Задача 223 (Шерлок Холмс)
След поредното престъпление Шерлок Холмс и Уотсън отиват на местопрестъплението. Естествено богатия лорд бил ограбен, комбинацията на сейфа сменена а градинарят изчезнал. За да върви по-бързо работата Холмс се заел със хола на лорда. Той намерил на земята паднал под един стол златен пръстен на който имало изобразена корона, а до камината се търкалял малък оловен войник. До сейфа Холмс намерил бял лист, но когато минал няколко пъти отгоре с черен молив се откроило следното:
Ш-1-8; И-2-7
Ш-2 <-; И-7 ->
Уотсън се заел с бившата стая на градинаря и там открил подкова, едно малко гюле и къс хартия с надписа : ”Т-1-5; К-4-7” от едната страна и “кой ще вземе ...?” от другата. Уотсън се върнал за да донесе намерените улики. Когато Холмс ги погледнал помислил малко, отишъл при сейфа, поразместил трите кръга (1вият с букви, 2рият и 3тият с цифри) и вратичката се отворила. Всички изчезнали бижута се оказали в сейфа, а явно градинарят си направил закъсняла първоаприлска шега. Когато Уотсън отворил въпросително уста чул “елементарно драги ми Уотсън ........”
А въпросът който щял да зададе Уотсън бил "Какво образование имаш, Холмс?" [:)][:D] - това - малко оффтопик
Чудя се тези предмети имат ли нещо общо с проблема или са само за парлама.... Ако не са - имаме едно злато (с корона), едно олово и две железа....
----
Освен това ми напомнят на шах - цар, пешка, кон и топ
----
"Кой ще вземе... ?" тогава може да се отнася за някоя от фигурите. Та даже и "Т-1-5; К-4-7" придобива някакъв смисъл. Ама Ш и И какво ще са???? Трябва някой дето разбира повече от шах да каже има ли смисъл всичко това. "Ш" да е шах?
Има идея в това за фигурите. Ако на белия лист е позицията на белите фигури, имаме:
Ш-1-8 - превеждам си го като Цар на А8 /или на H1/
И-2-7 - Пешка на B7 /или на G2/
Черните от другия лист са:
Т-1-5 - Топ на А5 /или на E1/
K-4-7 - Кон на D7 /или на G4/
И в двата случая белият цар е мат.
Малко тъпо ми се вижда "Кой ще вземе царя?", но не се сещам за нищо умно. Затова смятам, че Т-1-8 отключва сейфа.
То че прилича на шахмат, да. Обаче много опростяваш нещата - трябва и черен цар да има де[^]
Тези стрелки не мога да ги изпуйча какво значат[V]
"кой ще вземе точката или печалбата...?"
Ако се изяснят стрелките може да се редипозиция и да се мисли кои са бели, кои -черни...
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">То че прилича на шахмат, да. Обаче много опростяваш нещата - трябва и черен цар да има де[^]
Тези стрелки не мога да ги изпуйча какво значат[V]
"кой ще вземе точката или печалбата...?"
Ако се изяснят стрелките може да се редипозиция и да се мисли кои са бели, кои -черни...
<div align="right">Originally posted by Wise - 06/04/2005 : 16:54:38</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Бели и черни ги разделих заради белия лист, на който не се чете нищо първоначално и другия, на който се чете. Колкото до черния цар - и на мен не ми харесва да го няма. Но пък става дума за първоаприлска шега - не за етюд.
Реших, че Ш прилича на корона -> цар.
За стрелките като си мислех...И-7-> може да е произвеждане на дама на В8. Тогава би трябвало Ш-2 <- да означава дама. От тук пък следва, че Ш не е цар, а дама. А двата царя не са посочени. "Кой ще вземе точка?" отг. Белите - имат си две дами /временно/. Но ми се видя по-тъпо и от горното...и не мога да измисля ключа за сейфа.
Нещо определено не ми харесва. Ш-то ще го преживеем, но И-то не се връзва с нищо. Стрелките също - дали са преден и следващ ход или някаква позиция - мъгла...
Ако е шахматна позиция, трябва да е засукана, за да определим следващия "умен" ход. Аз не можах да си я представя засега с наличния материал.
Дали не ни пързалят с шахмата?
Оловният войник аз го асоциирам с офицер (не ме питайте защо). Тогава Ш-2-8 (Цар на а8) е възможен ход, но това поле е бито от коня (стрелкичката?). Друг възможен ход е И-7-2 (Офицер на G2) и там взема някоя фигура (обратна стрелкичка?). Но това няма смисъл от шахматна гледна точка - Царя е под удар от Топа... Единствен "смислен" ход (избягване на мат) е И-1-6 (Офицер на а6) прикрива Царя. Ама и това ми е много... ъ-ъ-ъ... несвързано някак. Най-малкото не виждам "кой ще вземе... ?"
Edin_Lud е на ход. Градинарят е променил комбинацията на "Т18". А това с Ш-2 <-; И-7 -> е отместване (понеже градинарят се чудел какво друго да измисли) тоест: от Ш с 2 символа наляво, от И с 7 символа надясно. По въпроса кой ще вземе? ако бях написал кой е мат щяхте да се сетите веднага (не че не стана ама...)
Тук стана малко "Случайно, но браво..."
Нямам готова задача сега. Затова ще се проява довечера след 22:00 ч.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Edin_Lud е на ход. Градинарят е променил комбинацията на "Т18". А това с Ш-2 <-; И-7 -> е отместване (понеже градинарят се чудел какво друго да измисли) тоест: от Ш с 2 символа наляво, от И с 7 символа надясно. По въпроса кой ще вземе? ако бях написал кой е мат щяхте да се сетите веднага (не че не стана ама...)
<div align="right">Originally posted by MorGod - 06/04/2005 : 17:56:13</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Абе човеко ти ме отказа от шаха завинаги...[V]