Re: Антимафиоти проведоха акция срещу потребители на Arenabg.com
Чета я темата и си мисля какво всъщност правим и обсъждаме. Че НСБОП прави меко казано глупости е ясно, ама ни пък с какво и отговаряме? Общо взето излизаме с тезата - "аз се скрих в колата защото валеше дъжд" и "с тая бомба ще ходя да ловя риба". Аз питам следното има ли тука някой който да твърди че свалянето на филми, музика, софтуер не е да го кажем така "нередно"? Не казвам незаконно, а нередно. Ей тука писах малко по тази тема не ми се преписва сега
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php...collapsed&sb=5
Според мен ако акцията колкото и абсурдна да е е накарала хората да се замислят какво правят значи има полза от нея. Досега сме живяли по един начин, е според мен време е да се научим да живеем по друг - като си плащаме за това което ползваме, освен ако да го кажем така създателя му не ни го е подарил.
tweeg, теоретично си прав. също толкова прав, колкото теоретично комунизмът е възможен. точно толкова, колкото тероретично думичката "справедливост" е реална.
всички тези ИДЕИ са чудесни на хартия, но в реалния свят, пречупени през призмата на субективизма и икономиката (нека не забравяме едно от най-верните определения за "икономика" - начинът с ограничени ресурси да се задоволят неограничени човешки желания) са само вибрации във въздуха!
да, всеки трябва да бъда възнаграден за труда си - спор няма. когато обаче видиш в морето да се давят куче и дете кого ще спасиш? разбираш ли, тук става дума за приоритети.
приоритет на всички борци за "авторска справедливост" е да станат все по-богати и по-богати, полагайки усилия = 5, а поради масовостта на продукта да получават възнаграждение = 5 000. защото за възнагражденията си всички тези "творци" разчитат на "капка по капка, вир става" - вземи от всеки по малко, а в края - ферари и къща на малдивите
всеки би грабнал по един микрофон и заскимтял като галя от клизма и азис как го боляло, ама не ни пускат, защото там е на баницата мекото.
ще ти дам един пример от далечното минало, когато компютрита струваха майка си и баща си. имаше една игра, blackthorne, която се подкарваше кошмарно трудно на 4mb ram (да, 4), и за да тръгне трябваше да се правят 100 гимнастики с конвенционалната и т.н. (да не влизам в подробности). ние, бедните българи, трудно можехме да си позволим повечко памет, защото 4mb струваха към $160, и затова се научихме и на himem, и за ems прочетохме... и си пускахме играта. а западнякът просто си е купил още 4mb ram.
следиш ли ми мисълта? той може да си го позволи и затова го прави, но не разбира. ние не можем да си го позволим и затова измисляме как да стане на нашето. е, докато не можем да си го позволим - ще става на нашето "по втория начин". тези, които искат да ни вземат парите, първо да се огледат дали ги имаме!
"като искаш ферари, а нямаш парите - няма да го имаш", крещят защитниците на авторското право. ок, ама я да погледнем истината в очите:
1. понякога ферарито е качествено като трабантче
2. често ферарито изобщо не ни върши работа, защото рекламата ни е подвела
3. ферарито ВИНАГИ струва 10 000 eur по себестойност, но понеже директорите искат частни самолети, ни го продават за 100 000 eur
4. не знам как и защо, но един добър чичко на улицата ми ПОДАРЯВА ферари. не знам откъде го е взел, не знам защо ми го дава, но не ми иска и грам лев!
е, да взема ли аз безплатното ферари или да помогна на директорите да си купят частни самолети, които ОЧЕВИДНО не заслужават?
Интернет Общество БГ: Полицията се злепоставя, служейки на частни фирмени интереси
ISOC осъди практиката НСБОП да проверява потребители за нелицензиран софтуер, съобщи организацията. Късно снощи Интернет Общество България прие своето официално становище относно дейността на органите на реда. То гласи:
"Уважаеми потребители,
Свидетели сме на една акция, за съжаление поредна, в защита на интересите на частни компании, които се възползват от крехките демократични традиции у нас, за да злоупотребяват с органите на МВР. Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) към МВР в момента се занимава с несвойствена и неприсъща за полицията дейност - опазване на авторските права на частни фирми.
В други, по-нормални от България, страни, полицията не се занимава със защита на правата на частни фирми. В тези страни фирмите си търсят защита на авторските права по реда на гражданския процес. Ако те направят това в България, обаче, техните представители ще дължат съдебна такса в размер на 4 % от исканата от тях сума. В цитирания случай с тримата заловени "торентори", полицията съобщи за загуби в размер на десет милиона долара. Това означава, че фирмите-носители на авторските права ще трябва да платят поне $ 400,000 под формата на съдебни такси. Вместо да правят това, местните представители на големите щатски компании предпочитат да насъскат полицията, която да им свърши работата по реда на НПК, а самите фирми се конституират в съда като граждански ищци и не плащат никакви такси. Тези пари ги плащаме всички ние - гражданите на Република България - веднъж на полицията, за да си върши работата. Втори път - на съда, където тези дела се водят. Трети път - под формата на обезщетение, тъй като действията на полицията могат да доведат до дела за нанесени щети и вреди на гражданите.
