Тъкмо мислех да напиша нещо от рода, че който си играе с огъня рано или късно се опарва.... :)) ама той @soon гледам изгорял вече.... :-memnon
Преглед за печат
Тъкмо мислех да напиша нещо от рода, че който си играе с огъня рано или късно се опарва.... :)) ама той @soon гледам изгорял вече.... :-memnon
Е то се знаеше, че до там ще я докараме! Тоя ислям е такава бомба със закъснител... Скоро време/до 15 години/ ако продължават братята мюсулмани с прираста, ЩЕ СЕ СТОПИМ !!! Още по странно ми е българо-македонското плюване, което необяснимо защо продължава. Цялото това рацепление се повтаря, като по учебник.Така е било при османското нашествие, знае се! И стига сте се заяждали с хората за правопис! Има една ятова граница, за която незнам дали сте чували?! Тоест, тъпите комуняги махнаха еровете, та направиха 1/3-та от българите неграмотни/или без самочуствие/и именно кадето са тези звукови граници, там са и изостаналите региони в БГ. Става дума за чисто биологични разлики в слухово говорния апарат: - тоест някои звуци по природа не се чуват от различните етноси ! Но къв е смисъла да обяснявам.. след дъж хурка. С това се е занимавал Ангеларий но внаги има някой ПО-УМЕН :monster !
Поредния случай на изкуствена "тюркизация" на населението в източните Родопи, за съжаление. Това с потурчването май го преживяхме преди около половин хилядолетие, ама май не е съвсем така.
Ако се замислим, дали хайдути, дали партизани, всички са се борили за независимостта на малката ни китна държавица. Национални герои, дали всичко от себе си за независима България. А в някой части на страната на местното население тъпо и упорито им се насажда мисълта че не са българи Тъжно, но явно принципа "разделяй и владей" все още е твърде, твърде популярен.
П.С. Лично аз не бих се засегнал ако в Соифия се появи улица "Кемал Ататюрк", за мен той е един велик политик който трябва да бъде уважаван. По същата причина поради която има улица "Георг Вашингтон"
От друга страна пък прекалено много се спекулира с историята от последните 100-тина години.
[edit]
Сега видях поста на кафка.
Биологични разлики няма как да има. Има разлики във възприятието на звуковото пространство - типичен пример е как испанците не правят разлика между Б и В в началото на думата. А правописа се учи в началното училище и не ми се вярва някой от участниците във форума да е учил различен правопис от другите. Освен ако не е израстнал в чужда държава. Което не го освобождава от отговорността да научи елементарния български език. Ние да не сме депутати или политици тука че да трябва само да говорим, но не и да пишем?
Прав си stekyman, "въстание" наистина се пише без "з", макар че в момента пре-препрочитам втори том от едноименната книга на З. Стоянов, та погледнах на корицата! :)Цитат:
Първоначално публикувано от stekyman
За Разград да, пресилено казано. Преди години обаче бях там в командировка, качвам в маршрутка и казвам на шофьора "един билет". След моите думи глъчката в шумната маршрутка секна като отрязана с нож и всички ме зяпнаха изучаващо. Като мина малко време - разговорите се продължиха...на турски. Явно са млъкнали, поразени от чуждата реч или поне така ми се стори :)
В най-добрият им, иначе четиризвезден хотел "Разград" в нощният бар чух за първи път известният тогава хит на Г. Христов "С ритъма Шакадъм"....в оригинал на турски, а останалата музика беше само кючеци...
Има има. Накарай италянец да каже Хъ или Ъ или пък француин Р :)))Цитат:
Първоначално публикувано от fori
Ако ти кажа, че това е известна практика в много държави, тук принципа беше народа да е прост.
Другото което е, най-голяемите комунистически сатрапи...били и турски сатрапи...Прави си изводите.
И още се връзвате,че македонците и гърците са ни най-големите врагове и забравяте че нашия "биг" брадър държи90% от териториите ни :))) хахахах пържени мозъци , неволно но е истина !
И никога не забравяй, че от Азия нищо добро не е дошло.
kafka, дай малко по-спокойно и по-свързано, защото поне аз нищо не ти разбирам. Не си мисли, че ти си най-начетеният и най-умният. Ако не си забелязал този форум се посещава от хора със сравнително висока обща култура. За твоя изненада - да, чували сме за Ятова граница, но не успявам да съзра връзка м/у разделянето на диалектите на източни и западни и грамотността и развитието в определини географски раойни. Би ли ми разяснил, моля? Също ми е интересно как ще коментираш обобщението си "от Азия нищо добро не е дошло". Доколкото съм чувал прабългарите не са дошли от Ямайка. :jamaika
Неволно или умишлено, но news.bg са спестили част от нещата. Ето как завършва статията в "Новинар":
"Сред новите улици във "Възрожденци" са "Елин Пелин", "Захари Стоянов", "Ангел Каралийчев", както и "Нури Адалъ", "Сабахатин Али", "Реджеб Кюпчу", "Кадрие Лятифова". "
http://www.novinar.org/?act=news&act...mater=MjI4NTsw
Lupus, претендирам за малко или много да съм прост, ама ти като по-умен да ме светнеш кои са тия значими българи на чието име са кръстени улици в Кърджали?Цитат:
Първоначално публикувано от Lupus
От всичките само Кадрие Лятифова съм чувал ей така м/у другото. А тя на всичкото отгоре е и с българско окончание на фамилията.
