Задача 192 (Гарга, ама рошава)
Тъй като се получи една голяма ротация и Lupus ме помоли да го заместя със задаването на задача, ето я и нея:
Камион тръгва на бизнес курс от София за Варна. Преди да замине, минава на теглилка и тя отчита 2 000.000 кг.
На средата на пътя до Варна - хоп - паянтов мост, отпред знак - "РАЗРЕШЕНО ЗА ВОЗИЛА ДО 2 ТОНА".Шофьорът стиска палци на ръцете и на краката и подкарва бавно по моста. Точно в средата на моста един пакостлив гаргамел, дебела врана, тежаща поне 0.5 кг се спуска стремглаво и кацва на тавана на камиона. "A-a-a-a-a-a" помисля си шофьорът, пресмятайки набързо колко е общото тегло и очаква неминуемия край... пропаст, огън, взрив, тълпа зяпачи, вечерта в новините...Но НИЩО не се случва... Камионът минава спокойно моста и продължава нататък, а мазната дебела гарга отлита с доволно изражение до съседното дърво и каца там да чака минаващи лисици със сиренце. Защо камионът преминава без проблеми, дори и с гарга на покрива си по моста?
Задачата ми е любезно предоставена от Ivo_tm, за което много му благодаря, тъй като нямам физическото време и възможност да мисля как да отворя Сезам тези дни [;)].
докато измине половината път е изгорил повече от 0.5кг гориво
Мда. Точно от горивото е.
За тия 200-250 км, които са изминати (средата на пътя София-Варна), един камион вероятно ще изхарчи 30-40 литра нафта. Пък ако е ЗИЛ (макар само двутонен) - със 100 пункта отгоре... [:P]
Аз съм убеден, че причината не е в горивото...нещо ми се върти в главата за разликата между тегло и маса и нещо за нормални сили...ама засега само се върти
Съвсем правилно са се досетили Cvetanov и BerkStock, изразходването на горивото е спасило нашия човек.
Cvetanov,
Щафетата е твоя [8D].
за съжаление нямам подготвена задача и нямам време да търся или измислям. Ще бъда много благодарен на някого ако ме отмени
според мен задачата е некоректна(т.е. има повече от едно решение, което пък не е указано в условието).
ето още едно решение:
- инженерните съоръжения се проектират и строят със заложени в проекта и изпълнението ПО-Големи товароносимост, устойчивост(както искате ги наречете).., други свойства, отколкото при нормалната им експлоатация.
понеже не обясних много добре - ако на един мост има знак че издържа 2 тона - поне 20-30 пъти може да се премине по него с товар(тегло, маса) 2.6 тона
<font color="purple">Zaphod B</font id="purple">, абе то нека издържа "2,6 тона", а пък ти мини с товар "2,3 тона", ако ти стиска...
P.S. Както винаги си дълбок като Марица през пролетта... [:P]