"Интернет общество - България" не подкрепя и не насърчава по никакъв начин извършването на престъпления в Интернет. Но ние не можем да приемем за нормално използването на полицията за защита на интересите на частни компании. Тази защитата трябва да бъде дело на самите фирми-носителки на авторските права, като заведат частни дела за тяхното нарушаване."
Освен това Интернет Общество България повдига въпроса защо проверките на НСБОП се провеждат със съдействието на една частна фирма - Арсис Консултинг. "Неясно е в какво качество една частна фирма е получила правото да влиза в домовете на гражданите на републиката, но това вероятно ще стане известно след проверка на Главния прокурор на републиката"
Източник: ComputerWorld
Цитат:
Първоначално публикувано от tweeg
Чета я темата и си мисля какво всъщност правим и обсъждаме. Че НСБОП прави меко казано глупости е ясно, ама ни пък с какво и отговаряме? Общо взето излизаме с тезата - "аз се скрих в колата защото валеше дъжд" и "с тая бомба ще ходя да ловя риба". Аз питам следното има ли тука някой който да твърди че свалянето на филми, музика, софтуер не е да го кажем така "нередно"? Не казвам незаконно, а нередно. Ей тука писах малко по тази тема не ми се преписва сега
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php...collapsed&sb=5
Според мен ако акцията колкото и абсурдна да е е накарала хората да се замислят какво правят значи има полза от нея. Досега сме живяли по един начин, е според мен време е да се научим да живеем по друг - като си плащаме за това което ползваме, освен ако да го кажем така създателя му не ни го е подарил.
Tweeg,
Абсолютно неправилно е да се ползват продукти обект на авторско право без заплащане ... тук си прав. На този принцип всички сме нарушители. И за това си прав. Обаче нещата в България са малко по-различни. Правилния подход би било, фирмите разпространителки, първа да захапят доставчиците, че толерират на тракерите им да има размяна да файлове с пиратско съдържание, след което да затворят тези сървъри ... Какво имаме в момента - полицията тръгва да защищава интересите на мафията, която разпространява пиратските файлове и губи от наличието на торентите и сървърите, както и интересите на официалните разпространители. Резултат, влесто да изгорят големите нарушители, сега всичи говорят срещу 4-мата лоши дето едва ли не са виновни за всички злини ...
FearMe,
Позицията ти не е правилна, и пиратството не е форма на възстановяване на социалната справедливост. И ако използвам твоя пример, не можем да откраднем Ферарито от склада, само защото лошите чичковци от борда на директорите, вместо да ти го продадат за 10000$ ти го оценяват на 100000$ за да се возят в самолети ...
А примера с паметта не е съвсем правилен технически ;) - ако искаш пробвай с коя да е игра от отнова време на съвременен компютър с колкото памет може да се адресира под дос - ще установиш, че пак ще ти се наложи да си пишеш специално ВАТ файл в който да вкарваш редовете за ЕММ и HIMEM и да оптимизираш използването й от другите системни ресурси ... ейй кат се сетя само как повечето игри работеха на косъм и във въпросните 640 КБ за които говорим едвам успяваше да се вмести освен играта драйвер за мишка :)
Славни времена бяха :)
Цитат:
Първоначално публикувано от FearMe
...
е, да взема ли аз безплатното ферари...
Знаеш ли какво КАСКО ще трябва да плащаш? А как "яде" тоя звяр... Не, мерси.
Ще си карам някоя таратайка втора-трета употреба. Или някое нескопосано копие на ферари, дето само прилича на него. На двигателя на кирилица пише "Рафтър, Дата.бг"... :grin:
Цитат:
Първоначално публикувано от tweeg
Чета я темата и си мисля ...
Аз питам следното има ли тука някой който да твърди че свалянето на филми, музика, софтуер не е да го кажем така "нередно"? Не казвам незаконно, а нередно. Ей тука писах малко по тази тема не ми се преписва сега
Лошото е, че не четеш ...
Отговорих ти с предния ми пост.
Съгласно двата Закона, които посочих свалянето, слушането, записването на музика и филми за лично ползване не е дори нарушение, да не говорим за престъпление.
За софтуера нещата стоят по-друг начин, там се налагат юридически гимнастики, артистичност и успешно справяне със задачата да се правиш на глупак.
Твоите отношения с авторите и продуцентите на произведенията са приключили със закупуването на носителя и "записвачката".
Цитирал съм Закона що се отнася до аудио и видео произведения. Там няма две мнения при какъвто и да е прочит.
Прочети цитатите няколко поста по нагоре. Всъщност първия пост от страницата.
painmaster, аз не крада ферарито, един човек на улицата ми го подарява!
не мислиш ли, че ако са крадени тези, които той подарява, трябва на НЕГО да потърсят отговорност, а от мен само да поискат да го върна?
Една насока за мислене на хората борещи се за защитата на авторските права по-въпроса защо в БГ
са малки продажбите на лицензираните ЦД-та *и ДВД-та.
