Задача 268 (примирие с ПЕПА)
хубаво споменавате щати, медици и прочие. Как е съкратеното наименование на диктор на английски. Ами ако е повече от един?
//пак писах с левия ботуш
// За съжаление нещо връзката с следващата част на задачата не я бях изпипал. Трябваще чичко Гугъл да помогне и да е малко на асоциации.
Ама нещо май не съм проверил коректно Гугъла. За това малко на асоциации и знаейки че човека от ПЕПА се е сетил че в основите на стауите е имало барелеф на войник, танк и самолет.
След като прилежно изчетох за Буридановото магаре и няколко други известни парадокса, оставам с впечатлението, че играта на думи продължава.
От всички тези военни атрибути + парадокс, стигам до ПАРАД.
Другото е "пара-2-оксид", но не ми се връща в химията.
Много зациклихме май [V]
Такаaa... Oт ПЕПА ми се обадиха и казаха че са им дали отсрочка до този петък. Пак са им изпратили снимка но този път като предвидливи хора те са я презаснели. За съжаление единственото което могат да добавят е че самолета е витлов.
Една идея, тези берелефи и онази пар#224;? (ударение на последно а). Може ли да са старинни монети, юбилейни? Първа световна война? Но тогаз онези docs не ми се навръзват.
Монети не са. Няма как да ти се връзва с пара-та. Такава връзка няма.
// Ето една подсказка
Пътя за понатаъшното решение минава през две асоциации.
Първоначално имате парадокс от него идва една асоциация която е и фонетична и леко смислова, от нея идва втора асоциация която е само фонетична и завършава като втората и тя вече е указание как да се използват редовете под бензеновите ядра.
парашут ???
или паралел, паралакс, парадайз...
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">парашут ???
или паралел, паралакс, парадайз...
<div align="right">Originally posted by Bibi - 16/06/2005 : 17:59:30</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Може да е и за Втората световна война. Едва ли е важно.
Войник, Танк, Самолет
//едит
май само ПАРАХОД нямаме до сега.
параход -> ПАРАКОД
има такова понятие, но не знам какво значи
//
3 паметника
Нещо не се връзва с колонките по 5 - тях ги помня от
ученик - така се приемаха радиограми.[8)]
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"><blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">парашут ???
или паралел, паралакс, парадайз...<div align="right">Originally posted by Bibi - 16/06/2005 : 17:59:30</div id="right"></td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">Може да е и за Втората световна война. Едва ли е важно.
Войник, Танк, Самолет
//едит
май само ПАРАХОД нямаме до сега.
параход -> ПАРАКОД
има такова понятие, но не знам какво значи
//
3 паметника
Нещо не се връзва с колонките по 5 - тях ги помня от
ученик - така се приемаха радиограми.[8)]<div align="right">Originally posted by Wise - 16/06/2005 : 19:45:19</div id="right"></td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">Не лоши идеии.
Радиограмите са се предавали с помощта на морзов апарат. Ако написаните букви представим като морзов код и после го превърнем в текст на кирилица?
Голяма хамалогия, а и никаква идея какви бяха тези надписи под статуите. Може там да е указано как да стане.
Ако пък това е шифрограма с ключ "парадокс" става вече прекалено шпионско май. Ама кой знае - войната си е война[:(]
И за последно - май доста се проточи тази задача и вече няма интерес.
Не е ли време за разяснения и за нова задача?
Аз повече с тази няма да се занимавам - много ми идва[:(!]
Аз отдавна съм предла щафетата на хаоса. Както казах не веднъж задачката се разпадна след като ми изчезна линка в гугала. Ако няма желаещи да се борят щея разкажа.
Едва ли ще има гласуване- не е толкова важно!
Две седмици и никаква свежа идея - аз се предадох.
Каките ако искат да се мъчат.Но ще прегледам внимателно отговора!![;)]
След всичките подсказки, ми се струва, че първата асоциация е ПАРАГРАФ (пара, "Параграф 22"), а втората е нещо което завършва на ГРАФ.
ДОБАВЕНО
Може би някъде в "Параграф 22" се разказва за странен код.
Сещам се, че главите в книгата бяха странно подредени (погледнато хронологически), но не съм се замислял дали има закономерност.
Става дума за шифъра ЕНИГМА, създаден по време на Втората световна война. Но не съм изкопала достатъчно информация още...
Някой с английски да помага [:O]
В него има трибуквен ключ, а и останалите напътствия съвпадат с условието.
С "Параграф 22" има общо само авторът на задачата - въртя ни в кръг десет дни. Пръстите на краката ми са мръсни и не искам да кажа "Чичо" или "крак". Дано успеете да се справите с памука:)))
ЕНИГМА е добра хипотеза, но от това което съм гледал по Discovery Channel знам, че е много сложен код. Някъде през 1943 германците добавят още едно колело(барабан) в машината ЕНИГМА. Съмнявам се, че можем да разкодираме ЕНИГМА с толкова малко неща, освен ако това което Гугъл е изгубил, не е било някакво подробно описание на ЕНИГМА.
А за Параграф 22 - доколкото се спомням, Ор освен че държеше киселици в устата си, също така май говореше понякога странно като нещо разместваше - думите ли бяха, сричките ли. А може и да бъркам.
ДОБАВЕНО
Май попаднах на нещо интересно, но още го разглеждам
http://www.ugrad.cs.jhu.edu/~russell/classes/enigma/