Страница 23 от 23 ПърваПърва ... 13212223
Резултати от 331 до 342 от общо 342
Like Tree79Одобрявам

Събитията в Азия

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  31,577
  #331

  Отговор: Събитията в Азия

  Този пост е редактиран от hristoslav2; 08-08-19 в 19:22.

 2.  
 3. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  31,577
  #332

  Отговор: Събитията в Азия

  Китайският конкурент на Space-X
  https://dambiev.livejournal.com/1680283.html

 4. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  31,577
  #333

  Отговор: Събитията в Азия

  Цитат Първоначално публикувано от tony34al Виж публикацията
  Aхаа, къде било заровено кучето.. Това с Хонг Конг, новата опорка ли е?
  Прочети...надявам се да ти е интересно
  https://forum.setcombg.com/%D0%BA%D0...%BD%D0%B3.html
  Много хитро и модно стана яхването на народното недоволство и използването му за политически цели чрез организирането на бунтове и цветни революции на чужда територия(както и на тяхното радикализиране), и така да се оказва натиск над съответната държава..Наивни дебили за участници сред народа колкото искаш.
  Неслучайно китайското МВнР предупреди Великобритания и САЩ да не мътят водите в града...

  Една от последиците от протеста в Хонконг, особено насилственият побой на двама континентални китайци (единият беше журналист) на летището в Хонконг, е обединяването на континенталните китайци с различни политически убеждения. Хората, които все още смятат, че протестът на Хонконг ще се разпростре до континенталната част, показват липса на фундаментално разбиране за Китай.

  Наистина няма основателна причина да се откаже всеобщо избирателно право на хонконгчани. Но след протестът на площад Тянанмън през 1989 г., китайското ръководство се опасяваше, че пандемичният лагер на Хонконг е западен троянски кон, разпространяващ демократична чума и цветна революция, за да подкопае силата на ККП.
  През 1989 г. имаше голяма демонстрация в подкрепа на протеста на площад Тянанмън в Хонконг. Докато след това Хонконг също изпитваше размирици, последният губернатор на британската колония Крис Патън решава през 1994 година да прокара избирателната реформа, която разширява избирателните права. Пекин счита това за нарушение на споразумението за трансфер на Хонконг.

  Хонконгският законодателен съвет, избран от Крис Патън през 1995 г., 2 години преди предаването на града, беше прекратен през 1997 г. Хонконг се върна до функционален избирателен район до 1994 г. с ограничен електорат на изборите през 1998 г. Това пося семето на недоверие между Пекин и пандемичния лагер. След 1989 г. и Тиананмън, Пекин по дипломатичен път беше спасен от западните санкции. С разпадането на Съветския съюз и социализма в Източна Европа, самият Китай се почувства малко несигурен и дори вътрешните дискусии сериозно говориха за възможността да се промени името на ККП на Социалистическа(КСП) ...

  През 1992 г. Дън Сяопин започва южното си турне в Шенжен на границата с Хонконг, заобикаляйки партийната бюрокрация и протоколи, използвайки личния си авторитет (тогава той нямаше официални регалии и власт в тази посока), за да потвърди модела на икономическите реформи в Шенжен и Гуангдонг , интегриран Китай и световната икономика.

  За да гарантира на шокираният хонг конгски бизнес стабилност и непрекъснатост , с отток на капитал от 2 процента годишно, КНР запази непокътната британската колониална система на управление (която съществуваше преди 1994 г.), което позволи на хонконгската олигархия да повлияе на правителството на Хонконг. БВП на Хонконг през 1993 г. е бил 27% от китайския БВП.  От гледна точка на Пекин, е по-добре да се работи с подчинения елит на Хонконг, отколкото с група бунтовнически пандемократи, които са твърде тясно свързани с Вашингтон.
  Ето биографията на NED Мартин Лий, председател на Демократическата партия https://www.ned.org/martin-cm-lee-biography  Тази договореност имаше отражение за Хонконг, особено когато интересите на магнатите за недвижими имоти доминираха в правителството на Хонконг. Цените на жилищата бяха изкуствено завишени с решение на правителството на Хонконг, ограничаващо продажбата на строителна земя. Тази ситуация се влошава след прехвърлянето на Хонконг в Китай през 1997 г., когато правителството на Хонконг изгражда само 2 хиляди единици обществени жилища годишно.

  Недоволството сред младите хора, породено от високите цени на наемите / жилищата по време на спад на икономическите перспективи, се дължи на факта, че Британското производство бе преместено в континентален Китай, а Хонконг започва да губи лидерство в областта на високите технологии (Шенжен -> Център), съсредоточавайки се върху финансите и недвижимите имоти ...
  Но по-голямата част от младежкото недоволство беше насочено към анти-континентални настроения. Толкова е лесно да се обвинява за всичко континента, от повишаването на цените на жилищата до закупуване на бебешко мляко на прах.

