Трагедия в центъра на София
Трагедия в София: Сграда се срути на "Алабин" и погреба две момичета
Цяла няколкоетажна сграда се срути в ценъра на София, на улица „Алабин“ 39, на ъгъла с улица "Александър Батенберг".
Пристигналите на инцидента пожарникари извадиха телата на двама души, затрупани в кола, намираща се в близост до сградата.
Загинали са две момичета на възраст 18 и 19 години, пътували в сиво "Пежо", върху което е паднала сградата.
Самоличността им е установена, но не се съобщава от полицията.
Напълно смазаният автомобил е бил разрязан от пожарникарите, за да бъдат извадени телата на загиналите.
Срутването е станало в 18 часа и 8 минути.
Сградата, която се намира на до магазините "Бонжур" и "Бата", в близост до пресечката с ул. "Ал. Батенберг", е била в ремонт.
По информация на bTV, работници, ремонтирали сградата, са предусетили срутването й и са я напуснали час и половина по-рано.
Десетки линейки бяха изпратени на мястото на инцидента. Смята се, че под руините може да има и други затрупани.
На мястото на трагедията пристигнаха премиерът Сергей Станишев, министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски, вицепремиерът Емел Етем и представители на общината.
Според полицаите на мястото на срутването има риск и другата част от сградата да се срути. Цялата улица "Алабин" е отцепена от полицията.
bTV съобщи, че екипи на "Енергоразпределение" са пристигнали на мястото на трагедията, тъй като поради срутването има много скъсани кабели.
Всички екипи на "Пирогов" са готови да приемат ранени.
Заради случилото се отново е пуснато и движението по булевард "Витоша", така че да се осигури бързо придвижване на линейките и другите спасителни екипи.
Издирвателни екипи на БЧК и специално обучени кучета издирват затрупани хора под останките.
Източник: http://dnes.bg/article.php?id=27660
Re: Трагедия в центъра на София
Вероятно накрая щу се окаже, че срутването е предизвикано умишлено, тъй като не е могло сградата да се бутне по законен път. За да може на същото апетитно място да се построи например модерна бизнес сграда.
Аз самия бях в района по това време като пешеходец. Видях пожарните и полицейските коли. И затворените улици и страшното задръстване. Но така и не разбрах какво е станало. Чак сега прочетох че е било срутване и е имало жертви. Жалко за момичетата. Голяма трагедия.
Малей, ужасия, три линейки прелетяха покрай мен и си помислих, че е някоя кофти катастрофа, но такава мизерия не съм очаквал.
Жалко за жертвите.....
"По информация на bTV, работници, ремонтирали сградата, са предусетили срутването й и са я напуснали час и половина по-рано."
Е това какво е? Отишли са на купон ли или в кварталната кръчма............. нещо не се връзва работата....16 часа и 38 минути работниците мъдро си тръгват..........
нещо май пак се преиграва с трагедията
Много нелепа смърт за момичетата....ала чувствам че накрая пак няма да има виновен...
Искрено съчувствам на близките.
Едно от нещата, които най-много мразя - това е нелепата смърт на невинни хора. Може да се случи на всеки.
Едва ли няма да има виновни след като тази тема се коментира от медиите, чувствам как строителната фирма ще поеме всичко :) А кой е виновен едва ли ще се разбере.
http://www.focus-news.net/?id=n563047
Цитат:
Няма пострадали минувачи при срутването на сградата на ул. “Алабин”
19 септември 2006 | 21:49 | Агенция "Фокус"
София. Няма пострадали минувачи при срутването на сградата на ул. “Алабин”, това станало ясно, тъй като тротоарът вече е разчистен от отломките, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Утре няма да се допускат хора в сгради, офиси и магазини на улиците “Леге” и “Алабин”, както и в района на градинката на хотел “Рила”.
Галина ГИРГИНОВА
http://www.focus-news.net/?id=n562979
Цитат:
Две момичета са загинали при срутването на сграда на столичната улица “Алабин” (ОБЗОР ІІ)
19 септември 2006 | 19:18 | Агенция "Фокус"
е на кое да вярвам..
Ами момичетата не са били "минувачи", а "пътнички".
Аз поне така го разбирам.
:081:
No comment... Искрени съболезнования към близките на момичетата.
[img width=400 height=600]http://www.segabg.com/online/IMG/2419/0149-large.jpg[/img]
П.П. ...и както винаги става в тая държава: кметът Борисов бил разпоредил щателна проверка на всички остарели сгради в центъра на София. След дъжд - качулка...
Чудно ми е тази лявата стена колко време ще успее да издържи сама-саминка? Ами ако духне малко вятър? Май на нея първо трябва да и наредят проверка.
Сградата, която се срути на ул. “Алабин”, е била застрахована, заяви пред БНР зам.-кметът на София Цветан Цветанов. Той съобщи, че сумата, за която зданието е застраховано, е 1,5 млн. лева, като допълни, че не знае дали е имало някаква умисъл в това, което се случи.
http://dnes.dir.bg/2006/09/20/news690880.html
Просто отказвам да повярвам, че може да е истина...........
доколкото разбрах, прокуратурата се е самосезирала и започва проверка (просто бях в друга стая по време на новините и с половин ухо...). някой изкоментира "прекалено много стана информацията и съвпаденията, затова започваме проверка"
сега кръв пикаят собствениците (които 'ич не са случайни), че има жертви
но аз задавам въпроса: "само след човешки жертви ли трябва да се обръща внимание на подобни 'случайни' инциденти?"
ама май и сам ще си отговоря: "че те тези 'инциденти' стават по уговорка със застрахователите, така че..."
отново уелкъм ту бълджерия
Цитат:
Първоначално публикувано от MitkoS
Вероятно накрая щу се окаже, че срутването е предизвикано умишлено, тъй като не е могло сградата да се бутне по законен път. За да може на същото апетитно място да се построи например модерна бизнес сграда...
Мите, брутално прав се оказа:
Цитат:
Снощи зам.-кметът на София Цветан Цветанов допусна, че 4-етажната постройка, строена през първата половина на ХХ век, може да е срутена умишлено, тъй като е била паметник на културата, а сега на нейно място може да се издигне по-висока бизнессграда...
И още: http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=938707