Задача междинна (Мъдреците и перличките)
Един крал решил да изпита познанията на своите мъдреци и ги затворил в една абсолютно празна килия, в която им носели само хляб и вино, с две торбички - едната с идеално сферични перлички, другата с идеално сферични камъчета, имитации на перлички, като им казал, че им дава срок от десет дни за да му кажат в коя торбичка са истинските перли, в противен случай, е, знаете, нищо хубаво не ги чакало [}:)].
Но мъдреците отгатнали. Как?
Ами да речем, че ги накисват във виното - и камъчетата, и перличките (може и само по едно от двете [;)]). Камъчето ще попие малко от виното и ще се оцвети (може би след някой и друг ден), а перличките - няма. Виното е червено, нали? [;)]
Няма значение какво е, но нека е бяло за да да те издъня [:D].
И после да не пита някой защо Krusteva е "шефче". Аз не бях виждал някой да се обявава за победител в уж нерешена задача, зададена от самия него [:P]
Относно перличките и камъчетата...на мен му се върти нещо за закон на Архимед и комбинации перлички-камъчета - всеки ден различни.
Това на пръв поглед само да не ми е изцяло оффтопик мнението
//ЕДИТ: гледам шефчето промени статуса. А кой ще задава редовна, не е много ясно [?]
Всеизвесно е, че естествените перли не понасят алкохол, оцет, лак за коса и...вино - тези субстанции поразяват перлите за много кратко време - ерозират повърхността им и унищожават блясъка им. Често след контакт с тези вещества повърхността им започва да се рони. Преполагам, че за 10 дни мъдреците ще успеят да ги скапят съвсем :))
Точно така, skynet [:D]!
Това е решението, ще чакат виното да се вкисне и ще действат.