-
Задача 217 (Часовници)
Тук секретарката ни излезе в отпуск и аз я замествам. Затова днес нямам друга работа освен да правя кафета и да си преглеждам форума. Блаженство.
Докато шефа не реши, че му се яде яйце. Нали е специален тип - иска яйцето да е варено точно 9 минути. Там е работата, че нямам никакъв часовник. Търкалят се в кухнята два пясъчни часовника, но единият мери точно 7 минути, а другият - 4. Как да засека времето?
-
Задача 217 (Часовници)
имаме възможност да спираме пясъчните часовници като ги обръщаме в хоризонтално положение нали?[:D]
-
Задача 217 (Часовници)
Лесно. Използваш часовника на ръката си [8D]
Като заври водата пускаш и двата. Когато изтекат четерите го обръщаш. След изтичането на 7-те го обръща негои след изтичането на 4-те обрущаш седемте.
-
Задача 217 (Часовници)
Пускаме двата едновременно.
След 4 минути малкия свършва, а в големия са останали 3.
Обръщаме малкия.
След 3 минути големия свършва, а ние пускаме яйцето. (В малкия е останала 1.)
Обръщаме го още два пъти и вадим яйцето.
//EDIT
Решението на Ясен е по-добро, защото аз губя 7 минути в началото.
Останалите повтарят нашите.
-
Задача 217 (Часовници)
пускаме двата часовника едновременно малкият изтича така в големиятостават 3 минути.
обръщаме малкият и когато изтекът оставащите 3 минути в големият слагаме яйцата, така в малкият има пясък за още една минута, като изтече го обръщаме веднъж и още веднуж получаваме 1+4+4=9 минути
-
Задача 217 (Часовници)
Пускаш двата едновременно, на 4 минута обръщаш този за 4 минути, на 7 минута обръщаш този за 7 мин., на 8 минута обръщаш този за 7 минути, в които е отмерена точно една минута и след като изтече вадиш яйцето
-
Задача 217 (Часовници)
Мда сега ще има спорове че решението не е единствено. Я Wise да каже как се влиза в ПЕПА. [:D][:D][:D]
-
Задача 217 (Часовници)
Ще се избиете бе хора...страшна блъсканица настана [:D]
Като гледам Yasen6275 е изпреварил всички. Втори по бързина mjmm
Bibi и glarus чийтват с предварителна подготовка [:P]
//Няма място за спорове. Шефът каза, че случаят е Ясен.
-
Задача 217 (Часовници)
Ако някой има нещо за междинна да го дава. Аз утре до към 10 ще дам редовната.
// Аааа не така няма да се разбереме. Нямам нищо общо с разни ми ти случаи [;)][;)][;)]
-
Задача 217 (Часовници)
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Тук секретарката ни излезе в отпуск и аз я замествам. Затова днес нямам друга работа освен да правя кафета и да си преглеждам форума. Блаженство.
Докато шефа не реши, че му се яде яйце. ...
<div align="right">Originally posted by Edin_Lud*-*28/03/2005*:* 17:14:36</div id="right"></td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Бе то добре, че само яйце му се е прияло... [:)][:P]