-
Задача №58
Пак по темата с бактериите и тяхното делене.
Един биолог успял да отгледа някаква нова порода бързоразмножаващи се, дългоживеещи амеби. Всяка минута, всяка амеба се деляла на две. Биологът сложил в една епруветка една амеба, и след един час тя била пълна догоре с амеби. След колко време би се напълнила същата епруветка, ако биологът беше сложил вътре не една, а две амеби?
Дано не е задавано това, ама до колкото си спомням не е :-)
Успех
-
Задача №58
-
Задача №58
След 59 минути. Разликата за достигане от 1 до 2 бактерии е 1 минута
//Off Topic
@Sage - [}:)] не те ли е срам - за 34 секунди![;)]
-
Задача №58
-
Задача №58
ако приемем, че при първия експеримент след 1 час амебите заемат изцяло обема на епруветката, то при втория експеримент след 59 минути ще има място за още една амеба, т.е епруветката не е пълна. След още 1 минута епруветката вече ще е пълна, че и препълнена.
Възможните отговори са два:
Ако приемем, че препълнена епруветка означа и пълна епруветка, то отговора е 60 мин.
в противен случай отговора е: никога няма да се напълни
-
Задача №58
@Cvetanov - според мен си в малка греешка.
Ако приемем, че двата експеримента се извършват паралелно, то на първата минута в епруветката с една амеба ще има точно толкова колкото в дригата в самото начало - 2. Така че можем да го рагглеждаме като еднакъв старт, но просто с разлика от 1 минута във времето. [;)]
-
Задача №58
Не мисля че съм в грешка
Нека променим в условито на задачата време за провеждане на експеримента от 60 мин на 4 мин
0 мин 1 мин 2мин 3 мин 4мин - време
1 2 4 8 16 - амеби
след 4 мин в епруветката има 31 амеби. От условието "пълна догоре с амеби", следва че епруветката събира точно 31 амеби.
Да проведем експеримента отново
2 4 8 16 32 - амеби
След 3 мин в епруветката има 30 амеби, което означава, че не е пълна.
и ще се напълни (и препълни) след 4 мин.
-
Задача №58
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">
1 2 4 8 16 - амеби
след 4 мин в епруветката има 31 амеби. От условието "пълна догоре с амеби", следва че епруветката събира точно 31 амеби.
<div align="right">Originally posted by Cvetanov*-*21/10/2004*:* 16:19:48</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Грешката ти е, че събираш моментните стойности: на 4 минута имаш 16 амеби (а не са се появили нови 16) и не би следвало да ги събираш с предишните стойности. [:D]
-
Задача №58
@Star Warrior
Да прав си. Заблудих се. По моята логика излиза че амебата не се дели ами ражда други две :)))
-
Задача №58
половин час
но след 2мин -> грешка. прави сте 59мин.
-
Задача №58
AdvIKAR, използвай бутона "EDIT", за да не се насъбират мненията ти едно след друго...
Ами това е - чакаме "тежката" дума на laMARTIN... [:)]
-
Задача №58
Тежка или лека истината е една и тя е 59 минути (много сте бързи бе, подцених ви с тази задача май [:P][:P][:P]).
Мисля че точката и правото на задаване на следваща задача се пада на StarWarrior тъй като е спазил правилото да дава обосновка за отговора си.
Звездни шерифе започвай да мислиш [:)]
-
Задача №58
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">След 59 минути. Разликата за достигане от 1 до 2 бактерии е 1 минута
//Off Topic
@Sage - [}:)] не те ли е срам - за 34 секунди![;)]
<div align="right">Originally posted by Star Warrior*-*21/10/2004*:* 15:20:53</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
@Star Warrior,
съжалявам, че заради мен спечели само 1 точка, вместо 2[B)], но звънна телефона и затова постнах само отговора, без да обяснявам как съм стигнал до него.[8D]