Задача 225 (ПЕПА - част VII Спасението)
Пътувах нагоре до самия покрив на небостъргача.
Там кабинката спря и излязох на чист въздух за първи път от доста време.
Покривът служеше за летище на малък хеликоптер.
Наоколо нямаше никой и си позволих да надникна в кабинката му.
На командното табло имаше надпис:
"Автопилот. Моля, въведете кода на избраната дестинация."
Отстрани - омачкано листче с легенда:
12 = 22*24 - към Лагера за Очовечаване на Шимпанзета и Орангутани /ЛОШО/
3 = 12+12 - към Залата за Лечебна Еволюция /ЗЛЕ/
<font color="red">?</font id="red"> = 3*22 - към София.
Някак първите две направления не ми допаднаха, но за жалост ъгълчето на листчето беше откъснато и не знаех кода за София.
Но тъй като всичко това се случи преди Wise да бъде официално приет за член, реших, че и тук мога да се оправя с мислене. [;)]
Май всички трябва да минеме през "Лагера за Очовечаване на Шимпанзета и Орангутани". Имам чувството че седим и се чешаме по ... главите [}:)].
Малко помощ:
3*24 = 13 [;)]
//EDIT
Или пък предците на Българския демократичен форум да помогнат...
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Май всички трябва да минеме през "Лагера за Очовечаване на Шимпанзета и Орангутани". Имам чувството че седим и се чешаме по ... главите [}:)].
<div align="right">Originally posted by Yasen6275 - 08/04/2005 : 13:14:23</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
И вече цяло денонощие сме си застъпали мозъците с левия крак[V]
Последната подсказка ми напомня за римски числа, но нещо не мога да ги напасна. А трябва с мислене да стане работата - аз май пуйча, а не мисля вече.[:(!]
И аз май само "пуйча" без никакъв резултат. Единствената не толкова налудничава идея която ми идва е това да са часове, но и така нищо не излиза. Все ми се върти нещо в главата за преобразуване от едни мерни единици в други.[:(!]
// А и не знам как да разбирам "Или пък предците на Българския демократичен форум да помогнат..." не ми прилича на допълнителна помощ. Тогава ???
Легионите наистина трябваше да навеждат на мисли за Рим и римски цифри.
И какво са римските цифри всъщност?
Ако някой е пробвал разни идеи, защо не ги е споделил с останалите?
Или държите да "се доказвате" индивидуално? [}:)]
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Легионите наистина трябваше да навеждат на мисли за Рим и римски цифри.
И какво са римските цифри всъщност?
Ако някой е пробвал разни идеи, защо не ги е споделил с останалите?
Или държите да "се доказвате" индивидуално? [}:)]
<div align="right">Originally posted by Bibi - 09/04/2005 : 17:50:49</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Е много ясно се изразих - пробвах варианти с римски числа (заради легионите, а и преди тях) но не намерих решение, което да пасва на всички варианти.
Аз бях до тук - ако някой иска да се пробва.
Идеята ми бяга и не мога да я гоня...
V*XI=LV, X*VI=LX............ не мога да намеря вярна комбинация, която е обща за всички
Особено ме мъчи 12+12=3[V]
Превръщах числата в букви ама явно това ми е убягнало:
12=L; 22=V; 24=X;
3=C; 13=M
//L=V*X => 50=5*10
C=L+L => 100 =50+50
M=C*X => 1000=100*10
D(или Q)=C*V => 500=100*5
Кода е 4 или 17
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Превръщаь числата в букви ама явн отова ми е обягнало:
12=L; 22=V; 24=X;
3=C; 13=M
//L=V*X => 50=5*10
C=L*L => 100 =50+50
M=C*X => 1000=100*10
D(или Q)=C*V => 500=100*5
Кода е 4 или 17
<div align="right">Originally posted by MorGod - 09/04/2005 : 17:58:50</div id="right">
Това 17 (Q) откъде се взе??
ясно , че е 4 "D"
Даааа! Натискаме 4 и сме си вкъщи [:)]
А MorGod много да се съсредоточи сега и да намисли задача-убиец! [:P]
На някой места пише че 500=Q от там се взима, но почти навсякъде 500=D заотва се качваме на хеликоптера и натискаме 4 ;)
// Ще ме поизчакате със задачката (този път никой не искам да отказвам от шаха[;)])