-
Задача 231 (нуличка)
1. Вземете едно число, което е "нулата" на устройство, което всеки добре познава. Но не е числото 0. Даже е равно на броя различни начини, по които няколко души могат да застанат в колона...
2. Вземете число, за което не може да се каже в каква бройна система е написано.
Но, дали е в двоична, десетична, 16-тична или 60-тична, все е просто число.
3. Намерете годината, през която известен писател е загубил лявата си ръка в славна битка. Годината е важна и с това, че през нея се е родил известен немски астроном. Както и един прочут шах на Иран.
Умножете я по един от простите делители на номера на тази задача.
Така ще получите трето число, но ви трябва противоположното му.
Тези три числа са "нулата" на Едикойси.
На кого?
-
Задача 231 (нуличка)
По първа точка последното изречение ме навява на <font color="red">n!</font id="red">, защото това е броят различни начини, по които могат да се наредят <font color="red">n</font id="red"> души в колона.
По втора точка щом може да е всякаква бройна система, включително двоична, значи за да не се различава в другите бройни системи, които съдържат задължително и 0, и 1, то следва, че е съставено само от нули и единици, а щом е винаги просто 11 (3 за двоична, 11 за десетична, 17 за десетична и 61 за 60ична) ми върши работа, ако става дума само за тия 4 изброени бройни системи.
По трета точка най-сетне мога да кажа и нещо смислено и то е , че търсената година е по всяка вероятност 1571, когато Сервантес загубва лявата си ръка, а Кеплер се ражда в Германия, шаха не съм го издирвала, не е мой тип, малко стар дори за мен идва [8D].
Простите делители на 231 са 3, 7 и 11.
Биби ме окуражи да пиша каквото си искам, така че поне да се посмеем [:D].
-
Задача 231 (нуличка)
Кръстева с едно примигване успя да намери числото от т. 2 и сведе т. 3. до три варианта [:)]
Остава първото и след това да се сглобят.
-
Задача 231 (нуличка)
Смятам, че числото по точка 1 е 24 = <s>6!</s> 4!
Сега се чудя как да подредя 24,11,18271(187)
//ЕДИТ: понякога не е грешка и да си проверява човек какви тъпотии пише...
-
Задача 231 (нуличка)
24 ноември 4713 години преди Христа, рождения ден на Юлианския календар.
-
Задача 231 (нуличка)
Да, това е "нулевия ден" на Юлиянслия календар, зададен като дата от Григорианския.
Видя ми се интересно. Но още не знам заради някакво астрономическо събитие ли е бил избран именно той или по други причини.
Кръстева, ти гониш! [:)]
-
Задача 231 (нуличка)
Ще ви подгоня аз вас [}:)].
Хубаво се бях отказала да я решавам, но Edin_Lud ме ядоса, знае как да ме работи [;)]...
Ще се опитам да дам нова, ако ли не своевременно ще напиша кой да ме смени...имам само 5 часа до ставане, така че ще се разбере бързо [:)].
/Да, но останах без всякакъв интернет нощес, затова ще дам задача сега и то не авторска[V].