Врагът на българина се крие в самия него
Kafka, какво си се хванал за тая църква? Споменава се веднъж в статията с мнение, което би могло да се отнесе към всяка религия (няма религия подкрепяща прогреса) и веднъж като заклеймила богомилството, което пък като че ли е изяло каймака на обвиненията в тази статия.
Дзвере, бъркаш моето момче. Прилагам собствения си аршин към себе си. Едно е да оплюеш някого по подразбиране, когато той няма начин да се защити и, по-важното, няма как да те чуе и да направи нещо по въпроса, съвсем друго е да кажеш "замисли се, говориш глупости".
Вяра или доверие? Еднакви неща ли са? А и да са, в Германия наивни ли са да си плащат данъците без да роптаят, въпреки че знаят, че ще отидат за социална помощ на някой лентяга? Глупав ли е този, който вярва на пилота на самолета, че ще успее да го приземи където трябва, или пък този, който не се вози в самолет, защото ги "знае" пилотите какви са? Трябва ли да карам като малоумен, щото ако не се утрепа сам все ще се намери друг малоумник да ме блъсне?
Барни, имам работа и нямам нерви, брат. Говори си, не знам как да ти викам - Тате? Не си знаех настройките по default, ма ти ми ги обясни; мерси.
Не знам на какво викаш вяра и на какво - доверие. В случая няма особена разлика. Вярвам в закона и държавата, във властта и в данъчната система ако щеш. Не вярвам в българските изпълнители. Тоест, не вярвам, че тая система в България функционира въобще, освен на приказки. То кво да вярвам ,аз съм се блъскал в нея...
И от друга страна същите, които ме мачкат и унищожават системата ме бият по главата и с мокър парцал, за да ме светнат, че съм тъп, че не й вярвам!!!!! Еми - по голяма наглост от това - здраве! Аз на системата бих повярвал, ако те се махнат от нея.
Което не ти е станало ясно, Татенце, вече няма и да ти го обяснявам. Втръсна ми да ми набиваш твоите ценности подкрепени с мъдри приказки и обръщения...
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">няма религия подкрепяща прогреса<div align="right">Originally posted by barnie*-*15/09/2004*:* 21:59:11</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Влез в първата срещната църква и попитай какво казва Бог след сътворението на Адам и Ева !!!!
barnie също като автора стреляш на посоки занимавайки се всъщност със злободневни проблеми. [:D][:D]позитивизъм[:D] [:D]
Църквата и неината 2К годишна история през погледа ня в."Стандарт" в частност на г.Славков който всъщност не казва кой е виновен за дупките по пътищата имайки в предвид може би богомилите....[}:)]
"Турен акъл в глава не стои." Народна поговорка, която често цитира баща ми. Всичко в статията боли. Не е цялата истина според мен и е малко непоследователна, но и темата е такава. Лупус помниш ли като си говорихме за обществения договор?
Според мен проблема не е в българина, да всичко написано е вярно малко или много но ние като нация не живеем сами на света. Всеки е такъв какъвто е защото се е оформил като личност взаимодействайки си с тези около него.
Питам аз чували ли ста за Буров, за Стамболов, а за Дебелянов? Те неса ли българи? Ние сме голям народ и нация и ни очаква само добро занпред. Не е нужно да се прменяме сами, ще се променим живееки заедно с останлите европейци. Макар че е всеобщо мнението че масата средни европейци са тъпи (може би вярно) , според мен така ни се струва. Мисля че това е някакъв вид мъдрост от тяхна страна, небива да съдим някой който не разбираме. Темата е обширна и затова разпокъсано пиша, за което моля да ме извините. Хората са еднакви по целия свят. Такива "анализи" и този в частност е валиден за всеки народ по земята малко или много. Ние си мислим че само ние сме такива защото сме заобиколени само от българи, нали :-) Сигурно ще възразите .... и аз ще се съглася с вас но нито вие нито аз познаваме чуждите народи както познаваме българите така че едва ли ще е много вярно , каквото и да кажем за тях. А и важни са следствията все пак нали? Целия живот на човека е съпътстван от поредица големи или малки "начала", нека поставим началото на нашия обществен договор. Трима да сме, победили сме :-)))
BOKOB - да и кажа - били сме народ , ама сега сме си баш "род".
То църквата ни е е дна , какво остава за хората - поповете се карат , бият , стрелят , убиват
виждал и си поп да проси за църква , който обаче кара джип "Чероки" и пуши "Ротманс Плочка - аз видях - и то няколко- сигурен съм че под расата си имаха "ютии" , но не посмях да проверя .
истината е една
Слаб народ- силна ръка (трябва ни някой недосегаем , неподупен , който да вкара ред и дисциплина при нас - ние с времето ще се оправим . Ще ме питате защо - какво ни е на нас ?
