук е от
  Aug 2015
  Живее в
  Сев.-Изт. Б-я
  Мнения
  4,146
  #15143

  Отговор: Спасяването на България

  Цитат Първоначално публикувано от edi1 Виж публикацията
  че България не може да защити с държавна помощ собственото си производство от внос от съюза, субсидиран със такава забранена за нас държавна помощ /субсидия/.
  Дай пример.

 11. Senior Member Аватара на edi1
  Тук е от
  Jan 2007
  Живее в
  Ямбол
  Мнения
  7,664
  #15144

  Отговор: Спасяването на България

  Няма пример, държавна помощ е забранена априори.Забранени са мита, забранени са такси, маскиращи мита, забранена е държавна финансова помощ, сиреч пряко финансиране от държавата, освен ако съюза не ти разреши и то за някои сектори и т.н.Конкретиката я пише в регламентите за всеки отрасъл, които регламенти вече достигат стотици на брой.По сайтове и вестници нищо няма да намерите.

 12. Senior Member
  Тук е от
  Aug 2015
  Живее в
  Сев.-Изт. Б-я
  Мнения
  4,146
  #15145

  Отговор: Спасяването на България

  То за всички страни е така, не е само за България.

 13. Moderator Аватара на MitkoS
  Тук е от
  Mar 2005
  Мнения
  6,369
  #15146

  Отговор: Спасяването на България

  Цитат Първоначално публикувано от edi1 Виж публикацията
  Няма пример, държавна помощ е забранена априори.Забранени са мита, забранени са такси, маскиращи мита, забранена е държавна финансова помощ, сиреч пряко финансиране от държавата, освен ако съюза не ти разреши и то за някои сектори и т.н.Конкретиката я пише в регламентите за всеки отрасъл, които регламенти вече достигат стотици на брой.По сайтове и вестници нищо няма да намерите.
  Поредните клишета.
  Всичките регламенти са описани и са публични. И то точно по сайтове, ама не такива каквито четеш. И да, не е работата на (цитат)"вестниците" да описват регулациите в детайли.

  ... Ти си тоя който твърдищ, че информация за "регламенти" липсва. Не аз трябва да ти доказвам и посочвам наличието, а ти си този който трябва да докажеш липсата. Посочи нещо липсващо, пък аз после ще ти покажа къде го пише публично

  ПП.
  Дотациите в селското стопанство са социална политика (евтини храни за всички), а не са манипулации с държавна помощ.
  Когато почнеш да ядеш евтини полски портокали (произведени в Полша), тогава можеш да говориш за реални изкривявания.
  Този пост е редактиран от MitkoS; 12-02-20 в 13:08.
  Kx одобрява това.

 14. Kx
  Kx е офлайн
  Member
  Тук е от
  Jan 2008
  Мнения
  598
  #15147

  Отговор: Спасяването на България

  Цитат Първоначално публикувано от edi1 Виж публикацията
  Нищо манипулативно няма ,това е положението.Всеки ден го виждам.А който не желае да се замисли си е негов проблем.Доста държави има, които си живеят идеално и без да са в ЕС.
  Не видях нито един отговор на въпросите ми.
  Това че няма производство на крушки с нажежаеми жички в ЕС, не е лошо, ако то е заменено с производство на лед такива, които са по-високо технологични и енергоспестяващи.

 15. Senior Member Аватара на edi1
  Тук е от
  Jan 2007
  Живее в
  Ямбол
  Мнения
  7,664
  #15148

  Отговор: Спасяването на България

  Кх, масово големите са с повечето си производство извън ЕС, особено в последното десетилетие, да не говорим за осветление.Филипс примерно, а и не само, много отдавна закриха не само производствените мощности, но и производствените звена и се занимават с развой и франчайзинг.Масово се разпродават отделни звена от доскоро добри производители.Да не говорим за другите МЕТАБО, БОШ, както и почти всички производители бяла и черна техника, в огромната си част поръчват там и ако произвеждат то е извън съюза.Единици са тези, произвеждащи в Европа част от продукцията си след регулациите на съюзните управителни органи.
  Митко, къде съм казал, че регламентите липсват.Има ги и трябва да се четат, но не по сайтове и вестници.За тази работа си има специални издания НА ХАРТИЯ с автентичен текст.
  Ти правиш ли разлика между регламентирани дотации и държавна помощ изобщо.
  Очевидно не знаете, че всяка държава, съобразно времето на приемането и в ЕС има различни правомощия за дотиране и предоставяне на държавна финансова или нефинансова помощ за един или друг отрасъл.
  Този пост е редактиран от edi1; 12-02-20 в 14:16.
  Gena_bs одобрява това.

 16. Moderator Аватара на MitkoS
  Тук е от
  Mar 2005
  Мнения
  6,369
  #15149

  Отговор: Спасяването на България

  Ти като го знаеш това, посочи поне един пример - държавата Х член на ЕС, е предоставила държавна помощ на отрасъла си У, а България не може да го направи и страда от неконкурентноспособност спрямо държавата Х по отношение на същия този отрасъл У.
  ДОСЕГА НИКЪДЕ НИКОГА НЕ СИ ПОСОЧИЛ АДЕКТВАТЕН ПРИМЕР КЪМ ГОЛИТЕ СИ ТВЪРДЕНИЯ, КОЕТО ГИ ПРАВИ КУХИ (ТВЪРДЕНИЯТА) !

  Това твоето е "изрязала си ноктите и си мисли, че е отслабнала". Някакви четвърторазрядни недостатъци ги представяш като фундаментална катастрофа на членството на България в ЕС.

 17.  
 18. Senior Member Аватара на edi1
  Тук е от
  Jan 2007
  Живее в
  Ямбол
  Мнения
  7,664
  #15150

  Отговор: Спасяването на България

  Нямам намерение да образовам.За размисъл - размера на допустима субсидия в селското стопанство за всяка година подлежи на одобряване от съюза, тавана за субсидии, разликата в субсидирането в държавите преди и след 2004-а година, такива дреболии.Това много би следвало да Ви говори.Нали обичате да четете, всичко е написано, като започнеш от 57-а година насам, най-вече след 93-а година.
  Този пост е редактиран от edi1; 12-02-20 в 14:40.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

 1. Спасяването на Гърция :)
  От FearMe във форум Клуб Оксиморон
  Отговори: 1014
  Последно: 10-08-19, 12:22
 2. EON България
  От mitko715 във форум Черен списък
  Отговори: 8
  Последно: 31-01-12, 11:35
 3. Кой в България?
  От dedo pop във форум Общ - софтуер
  Отговори: 5
  Последно: 30-12-06, 20:32
 4. България - ЗА БЪЛГАРИТЕ !
  От Pat във форум Клуб Оксиморон
  Отговори: 9
  Последно: 26-07-06, 15:54
 5. Виртуална България
  От Pit във форум Дъра-Бъра
  Отговори: 1
  Последно: 22-07-06, 08:03
SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Този форум се задвижва, благодарение на Persy Сървър
Следвай ни
Горе