  Възходът на хонконгския национализъм всъщност е божествен дар за Пекин. Поради гарантирани настроения срещу континенталните китайци, протестиращите в Хонконг, които се стремят към по-демократично представителство, не получават съчувствие от жителите на континенталната част, особено когато протестиращите жители на Хонконг подчертават, че те са различни от континенталните китайци.
  След прекъсването на преговорите в Хонконг започна ескалация на насилието. В момента информацията за Хонконг масово се публикува в китайските официални медии. Доколкото Пекин може да сочи към Хонконг и да казва: „Виждате, че демокрацията, към която се стремят, е само управление на тълпата и хаоса“.

  Страхът от хаос е доста често срещан сред средната класа в континенталния Китай, особено след като стана свидетел на разпада на Съветския съюз, Цветната революция в Украйна и Арабската пролет. Хонконгският протест, правилно или несправедливо, вече е подаден в този контекст. В този контекст вероятно можете да разберете защо британецът Питър Бентли, който се противопостави на законопроекта за екстрадиция, изрази съжалението си за насилието от радикални демонстранти, които щурмуват законодателната власт. Бентли смята, че това забавя развитието на демокрацията в Хонконг и Китай в продължение на много години.

  Снощи аполитичният ми братовчед, залепен за екрана си с часове, гледайки пряко предаване за съдбата на двама китайци, отвлечени от протестиращи от Хонконг. Как можеш открито да победиш беззащитен китаец, който е в безсъзнание на летището на собствената си държава?
  Много китайци от континента са силно ядосани от случващото се в Хонконг. Ако по-рано бяха апатични, сега това е лично. За мнозина е много емоционално да видят онлайн как безпомощните им сънародници са вързани и безпощадно бити от крещящи тълпи.
  Сега хората призовават за отмъщение, така че китайското правителство изпраща НОАК да смаже бунтовниците. Вземането на решения в Китай няма да зависи от емоциите, но партията ще се опита да успокои ситуацията с помощта на медийния контрол. Сега много малко континентални китайски туристи ще пътуват до Хонконг.

  https://twitter.com/CarlZha

  Важно наблюдение на Макс Блументал:

  Мелисса Чен пише:
  Това, което стана с мъжете задържани и подложени на физическо насилие от някои демонстранти в летището на Хонконг, е ужасно и трябва да се прекрати сега. Но той работи за The Global Times, пропагандистско подразделение на китайската държава, и той не е журналист и не трябва да го наричат така.  Докато този член на CFR работи за германския правителствен отдел на DW и е част от неправителствена организация, финансирана от канадското правителство и фондовете за мека сила на САЩ, тя омаловажава насилието срещу друг журналист, тъй като той работи в медиите на официално определеният враг...

   
  През 1984 г. Лондон и Пекин се договарят, че Хонг Конг ще бъде върнат на Китай през 1997 г., но неговата специфичната икономическа и политическа система ще бъде запазена за още половин век – до 2047 г. Договоркатае: една държава две системи - двоен юридически статут.
  Официално Хонконг става част от комунистически Китай, но се ползва с автономно управление и запазва своята прочута либерална икономическа среда. Сделката изглежда изгодна за всички – Великобритания се избавя частично от клеймото „колонизатор“, жителите на града ще запазят икономическия си просперитет, а властите в Пекин ще продължат да ползват Хонг Конг като свой търговско-финансов прозорец към света.
  Тънкият момент обаче е в балансите – колко широка ще бъде автономията на Хонг Конг, до къде точно ще се простира контрола на Китай над града и колко бързо ще върви процесът на хомогенизация между бившата колония и огромната държава, от която тя е била откъсната през 1842 г. Официално сега Хонконг е „специален административен район на Китай“, който се управлява от главен управител (де факто министър-председател), избиран от Държавен съвет, оглавяван от премиера на Китай.
  Преди това главният управител трябва да бъде номиниран от т.нар. Комитет на избирателите, в който влизат 1200 бизнес лидери и правителствени чиновници. Ясно, че управителят на Хонг Конг не може да бъде избран без одобрението на Пекин. Понастоящем постът се заема от Кари Лам, която е с китайски етнически произход, но служи в британската колониална администрация на града още от 1980 г.

  Хонг Конг не е диктатура като континентален Китай, но далеч не е и демокрация. В града няма всеобщо избирателно право. Половината от представителите в местния парламент се излъчват от т. нар. функционални общности – нещо като професионални корпорации, които обикновено са лоялни към Пекин, за да запазят бизнеса на своите членове. И тази сложна форма на дирижирана демокрация съвсем не е измислена от китайските комунисти, заложена е от бившите британски колонизатори. Същевременно обаче в Хонг Конг се запазва типичната за Великобритания пълна свобода на словото, събранията и демонстрациите. Освен това китайските съдилища нямат юрисдикция върху бившата колония. Британците са си оставили лост за натиск и влияние.

