Резултати от 1 до 10 от общо 10

Честит ни нов праг за регистрация по ЗДДС

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас

Честит ни нов праг за регистрация по ЗДДС

От 1 април 2006 година всяко лице, което има общ облагаем оборот над 25 000 лв. за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия, има право да се регистрира по ЗДДС.

източник: ДВ брой 100/13.12.2005 г.

За кой весело, за кой тъжно - това е положението дами и господа.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Oct 2003

Re: Честит ни нов праг за регистрация по ЗДДС

Е да де ама "има право", т.е. само който иска с оборот над 25 хил. лв. може да се регистрира, а задължителния оборот за регистрация по ЗДДС си остава 50 000 лв. - поне до края на 2006 а после ще видим. Така, че поне за сега промяната е повече в положителна посока!

4. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002

Ами чудесно като мярка - но съветвам всички, които имат намерение да се възползват от нея, да премислят добре... защото определено си има усложнения, и обратната процедура е трудна (или поне беше преди време).

5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Хич не разбирам какви са аджеба скрупулите на една фирма да се регистрира по ДДС, особено ако е сериозна?
    Че по - трудно се краде ли, що? Ревизиите ли?
    Лично според мен бързият убиец е точно алтернативата на ДДС - патентният данък. Регистрираният по ДДС може да си върне ДДС-то, патентният данък не може да си върне, а ДДС пак ще плати, без да говорим за трите разлики между ЗОДФЛ и ЗКПО, които са предмет на една друга тема.
    Та може ли някой да ме изкара от заблуждението ми и да ми обясни защо при равни други условия ДДС е набутка?

6. bk
    bk е офлайн

Тук е от
    Dec 2005

Цитат Първоначално публикувано от D3BEP

Та може ли някой да ме изкара от заблуждението ми и да ми обясни защо при равни други условия ДДС е набутка?
    Ако основният източник на добавена стойност във фирмата ти е услуга и клиентите са ти нерегистрирани по ддс. Здраво набутване.

7. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Клиентите пък какво значение имат?
    ДДС се начислява върху добавената стойност. Т.е. в случая - върху цената, която съм определил за услугата. Това ще е и базата за изчисляване на ДДС, и базата, върху която ще искам да ми се върне.
    Инак така казано м извучи все едн оБТК е яко набутано, че е по ДДС.
    Данъкът си е данък, но сравнено с патентния...

8.  

9. Member
    Тук е от
    Oct 2003

ДДС се начислява върху добавената стойност. Т.е. в случая - върху цената, която съм определил за услугата. Това ще е и базата за изчисляване на ДДС, и базата, върху която ще искам да ми се върне.
    Първата заблуда при регистрацията по ДДС е че някой ти връща ДДС-то което си платил. Да, да , ама не. Просто внасяш разликата между начисленият от теб данък и този който са ти начислили при твои покупки. Иключение е възстановяването на данъка при износители. Там данъка се възстановява на 100 %.
    Каква е разликата между регистрирани и нерегистрирани фирми от гледна точка на потребителя:
    Ако една регистрирана и една ненрегистрирана по ДДС фирма продават един и същ продукт (независимо ото това дали е услуга или стока) на една и съща цена то печалбата при нерегистрираната фирма е по-висока - с колко зависи от продукта - ако е услуга то печалбата е с около 20 % по-голяма при нерегистрираната фирма. ако е стока - около 5-6 % средно. Това дава възможност на нерегистрираната фирма (обикновенно малка) да акумулира повече средства и да развива дейността си, или да намали цената си, което също и дава предимство пред по-големите.
    Относно патентния данък - той е коренно различен тип данък и има за цел да замести данъка върху доходите на физическите лица при опредлени обстоятелства или корпоративния данък при юридически лица с малък обем дейност.
    При нерегистрираните по ЗДДС лица и разходите по обслужване на дейността са значително по-малки - разходите за счетоводители са значително по-малки, което също си е едно голямо финансово предимство.

10. bk
    bk е офлайн

Тук е от
    Dec 2005

ДДС, което ТИ си начислил НИКОГА не ти се връща.
    БТК, ако можеше, веднага би минало на патент.
    Поговори с опитен счетоводител.

11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Да, доколкото патентът е с фиксиран, а не пропорционален размер.
    Инак това което имам предвид е, че пропорционално той е по - тежък от ДДС. Предполагам, че за фирма с 1 милиард лева оборот и ткава със 100 лв. патентният данък не би бил равен.
    Вярно е, че е относително.
    Вярно е, че не всичкото ДДС се връща. Колко се връща обаче май зависи повече от счетоводителя.
    Както и да е.
    Алтернатива на ЗОДФЛ е ЗКПО.
    На патентния данък е точно ДДС.

12. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002

Не, не е.

Патентният данък замества част от ЗОДФЛ, по-точно облагането на тази част от доходите, която е реализирана от "патентни" дейности.

ДДС е косвен данък и няма аналог в българското законодателство, освен отпадналия при въвеждането на ДДС "данък оборот".

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Регистрация на продукт?
    От nilro във форум Телевизори
    Отговори: 2
    Последно: 21-10-11, 18:03
  2. Питане за регистрация на МПС
    От lada2107 във форум Автомобили
    Отговори: 4
    Последно: 02-04-09, 15:30
  3. Xp регистрация.
    От Compare във форум Windows
    Отговори: 4
    Последно: 12-02-07, 13:56
  4. Регистрация в Gmail-как?
    От fiorino във форум Общ - софтуер
    Отговори: 66
    Последно: 12-10-06, 15:15
  5. [bitme.org] регистрация?!
    От cyberson във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 0
    Последно: 26-02-06, 18:30

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе