-
Задача № 19
Ето ви моята залъгалка...
При един майстор на вериги донесли пет части с по три халки от верига, които той трябвало да съедини в една верига, без да употребява допълнителни халки. Ако разтваря по една халка от всяка част (едно действие) и я затваря, като я закачва за другата част (второ действие), той може да свърши работата общо с 8 действия. Майсторът обаче, понеже бил истински майстор, успял да съедини веригата с шест действия. Как е действал той?
-
Задача № 19
Мдааа...
1. Отварям една халка.
2. Вадя халката и с нея свързвам две парченца от по 3 халки = 7 халки.
3. Отварям втората халка от първата секция.
4. Вадя халката и с нея свързвам нови две парченца от по 3 халки = 7 халки.
5. Отварям останалата самотна халка от първата секция.
6. Свързвам двете парчета от по 7 халки - 7+7+1=15.
//edit
Коригирах си печатните грешки...[:I]
-
Задача № 19
значи имаме 5 синджира с по 3 части : 000 000 000 000 000
Според мен е отворил една от 5-те части, т.е и трите елемента (3 действия), после е навързал последователно останалите 4-ти по следния начин :
000 о 000 о 000 о 000
и след като е затворил трите части (още 3 действия) стават общо 6 действия!
-
Задача № 19
Е, надявам се да не съм ви обидил с твърде лесния въпрос [:)]
Raid, имаш ли нещо против DEKAH да постави следващата задача?
-
Задача № 19
Ама, че сте бързи и двамата... :-)
@Raid пак намаза филията... :-)
-
Задача № 19
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Е, надявам се да не съм ви обидил с твърде лесния въпрос [:)]
Raid, имаш ли нещо против DEKAH да постави следващата задача?
<div align="right">Originally posted by Dark Skywalker*-*19/09/2004*:* 20:49:55</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Естествено, че нямам нищо против [:D], даже мислех да помоля за това.