Даже и аз не съм толкова умен! :Drinks:Цитат:
Първоначално публикувано от Black Adder
Е добре, за обогатяване на общата култура ще спомена, че Кадрие Лятифова е световно известна певица в Родопите, от 50-те години на миналия век. Не сте я чували? Е как може, Държавния музикално-драматичен театър в Кърджали също е кръстен на нейно име.
Пак не се сещате? АА, да бе забравих още един неин талант - по съвместителство, докато обикаляла по концертните подиуми, намерила време да роди Вежди Рашидов (известен както със скулптурите си, така и с боксьорските си умения в/у невинни хора) и брат му.
Е как да не кръстят улица на нея, вместо на неоставилата (или аз поне не знам) Сирма войвода.
Духчо@ за пръв път думата "Балгхис" е спомената от арабската легенда за Соломон и Саавската царица, тоест на староеврит "славянска" царица която според Етиопската легенда се казва Македа :) та да не се чудиш, защо два различни уж народа говорят един еизик !Сега руските учени ни дават кви ли не тълкования на българия. Ами махни това, родословието на Крум и Аспарух няма нищо общо с истината, тоест като за малоумни кавам/ако някой се засяга да се засяга/ Токту Сингер и не знам още кой си там татарин нямат нищо общо с нас но... Та като казвам, че нищо добро не е дошло от азия имам предвид, Ксеркс, комунизъм и мнг. други. А че сме си изконно балкански народ, мисля че не е неоходимо да доказвам... Има едно изригване на вулкана Санторини, което пръска доста голяма част от европейските народи и доста старателно се премълчава от някои учени.Цитат:
Първоначално публикувано от Ghost
Имаме един твърде .... елементарен проблем.
Към който както винаги подхождаме елементарно. Никаква пречка не ни оказва т.нар.
Общината това може. Да кръщава улици. Целта е проста:Цитат:
сравнително висока обща култура
Скандализира обществото, внего се поражда овата реакция "турците са гадни", покрай тях и помаците и по неволя мюсюлманите се капсуловат и отделят и остават само с една партия, дето им "защитава интересите" и "кръщава улици на героите им". Ататюрк не знаели кой е? Ами Нури А(б)далъ знаят ли го? Нужно ли е за целта на мероприятието? Партията става непреходна и все по - силна, а напрежението само ескалира.
За мен има престъпление на три нива:
1. На общинската администрация че подклажда етнически реакции. 2. На медиите, че веднага ги тиражират и подсилват. 3. На нас, че се занимаваме с тая простотия. В името на високата обща култура - не е ли вече време тея вестникарски жълти теми да изчезнат от т.нар. IT форум?
Решението е просто. Има разни неща, които ги наричат например административен съд. Обжалва се решението,обжалва се отмененото предложение. Може и по - далеч да се стигне, но явно желаещи за борба има само в медиите. И форумите.
След кратката беседа за световноизвестната Кадрие Лятифова, продължавам общообразователната си беседа за другите, горецитирани заслужили имена:
Сабахатин Али, турски писател роден в Егридере (днешно Ардино), на 25 февруари 1907 г. починал през 1948, макари световноизвестен писател, за съжаление не ми стигна времето да намеря дори един негов ред.
Реджеб Кюпчу - световно известен писател, роден на 28 септември 1934 г. в село Куклен, Пловдивска област, починал на 26 април 1976 г. Автор е на книгите „Въпросите продължават“ (1962), „Животът не е сън“ (1956), „Приятели мои, да тръгнем“ (1967). Носител е на наградата за поезия на град Бургас.
Реджеб Кюпчу написа:
Аз не съм чужденец,
аз съм твой син.
..........
Българийо,
аз съм твой син
и мои са твоите пътища.
-----------
мързи ме да търся повече.
Ама правилно са ги именували на тез значими герои улиците. Къде-къде са по-популярни и известни от Делю, Сирма и Индже.
Мътните ме взели! Как може да съм толкова прост и безкултурен, та да не съм чувал за тези светли личности и национални герои! Посипвам си главата с тухли! :029:
Не мислите ли, че щяхме да спестим много време на общинсикия съвет в Кърджали, ако беше взето просто решение улиците да са кръстени на цветя, на планини или на планети, ако щете. Нямаше да има изпражнения по вестниците, а и ние нямаше да се държим за гушите.