Задача 124 (TNT или 6800)
Една много проста задачка:
Имате две затворени кутии под елхата. Може да са празни, може и в двете да има по една видео карта TNT (калпава), може и в двете да има по една карта 6800 (чудесна), може в едната да има TNT, а в другата - 6800.
На кутиите има надписи.
На първата: "Тук вътре има TNT, а в другата кутия има 6800".
На втората: "В една от тези кутии има TNT, а в другата - 6800".
Единият надпис е лъжлив, а другият - верен.
На вас много ви трябва хубавата карта. Познайте къде е тя, ако има такава. Ако кутиите са празни или са с TNT и вие познаете, ви дават 500лв.
ДИД, печалбата ти е двойна - хем 3Д карта, хем правото да зададеш задача!
ОК - обявявам на търг една 6800, понеже съм фен на ATI [:D]
dedis, тъй като нямам време, задай моля те следващата или определи някой друг по твое осмотрение.
Вместо да определям аз следващия автор, ще дам по-труден вариант на задачата, като ДИД да се въздържа от отговор, въпреки изкушението[:D].
Сега има три кутии. В едната има Х800, а в другата - ТНТ, а останалата е празна.
Освен това, надписът на кутията с Х800 е истинен, надпсът на тази с ТНТ - лъжлив, а на празната може да е или лъжа или истина.
На първата пише: "Третата кутия е празна".
На втората: "ТНТ е в първата кутия".
На третата: "Тази кутия е празна".
Къде е АТИ?
X800 е в първата кутия,
THT - във втората,
третата е празна.
Може и да бъркам ама мисля че задачата не е инвариантна, Ако Ати-то е в първата кутия условието е изпълнено, ако е във втората пак е изпълнено.
/едит нещо не ми се отдава мисленето. Минавам в readonly режим
X800 (с верен надпис) не може да е в третата кутия, на която пише "празна".
Ако е във втората, значи THT е първата (така пише на верния надпис върху втората). Обаче тогава остава третата да е празна и THT също ще е с верен надпис, което противоречи на условието.
Значи за X800 остава единствено да е в първата. От надписа там излиза, че третата е празна, а THT е във втората (не остана къде другаде да бъде) и е с грешен надпис. Т.е. тоя вариант пасва и е единственият възможен.
Добре.
В 15 часа ще дам задачка (освен ако не се скапе връзката ми, естествено...).