-
Задача № 35
Вносител отива в банката с хиляда долара, като всички банкноти са с номинал един долар.
Носи и десет чанти.
При депозирането на сумата поставя условието:
"Моля да разпределите парите в чантите така, че когато дойда и желая да изтегля определена сума, да можете с предаването на една или няколко чанти без да ги отваряте, да ми предадете точно исканата от мен сума."
По какъв начин трябва да стане това?
Нужно е банката да има възможност да предаде при еднократно искане каквато и да е сума, като вносителят има право да поиска произволна сума в размер от един до хиляда долара, с условието броят на доларите да е цяло число.
<hr noshade size="1">
Това е задачата от мен. Мисля, че си струва.
Ако до утре по това време няма правилен отговор [в което се съмнявам] ще дам "джокер".
За тази задача за правилен отговор ще приема единствено достатъчно обоснования такъв.
Колкото по подробно, толкова по добре.
За тези, които не успеят да намерят отговора ще е интересно, ще видите.
Успех!
http://www.setcom.bg/news/forum/images/icon_mi_6.gif
-
Задача № 35
Най-лесният вариант на разпределяне на парите по чантите е:
1-ва чанта: 1 долар.
2-ра чанта: 2 долара.
3-та чанта: 4 долара.
4-та чанта: 8 долара.
5-та чанта: 16 долара.
6-та чанта: 32 долара.
7-та чанта: 64 долара.
8-та чанта: 128 долара.
9-та чанта: 256 долара.
10-та чанта: 512 долара.
т.е. в n-тата чанта да има 2^(n-1) долара.
Очевидно, с 10-разредно число представено в двойчна система може да бъде изразена стойност до 2^10 - 1 = 1023.
Т.Е. сумата може да бъде представена като сбор от наличните 10 чанти.
-
Задача № 35
П.С. за последната чанта ще останат само 489 долара, т.е. в чанта 10 ще има само 489 долара.
-
Задача № 35
Очевидно е, че задачата ви затрудни.
Отговора на Sad Reader ще приема за верен [след допълнението], въпреки че му липсва нещо.
Прагматично погледнато, да, това е отговора на задачата, така ще бъдат разпределени банкнотите [след допълнението].
Липсва обаче "солта", "подправката" на задачата?
Каква е методиката на определянето на конкретните чанти, нужни да удовлетворят точно исканата сума от вносителя.
Примерно за 281 долара са нужни 1-ва, 4-та, 5-а и 9-а чанти.
Надявам се не мислите, че е чисто механично комбиниране на суми.
Има друг начин, много по бърз.[:)]
Дано ви е приятно!
Sad Reader и останалите помислете за отговор на този въпрос.
Приемете го като Bonus Level към задачата ми.
<font color="red">Пак повтарям, поради липса на друг отговор приемам отговора на Sad Reader за верен.
Негов ред е за следващата задача.</font id="red">
-
Задача № 35
Съжалявам че не обясних по-подобно как би следвало да бъдат избрани нужните чанти. Просто сумата би следвало да бъде представена в двоична бройна система, например:
281 долара = 100011001 (2) долара
понеже сумата в чантите е подредена според стойностите на всеки разряд от двоичната система, то най-младшия разряд съответства на първата чанта, следващия на втората и т.н. 10-тия разряд съответства на десетата чанта, по изключение (сумата е непълна).
При това съответствие, ако за разряда има единица то се взема съответстващата чанта, ако е нула то чантата не се взема.
-
Задача № 35
Ако аз съм наред да задавам задача, то ще я пусна утре преди обед.
Вече е измислена.
-
Задача № 35
Да, това прави отговора 100% пълен и верен.
Sad Reader не е пропуснал и уточнението си за сумата в отговора. BTW той намекна за него още в първия си пост. Неслучайно е избрана сумата 1000.
Решението ще бъде еднозначно, ако доларите бяха точно 2<sup>10</sup>-1 или 1023.
Тъй като те са само 1000, това допуска двузначни решения за суми над 489 долара. Например ако сумата е 489, тя може да се вземе само с една чанта – десетата, но може и чрез друга комбинация.
489 представено като двоично е 111101001, т.е.
1-ва, 4-та, 6-та, 7-ма, 8-ма и 9-а чанти
или
1+8+32+64+128+256 = 489.
Автор на тази задача е Хенри Ърнест Дюдни, един от големите автори и популяризатори на логически и математически главоблъсканици.
Ако при следващите задачи ми се удаде възможност ще ви представя и други негови задачи.
<font color="red">Sad Reader е наред!</font id="red">