  В Хонг Конг и по-рано е имало протести срещу властта, но мащабът на демонстрациите, започнали през юни т.г., надхвърля всичко познато до сега. Поводът за недоволството стана внасянето за разглеждане в местния парламент на законопроект за екстрадицията. А причината - убийството в Тайван на 20 годишната си приятелка от 19 годишен гражданин на Хонг Конг, който трябваше да бъде екстрадиран и съден в Китай.

  В медиите в Хонг Кног веднага обявиха, че законопроектът ще отвори път за екстрадиция на дисиденти в Китай, където въобще няма разделение на властите и съдилищата не са независими(не че някъде по света са..).

  На 16-ти юни по улиците на Хонг Конг внезапно излязоха близо милион души (макар че властите дават по-ниско число). И за разлика от масовите протести през 2014 г., този път демонстрантите бяха настроени за решителен сблъсък. Много от тях се бяха въоръжили с бухалки и парчета арматура и влязоха в стълкновения с полицията. На 1. юли демонстрантите се събраха отново като този път успяха да проникнат в сградата на парламента, където изпотрошиха компютрите и мебелировката. На другия ден полицията „отвоюва“ парламента, но исканията на протестиращите ставаха все по-радикални – оставката на Кари Лам, освобождаване на всички задържани участници в бунта и разследване на действията на полицията, която, впрочем е смятана за една от най-професионалните и заслужаващи доверие в света.

  Властите опитаха да потушат протестите с отстъпки – Кари Лам заяви, че спорният законопроект за екстрадицията ще бъде оттеглен и се извини за силовите действия на полицията. Въпреки това демонстрациите продължават като ситуацията се усложни, защото миналата неделя неизвестни маскирани нападатели, въоръжени с бухалки, нанесоха побой на част от протестиращите в метрото. Предполага се, че побойниците са били наети от китайските мафиотски организации Триади.

  Протестите в Хонг Конг имат няколко измерения. От една страна те са насочени срещу твърде ускорената политическа интеграция на града в Китай, а от друга са сигнал за сериозни социални и културно-демографски проблеми. След 1997 г. социалното неравенство в Хонг Конг, което и преди не беше малко, се усили още повече. Градът е подложен на масирана имигрантска инвазия от страна на китайците, която никак не радва коренното население. Пришълците подбиват цената на работната сила, говорят северномандаринско наречие на китайския, което е различно от местното, и променят културния облик на града, в който вторият официален език английският е говорен от приблизително половината жители. Цените на жилищата в Хонг Конг с едни от най-високите в света – „евтин“ масов апартамент струва по $24 хил. за кв. м., поради което все по-малко хора могат да си позволят собствен дом.

  Натискът на Пекин върху Хонг Конг се усилва и поради променените икономически съотношения между бившата колония и континентален Китай. Именно през последните две десетилетия се случи китайското икономическо чудо, което превърна най-многолюдната държава в света във втора икономическа сила на планетата. През 1993 г. хонконгският БВП е бил 27% от този на Китай, а днес вече е под 3%. През 1997 г. половината от китайския износ е минавал през хонконгското пристанище, а сега този дял е под 13%. Близките до Хонг Конг райони на Китай се развиват много бързо и вече започват да хвърлят икономическа сянка върху бившата колония. И ако през 1997 г. предаването на суверенитета над Хонконг изглеждаше като съединяване на две не чак толкова различни по мащаб икономики, то днес то вече прилича на пришиване на копче към балтон като балтонът е континентален Китай.
  Историческа фотография: 1 октомври, 1968,г. Хонк Конг.
  На висящите плакати е написано: «Да живее Китайската Народна Република!» «Високо държим великото знаме и идеите на Мао Цзедун и смело крачим напред!»
  А година по-рано, през 1967 г. в Хонг-конг става бунт на левите работници против британските колониалисти...
  Този пост е редактиран от hristoslav2; 16-08-19 в 23:01.
  morandis одобрява това.

 5. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  31,577
  #334

  Отговор: Събитията в Азия

  https://dambiev.livejournal.com/1685581.html

  Китайска вилица
  Китайски иновации за борба с протестиращите. Устройството вече предизвика много шеги относно факта, че е необходимо да се подава ток към него за по-голяма ефективност.


  Този пост е редактиран от hristoslav2; 19-08-19 в 20:54.

 6. Senior Member Аватара на Lupus
  Тук е от
  Aug 2003
  Живее в
  София
  Мнения
  11,673
  #335

  Отговор: Събитията в Азия

  Е, все пак е хуманно. Защото можеше да е тризъбец с заострени върхове.