Направих си труда да направя едно сравнение на цените на един и същи продукт(1-вия който ми попадна в каталога на дир.бг за е-комерс за ЦД/ДВД) *в САЩ и БГ:
1. В САЩ - Metallica -"St. Anger" (CD и DVD) = Price: $14.98 * х 1,6 лв/$ = 23.968 лв
http://www.amazon.com/gp/product/B00...Fencoding=UTF8
2. в БГ Metallica -"St. Anger" (CD и DVD) = Цена: 33.00 лв(с ДДС)
http://music.market.dir.bg/xoffer.ph...506&shop_id=67
Е разликата в цените е доста голяма. Разликата в заплатите изобщо няма да я коментирам. *:angry:
После как няма да сваляме от торенти.
Мога и една идейка да им дам* :)
Ако вземат да направят един аналог на сайта И-тунес(на Ейпъл) в БГ за платен даунлоуд на филми и музика(лицензирани) в mp3/Xvid/DVD формат на разумни цени на "парче" и месечен абонамент за неограницен даунлоуд примерно, ще имат много по-голям успех отколкото чрез натиск чрез МВР и разни такива "ювелирни" и поръчкови акции.
Аз лично не свалям на "кило" и бих си плащал ако има такъв сайт с разумни цени*
Ако намеря на улицата 5 лв. си ги прибирам.... Всеки има грижата да си опазва имуществото. Ако имам по- лъскава кола- ще я оставям на охраняван паркинг. Веднъж даже органите на реда искаха да ме санкционират защото бях оставил колата отключена и с отворени прозорци и по този начин съм създавал предпоставка за престъпление! Беше при едно пътуване към морето- бяхме на 30 метра от колата и пиехме кафе.... Значи и тези, които претендират за авторски права трябва да бъдат най- малкото порицани: не са си защитили носителите достатъчно :grin:
Явно ще трябва малко историята да прехвърлим за да видим от къде идват тези неща с носителите и личното ползване за които ти говориш.
Значи едно време е имало само плочи. Никой в къщи при домашни условия не е можел да презапише грамофонна плоча :)
В един хубав ден се появяват магнетофони, касетофони и т.н. джаджи дето могат да записват. Тогава възниква въпросът - Аз имам плоча на Битълс примерно, ама тази плоча няма как да се слуша на касетофон, легално ли е аз да си запиша плочата на касета и да си я слушам на касетофона си? Реално погледнато аз съм си платил правата със закупуването на плочата. Сега просто искам да сменя носителя (от плоча на касета). От друга страна пък това е реално погледнато второ копие. Е тогава едни умни глави са измислили това което ти казваш - ако е за лична употреба можеш да си запишеш плочата (ама твоята плоча) на касета. От там идва и заплщането за носителите за което ти говориш.
Т.е. да обобщим какъв е духът на закона, а не точката. Отиваш и си купуваш един аудио диск. Със самото закупуване ти си плашаш авторските права. След това от твоя си диск може да си направиш, подчертавам направиш, а не свалиш от нета, mp3-ки и да си ги запишеш на какво ти искаш - ако искаш на CD, ако искаш в телефона. Ако тези неща (копията) си ги ползваш ти, а не на комшията ти телефона да звъни с твоята mp3-ка всичко е наред.
tweeg, прекрасно лирично отклонение. а сега истината:
http://www.intellectual-property.gov...ht/history.htm
един откъс, който обяснява ЗАЩО е било измислено авторското право:
"the Stationers' Company who were given powers to seize books suspected of containing matters hostile to the Church or Government"
на никой не му е дремело дали се копират книгите или не (говорим за 1662 година!!!), а дали не е било възможно неконтролирано да се критикува управлението! на това май му викаха цензура...
да, разбирам, че времената са се променили, но само откъм техниката, откъм мотивацията - не
Tweeg , по времето на Втората световна войан е имало обикновенни грамофони , и записващи грамофони . По това време те са били нещо обикновеннно - предполагам са излезли малко преди това!
Интересноот е че записа е ставам дирекно от говорителя- и е можел да записва неволно изтървани фрази like " Мать Твоя " doube Shvine , Fuck you , На леля ти у кътния ........ и тн.
Цитат:
Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
...doube Shvine...
уби меееее :punk:
"Du bist Schwein" се казва, брато.... "Du bist Schwein"
Цитат:
Първоначално публикувано от FearMe
уби меееее* :punk:
"Du bist Schwein" се казва, брато.... "Du bist Schwein"
А бе ти нали усети "какъв е духът на закона" :punk: :grin:
@tweeg,
тук обсъждаме действия или бездействия засегнати в НК и НПК на РБ, а не отговаряме на литературен въпрос в час по литература. :coolsmiley:
Знаеш ли кое е най-лошото - това че някой може да си се разхожда с бомба в центъра на София и ако го хванат да каже че отива за риба.
Толкова по въпроса за:
Цитат:
тук обсъждаме действия или бездействия засегнати в НК и НПК на РБ, а не отговаряме на литературен въпрос в час по литература
Аз се опитах да провокирам една дискусия на тема - осъзнаваме ли какво вършим и редно ли е то, ама явно не се получи.
Както и да - живи и здрави