Задача 215 (ПЕПА - част V)
Здравейте! След предположението на MorGod ми се изясни част от картинката, но само част, за съжаление. Та ето - в изречението са кодирани основните ритмически стъпки -хорей(уд/неуд), ямб(неуд/уд), дактил(уд/неуд/неуд), амфибрахий(Неуд/уд/неуд) и анапест(Неуд/неуд/уд) - в този ред са надписите на вратите. Оттук нататък обаче...никаква идея нямам. Дано поне дам повод за размисъл на другите.
Здравей ribka! [:)]
Знаеш ли песничката:
"Всички рибки шават,
всички рибки шават,
сааамо пъъържените - не!..."
(тя например е в хорей)
Съвсем правилно е това, което казваш. Дай по-смело!
Едва ли е толкова просто, но ако стреляме на посоки, това "стъпи със сила" може да означава да изберем Ямб (втората врата с O*).
Иначе пак се връщаме на италика... с нормален текст са написани стъпките + "Стъпи", "сила" и "ботаническата", останалото е в курсив и си нямам и идея какво значи.
След като научих, че имало и такива думички, вече ги виждам в текста:
хор = хорей
Ямбол = ямб
дактилоскоп = дактил
Амфибия = амфибрахий
Песента на Ана = анапест
ще заложа на Песента на Ана, анапест и врата номер 5
Сега остава да наместиме и италика в цялата картинка...
Абе сигурно пак глупости приказвам, ама на някой може и да му хрумне нещо:
1. Стъпките са кодирани само в нирмалните (неиталик) части на текста.
<s>2. Гледам останалите три: "стъпи" и "сила"</s>3. "Стъпи" може да е за подсещане - кодира стъпка
4. "Сила" може да ни води до правилния избор
Но дали изцяло трябва да се изостави курсива[?][?][?]
//ЕДИТ
Май още спя.... забравих и "ботаническата"
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">
"Стъпи" може да е за подсещане - кодира стъпка
<div align="right">Originally posted by kamenf*-*27/03/2005*:* 13:32:47</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
И това е вярно!
Остават "сила" и "ботаническа".
Доколкото виждам нещото е в "хорей"
ама мене ме няма.........
сила+ботаническа = силаботонически ;)
//ЕДИТ - за пояснение
"Стъпи", "сила", "ботаническа" = силаботоническа стъпка = стихотворна стъпка, описвана чрез броя на сричките и положенията на ударенията
Ето още какво ми хрумна:
Подредени както са в изречението: ямб (0*), анапест (00*), хорей (*0), амфибрахий (0*0) , дактил (*00) - само амфибрахий съвпада с поредния номер на вратата върху която е "неговия" знак => врата номер 4
Друг критерии е този, който предложи Edin_Lud - анапест не е кодиран като другите => врата 5
А може и да има някакво послание в това, че хорей и амфибрахий са на едно място и тогава получаваме някаква съставна стихотворна стъпка (*0 0*0) която пък съответства и на дактил-хорей (*00 *0). Ама това ми се вижда много изсмукано от пръстите.
Не мога да не споделя тъпотата си.....[:)]
само 4-та врата няма огледален образ, а си е симетрична сама по себе си...
Дано се справите, че сега ни учат /курс за ПЕПА/ на други методи[^]
Песни ли, хорове ли......малейййййййй
ще пропеят...........ами как[8D]
За хорей има още един термин - трохей
Извинения за закъснението, беше неизбежно, някои знаят защо [:P]
Мисля да приключим с тази задача вече.
Идеята беше да се познае, че става дума за стъпките на силаботоническото стихосложение и да се познае коя на кой знак отговаря.
Трябваше да се стъпи в Ямбол, заради това правилната врата е втората.
Смятам да предам щафетата на ribka. Ако не може или не иска да дава нова задача - MorGod или kamenf да свършат тази работа.
Аз пък смятам, че kamenf позна Онази Дума - трябва той да е шампион.
Нищо лично против ribka, но частичния успех не е успех...
Така мисля
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Едва ли е толкова просто, но ако стреляме на посоки, това "стъпи със сила" може да означава да изберем Ямб (втората врата с O*).
<div align="right">Originally posted by Lan*-*27/03/2005*:* 13:14:39</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">
Трябваше да се стъпи в Ямбол, заради това правилната врата е втората.
<div align="right">Originally posted by Bibi - 27/03/2005 : 23:59:17</div id="right">
Просто да отдадем заслуженото и на още някой [:)]
Прави сте! Хиляди извинения!
В бързината съм изтървала изказването на Lan.
Той е Нашият човек [:)]