Резултати от 1 до 3 от общо 3

В болниците ще се доплаща официално

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,687
    #1

    В болниците ще се доплаща официално

    [size=14px]В болниците ще се доплаща официално[/size]

    Здравната система в България е изправена пред нова промяна - още от следващата година пациентите може би ще трябва да доплащат за лечението си в болниците и отделно част от стойността на услугата да се поема от частните здравноосигурителни дружества. Правителството обсъжда през 2006 г. здравната каса да не покрива напълно лечението на осигурените пациенти в болниците, както е в момента, обяви вчера председателят на управителния й съвет и заместник финансов министър Кирил Ананиев след старта на преговорите за новия Национален рамков договор.

    Ограничаването на основния пакет от услуги на касата и развиването на частните здравни фондове залегна в предизборните платформи на всички партии. Сегашният здравен министър проф. Радослав Гайдарски наскоро предложи законопроект, който въвежда доплащането в болниците. Конкретно решение за бъдещата финансова схема в здравеопазването обаче все още няма - то ще зависи от политическата воля на коалиционните партньори и от бюджета, допълни Ананиев. Това трябва да стане ясно до края на октомври.

    Ако се вземе решение за въвеждане на новия модел, сме готови да внесем промени в Закона за здравното осигуряване, потвърди зам.-здравният министър Емил Райнов. Едната поправка ще разреши кешовите плащания от страна на пациентите, които в момента официално са забранени, но на практика редовно се правят "под масата". Според д-р Виктор Златев, член на управителния съвет на касата, доплащането няма да бъде много високо. Засега обаче никой от идеолозите на промяната не се ангажира с конкретни данни за това какво точно ще плащат пациентите. Кирил Ананиев единствено посочи, че трябва да има механизъм държавата да поеме разходите на хората с по-нисък социален статус.

    Успоредно с доплащането трябва да започнат да работят частните здравноосигурителни фондове. Едната обсъждана идея е те да покриват определени диагнози в болниците. Според другия вариант здравната каса може да плаща за базово лечение, а фондовете - за по-луксозно.

    Ананиев се въздържа да посочи дали част от сегашните 6% от заплатата, плащани за здравно осигуряване, ще бъде пренасочена към частните фондове, или новата схема ще наложи увеличение на вноската. Обсъждат се всички варианти, възможно е да се използва и моделът на пенсионното осигуряване, при което част от вноската задължително отива в т.нар. втори стълб на частните фондове, обясни Ананиев. Всички по-конкретни въпроси обаче той отклони с думите "нека първо изчакаме политическото решение".

    Пълният материал: http://www.dnevnik.bg/show/Default.a...170592&rubrid=
    Мдааа... Политиците ни явно са открили начин за подмладяване на населението... :cens:
    Човек да не потърси и лекарска помощ вече! Това, че огромна част от "докторите" ни са некомпетентни и най-много да уморят човека, си е съвсем друга тема (мога да спомена няколко примера, в които потърпевши са хора от обкръжението ми), ама с тия плащания, доплащания, надплащания, дотации, комисионни и не знам си още какво, въпреки наличието на осигуровки (и то солидни!), буквални прелива чашата вече с тонове!
    Не знам накъде се е запътила тая държава, но надали на нашето поколение му предстои нормален живот...

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Мнения
    25
    #2

    Re: В болниците ще се доплаща официално

    Нямам какво друго да кажа, освен че това е поредната, за съжаление не и последната, "гениална" приумица на нашите политици за стабилизиране на финансовото им положение чрез дестабилизиране на нашето...*

  4. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002
    Мнения
    2,793
    #3

    Re: В болниците ще се доплаща официално

    Честита ни социална държава...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 0
    Последно: 29-05-14, 08:07
  2. HTC обяви официално първия си таблет
    От kod във форум Новини от SetCombG.com
    Отговори: 0
    Последно: 17-02-11, 11:22
  3. LG представи официално първият двуядрен смартфон
    От kod във форум Новини от SetCombG.com
    Отговори: 0
    Последно: 16-12-10, 08:28
  4. DVB-T официално стандарт за България
    От jordy във форум Телевизия и Радио - Оператори, Приемници, Програми
    Отговори: 1
    Последно: 02-03-08, 13:09
  5. Ерата на Big Brother официално започна...
    От stekyman във форум Коментирай новина
    Отговори: 0
    Последно: 16-05-07, 11:25

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе