Задача № 107,5 (джуджета)
Понеже Cvetanov ще се появи чак утре сутринта, ще задам една междинна задачка, специално за нощните птици в раздела... [:)]
И така...
На долната картинка има <font color="red">15 джуджета</font id="red"> и с две линии е разрязана на 3 части:
http://free.hit.bg/easy/dwarfs1.gif
Тук двете горни части са разместени:
http://free.hit.bg/easy/dwarfs2.gif
<font color="blue">Къде отива 15-тото джудже?</font id="blue"> [:)]
Краката и частите от торсовете и в двете картинки са еднакви, третата рязана част демек, а другите две части са разместени по следния начин: всяка глава на джудже (че на места май даже част от нея) от първата картина е преместено на две позиции по-напред (кръгово) върху чуждо тяло, но понеже на втора картина средното джудже от последната редица съвпада с това, което трябва да се изобрази зад него се получава 'загуба'.
А може би просто го покриват за пред Дядо Мраз, тъй като нашия човечец е при Снежанка [;)]. Предполагам че при ротационен принцип всеки може да е (за)доволен [:P]
"Истинската" картинка е втората. Джуджетата в действиделност са 14. Втората картинка е разрязана и от нея е получена първата.
При това разместване по малко е "откраднато" от всяко джудже и така от последното (на долната картинка първото) са окраднати краката. Така с открадване по малко от всяко "изкуствено се създава" 15-то джудже.
[:D][^][8D]
Тъй като джудже №6 от горната картинка присъства само в долната част, а джудже №13 - само в горната част, общо се получават 28 части от джуджета.
При горната картинка 2 от тези части се използват самостоятелно, а в долната - всички джуджета са комбинация от 2 части. От там идва и разликата в броя.
Тъй като никой не се наема да напише отговора и следкато говорих IvO_tm и разбрах, че съм стигнал до отговора реших да го побликувам...
Всичко дето съм казал в по-гония пост е вярно, само че (както ми направи забележда IvO_tm) не е трябвало да говоря метафорично. Значи само добавям, че всяко джудже изглежда че е на едно ниво с 5 други, но всъщност се разминава с по-малко. Благодарение на това малко на горе се получава, че джуджета на горната картинка с малко по-къси от тази долу и накрая остава материал за още едно... ;)