Ще ви кажа - крадливо племе сме . И преди и сега всеки гледа какво да завлачи на аванта , без много да му пука- както по "татово време " всеки се прбираше я с багажник с цимент в него , я със ръчна количка с повит вестник, я със един варел пълен със щипки - , я с камион с водопроводни тръби и тн. , и сега е същото - предната фирма в която работих официален вносител на дъна от модел "Х" - фалира след 5 г. на върха и сега бившите и управители от свои фирми продават точно такива дъна "Х", на занижени стоки с намалена гаранция и още мноооого други неща . - та пак казвам крадливо племе сме - няма да се оправиме сами
( даже и аз сега крада от служебния нет за своя сметка - но и моето време скоро ще дойде - всеки си плаща - неззависимо по начина )
kafka, ей сега ще ти дам едно хипотетична ситуация да ти покаже дали пък статията и моята "стрелба напосоки" все пак няма нещо общо с дупките по пътищата.
Хваща се Боян да оправя пътищата по пътя между А и Б. Оправя ги, но на следващия ден, когато Стамат казва на Драган "Браво на Боян, добра работа е свършил с тоя път", Драган без да се замисля отговаря "А знаеш ли го колко пари е свил, докато го е правил? Знаеш ли, че ще се скапе след 4-5 години и оня пак ще иска да го оправя, за да си прибере комисионната?". Минават 4-5 години, на позицията на Боян вече е Стамат, който, след като е попрегледал сметките, кандидатите за работата и какво ли още не, не намира никакъв начин Боян да е краднал нещо докато е оправял пътя. Дупките по пътя А до В обаче вече са със застрашителни размери.
А кажи ми сега какво желание би имал Стамат да оправи този път? Когато знае, че каквото и да свърши, колкото и усилия и нерви да вложи, реакцията на Драгановци ще е една: "Мани го тоя, представям си каква комисионна е взел само за да ни оправи пътя". Дали в такъв случай Стамат не би се чувствал задължен да си поиска комисионна, поне като го плюят да има защо?
Воков, мерси брат, че се включи, че вече бях взел да се изнервям. Ок. Сега може и да стане дискусия.
Та: Барни, ей сега ще ти дам отговор.
Отварям статистическите справочници и гледам - какво? През последните няколко години, поне откакто е царчето на власт, БВП само расте. Манна небесна. Расте чудесно.
След няколко години с тоя темп ще се изравни с БВП на република България през 80-те години на миналия век.
Ще го изравни!!! При условие, че в нормалните страни голяма част от продуктите се използват инвестиционно в нова производствена дейност и БВП расте, а от 1980 да кажен година техниката и технологията средствата за производсдтво са отишли в космоса и скоро дори няма да е необходимо да се работи!!!
Отварям платежния баланс на страната - майна - вътре само минуси....
Страницата с външния дълг не искам да я отварям, щото там го подменяха, ама всеки велик английски финансист си мълчи по въпроса и имаше подмяна при едни цени, при едни условия, при едни хеджиращи лихви на суапа.... Мама мия. Необходим е на всеки средноинтелигентен човек половин час и никаква подготовка по икономика за да се разбере защо така не бива да се прави. Най - малкото не бива да се прави сделка с валути без защита от валутен риск - забележете - с държавни пари.
И закономерно ми възниква въпроса: в тая държава повече се строи или повече се краде?
Виж си цифрите и ми отговори.
И кажи на Боян да продължава да ми приказва какво е построил. Ще го изслушам с радост. Нямам нищо против него.
Но като цяло цифрите по - добре говорят.
@Воков,
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Лупус помниш ли като си говорихме за обществения договор?
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Помня, ама се питам - той съществува ли? И не е ли време да се пренапише и преподпише? Колко гласуват в момента за една управляваща партия - 20-25%? Другите или са гласували против нея или въобще не са намерили за кого да дадат гласа си, или което е най-лошото - просто им е през оная работа кой ще управлява.
И какъв е тоя договор дето е казано, че за решения с особена важност се прави референдум, а тия 20% казват на останалите 80% - още не сте дорасли за референдум. (пример - членството в НАТО)- т.е. имаме диктатура на малцинството. А като го погледнеш това управляващо малцинство - леле, мале - тюрлю гювеч. Все едно търговците в храма са станали Свети синод.[:(!]
Нямаш нищо против Боян, но пак би го оплюл, нали? БВП-то ни е достатъчно основание да оплюеш и него, и Стамат, че и целия български именник.
Предложих ти да се защитиш, да ми покажеш, че не подхождаш по този начин. С какво ми отговаряш? С приказки за управниците. Що все си мисля, че има и неща, които не са в тяхната власт? Както си тръгнал, утре ще ги обвиняваш и за ПМС-а на жена ти.