 7.  
 8. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  31,577
  #336

  Отговор: Събитията в Азия

  Протестиращите в Хонконг откриват че Telegram, показва телефонният номер, независимо от настройките за поверителност
  За много протестиращи вече е твърде късно
  https://habr.com/ru/news/t/464855/

 9. Senior Member
  Тук е от
  Dec 2017
  Мнения
  1,654
  #337

  Отговор: Събитията в Азия

  В интернет , в телефони и таблети няма нищо поверително и скрито. Как може някой изобщо да си помисли обратното. Заложени са множество вратички още в самия андроид.
  Gena_bs и Kx харесват това.

 10. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  31,577
  #338

  Отговор: Събитията в Азия

  Ракетни новини от КНДР  В КНДР вчера преминаха изпитания на нови балистични ракети с малък радиус на действие.
  Сред основните екстри на новата система - възможност запуск на няколко ракети от една пускова установка, а ракетиет са с повишена мощност.
  Японците заявяват, че далечината на полета е била 380 километров, при апогей 97 километра и скорост 6,5 маха.

  Ким явно обича да изстрелва ракети...

 11. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  31,577
  #339

  Отговор: Събитията в Азия

  Цитат Първоначално публикувано от tony34al Виж публикацията
  Aхаа, къде било заровено кучето.. Това с Хонг Конг, новата опорка ли е?
  https://dnes.dir.bg/na-fokus/kak-vas...tite-v-honkong
  В авангарда на протестите е сдружението "Контрол върху човешките права в Сянган (Хонконг)". Още от 1995 г. то получава средства по линия на Националния фонд за демокрация в САЩ (NED). По данни на фонда от 2018 г. общият размер на сумите надвърля 3,95 милиона долара.

  Тези цифри са само върхът на айсберга, защото повечето разходи на фонда не се огласяват с оглед "чувствителността на информацията от гледище на разпространението", изтъква китайският вестник. NED се представя като неправителствена организация, но е тясно свързан с Конгреса и разузнаванията на САЩ, бил е задкулисен организатор на голям брой цветни революции.

  Обвиненията към САЩ се подкрепят с препратка към германския в. "Ханделсблат". Той публикува статия, според която САЩ призовават Хонконг и Пекин към сдържано поведение, а същевременно провокират конфликти чрез препоръки, действия и финансиране.

  На този фон изглежда съвсем логично решението на пекинските власти, забранили на два американски военни кораба да се отбият в Хонконг. Нежеланите гости получиха отказ за достъп и до пристанище Циндао.
  http://en.people.cn/
  Този пост е редактиран от hristoslav2; 29-08-19 в 13:38.

 12. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  31,577
  #340

  Отговор: Събитията в Азия


 13. Senior Member
  Тук е от
  Dec 2017
  Мнения
  1,654
  #341

  Отговор: Събитията в Азия

  Цитат Първоначално публикувано от hristoslav2 Виж публикацията
  https://dambiev.livejournal.com/1685581.html

  Китайска вилица
  Китайски иновации за борба с протестиращите. Устройството вече предизвика много шеги относно факта, че е необходимо да се подава ток към него за по-голяма ефективност.


  Май започнаха да "влизат в час" :

  https://globalnews.ca/video/5842548/...on-protesters/

  - - - - - - - - - -

  Преди да дойде полицията , протестърите спират метрото за да попречат на граждани да отидат на работа. Господата със сивата и синята ризи впечатляват когато единия извади чук срещу тях , а и поведението им като цяло
  Този със сивата риза прилича на шаолин.

  https://www.newsflare.com/video/3113...id-on-saturday8

  На 0:25 го оцелват с прашка но не трепва :

  https://www.newsflare.com/video/3112...ent-supporters
  Този пост е редактиран от Mig82; 02-09-19 в 01:28.

 14. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  31,577
  #342

  Отговор: Събитията в Азия


Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 23 от 23 ПърваПърва ... 13212223

Подобни теми

 1. Термопомпа от Китай ...
  От Mega във форум Други марки климатици
  Отговори: 11
  Последно: 06-10-14, 23:56
 2. Пазаруване на ТВ от Китай
  От fena81 във форум Телевизори
  Отговори: 20
  Последно: 14-04-14, 20:28
 3. Intel отваря нов завод в Китай
  От kod във форум Новини от SetCombG.com
  Отговори: 0
  Последно: 27-10-10, 08:00
 4. Помощ внос от Китай (Vertu)
  От MG във форум Смартфони, телефони
  Отговори: 4
  Последно: 28-10-09, 13:54
 5. Задача 114 (2000 г пр.н.е. Китай)
  От DarkSaber във форум Логически задачи
  Отговори: 7
  Последно: 13-12-04, 18:10
SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 15 години!
Този форум се задвижва, благодарение на Persy Сървър
Следвай ни
Горе