Задача 163 (малко биология)
Извинявам се на всички!
Цял ден нямах връзка и сега дойде.
Импровизирам, за да не бавя топката:
Как ще обясните факта, че по-малките животни са относително по-силни от едрите?
Слонът може да носи 20% от теглото си, а мравката - 10 пъти теглото си.
Дребните хора са добри гимнастици, защото са относително по-силни.
И т.н.
Успех!
<font color="limegreen"><font size="3">Гравитация ![:D]</font id="size3"></font id="limegreen">
Tова с гравитацията не би ли трябвало да важи само ако взема предвид "формата" на животното, т.е. къде се пада центъра на тежестта му?
Принципно малките гадинки са по-силни, но пропорционално на размера си. Ако увеличим един мускул 2 пъти, силата му нараства 4 пъти, но тежестта му май ще се увеличи 8 пъти. За това големи животни не могат "да вдигат" дори тежести от порядъка на собственото си тегло.
Май така си ги обяснявам аз нещата [:D]
@Набил Гейтс,
добре дошъл при нас! [:)]
Само искам да допълня към условието, че дребните хора, освен по-силни,
сме също по-умни, по-красиви и по-добри.
Предлагам вместо гравитация, да го наричаме Еволюция [:P]
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Tова с гравитацията не би ли трябвало да важи само ако взема предвид "формата" на животното, т.е. къде се пада центъра на тежестта му?
Принципно малките гадинки са по-силни, но пропорционално на размера си. Ако увеличим един мускул 2 пъти, силата му нараства 4 пъти, но тежестта му май ще се увеличи 8 пъти. За това големи животни не могат "да вдигат" дори тежести от порядъка на собственото си тегло.
Май така си ги обяснявам аз нещата [:D]
<div align="right">Originally posted by mitkko*-*06/02/2005*:* 21:17:57</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
И аз така си ги обяснявам. Силата зависи от сечението на мускула, а теглото - от обема - съотв. втора и трета степен на линейните размери.
mitkko, ти си на ход!
Не че споря, но досега не бях чул за мравка/или някакво друго насекомо/ с мускулна система.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Не че споря, но досега не бях чул за мравка/или някакво друго насекомо/ с мускулна система.
<div align="right">Originally posted by Набил Гейтс*-*07/02/2005*:* 21:37:15</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
според теб как ходят/летят... ???
с кръвоносната или с половата [:D]?