Не съществува обществен договор, много ясно. Само предизборни обещания.
Кой се е подписал под него?
Кой е поел отговорност за изпълнението му?
Кой поне се е отчел докъде го е докарал?
Никой. Това е просто една вече остаряваща предизборна транспаранта, която може би ще бъде скоро заменена.
И каква е файдата пак да "подписваме" тоя договор? Не стана ли ясно, че той се отнася само за нас?
Единствения договор, който признавам, е механизъм за контрол на обществото върху властта. И дори механизъм за сменянето й. Само тогава може да се емнат да изпълняват "договори".
@Барни, вчера бях уморен много и те приех насериозно. Ама днес. Извинявай ,ама ти хич не си в час какво ти говоря. Още един път ако го повториш тоа изречение с оплюването, ще ти е за първи път. Има ли значение за теб въобще аз какво ти пиша или ти на кой пишеш? Сигурно не. Еми - пиши си :))))) Успех. Може да станеш писател.
Върни се в началото на темата. Прочети добре какво е написал Lupus, след това кликни на линка към страницата и прочети статията. Съпостави я с писанията си в тази тема. Ще откриеш много съответствия. Аз пък ще поставя нещата в прав текст.
Аз съм съгласен със статията и с мнението, че позитивизма не може и не трябва да ми бъде натрапен отгоре. Мисля, че трябва да направя всичко възможно да гледам по-положително на нещата и най-вече на хората, да не обвинявам властта за всичко под слънцето и да не търся начини да се докопам до нея. Ако нещо не е наред, да проверя първо дали нещо аз не съм крив преди да хвърля обиненията върху Вуте.
Ти не признаваш авторитета на статията и като такава я намираш за пореднато обида към българите, защото някакси не можеш да си представиш, че нещо друго би могло да се пише. Оплакваш се от властта, покрай нея и от журналистика, от полиция и какво ли още не. Мислиш, че няма никакъв смисъл да променяш каквото и да било в себе си като ги гледаш останалите на какво дередже са. Най-много да те вземат за балама, пък и точно те са виновните ти да се чувстваш и държиш така в момента. Не си позволяваш да мислиш какви ползи би имал в далечно бъдеще ако положиш малко усилия сега.
Така ли е наистина? Това ли е твоята позиция?
Не знам какво е, но си мисля, че не си си чел добре учебниците по психология.
Тъй е, авторитети не признавам. За мен всички са хора, дотук си прав.
Оттук нататък обаче волно си сумирал думите в изречения.
Не стана ясно откъде знаеш, че аз нямам волята и желанието да променям нищо в мен? Ти откъде го разбра това? Много чудно. За мен е ново. Т.е. аз не претърпявам никакво развитие, тъй ли :) Евалата. Чаткаш.
Имам само една забележка. Не знам дали има модератори или администратори, ама от доста време насам темата на дискусията между мен и теб стана не статията, ами аз? Това струва ми се е доста спам за триене.
СЛушай, не искам вече да ти отговарям на въпросите? Не ти ли стана ясно? Пиша си колкото да загубя някоя минута, и малко да се разтушавам, не го ли схващаш? Ясно ми е, че от писането тук файда няма и на никой главата няма да стане по - мека и да вкара това, което не е влязло.
edit: Всъщност и ти не ми отговори на въпроса за цифрите нищо. Все едно го няма. Приемам едното от двете: или просто механично си пишеш без да четеш, или че нямаш какво да отговориш. И като взема предвид, че и последния ти отговор е папагалско повторение на предните ти постове, но с перифраза...
И все пак статията е посредствена и както се доказа нищо смислено не провокира[}:)]
Защо не пише примерно за невероятно тъпата банкова система за кредитиране на малкия и среден бизнес и че единствения възможен начин е да си ипотекираш далака или някой бъбрек само при условието че имаш личен лекар който ще те изкорми ако си предплатил за операзията по тарифи на банката с включен ДДС.
Борхес пише за лотарията в древен Вавилон, че ако бедняк спечели към наградата автоматично се прибавя избождане не едното му око.
21 век е, разправят технологията е напреднала , дрогата също и не боляло много.
@kafka,
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">И все пак статията е посредствена и както се доказа нищо смислено не провокира</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Кой и с какво доказва това??? Смисъла и е да провокира размисъл (у тези, които са способни да мислят).
По-нататъшния ти текст няма никаква, ама нииииикаква връзка с нея.
Както се казва: "Нерде Ямбол, нерде Стамбул". Ти въбще чел ли си я???
Не ме кефи Lupus.
Всичко е споменато набързо без особенно задълбочаване.
Паднал е много "стандата" на журналистите явно.
Ами не само това автора се държи така все едно пише за последно.